GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Toplumsal Muhalefet Atatürk Orman Çiftliği Mücadelesi Seçimler Uğruna Araçsallaştırılmamalıdır

TOPLUMSAL MUHALEFET,  ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ MÜCADELESİ
SEÇİMLER UĞRUNA ARAÇSALLAŞTIRILMAMALIDIR

Türkiye zorlu bir süreçten geçiyor. Otoriter bir rejimin inşası yolunda her aracı fütursuzca kullanan iktidar, hukuk dışına çıkmaktan çekinmeyen bir özgüvenle hedefine ulaşmak için uğraşıyor. Bu koşullarda en güçlü direnç ise, siyasetin birincil yapıları olan siyasi partilerden değil, kentsel politika aktörü olan yapılardan geliyor. Kent mekanın talanını sermaye birikiminin başlıca aracı haline getirmiş olan AKP iktidarına “YETER” diyerek, hem iktidarı hem tüm Türkiye’yi sarsan Gezi Direnişi’nin, kent mekanına yönelen neoliberal saldırıya tepkiyle tetiklenmesi tesadüf değildi kuşkusuz. Kentsel politika, neoliberalizmin vahşi kentleşme koşullarında farklı aktörleri, farklı örgütlenme biçimlerini yan yana getiriyor, birbirine eklemliyor. Farklı kentlerde oluşan “Dayanışma”lar, “Platform”lar ve daha niceleri, omuz omuza mücadele ediyorlar. Mücadeleleri, yeri geldiğinde bir yerelliğin tekil hak arayışını, yeri geldiğinde de otoriter rejim inşasına topyekun direnişin bir unsurunu temsil ediyor. Bu teklik ve çokluk, bu “bir olmadan biz olma” hali, bir bütünün içine erimeden bir aradalık, bu “hem ağaç, hem orman” olmak hali yani; çok kıymetli. Zira bu hal, sadece AKP’nin saldırgan rejim değişikliği sevdasına direnişin yegane umudu değil, aynı zamanda daha iyi bir geleceğin vaadi. İşte bu yüzden çok kıymetli.

Türkiye zorlu bir süreçten geçerken, yine bir seçim süreci yaklaşıyor. Ve yine siyasetin birincil yapıları, siyasi partiler, toplumsal muhalefetten beslenmeye çalışıyorlar. Bunda da yadırganacak bir şey yok. Hatta sağlıklı siyasal yapıların toplumsal hareketlerle köklü bağlar kurması gerekir. Ancak burada hassas bir çizgi mevcut. Bugünün Türkiyesi’nde sivil muhalefet siyasi partilerden daha etkinse –ki öyledir– bu muhalefeti zayıflatacak girişimlerden uzak durulması sadece etik değil tarihsel bir zorunluluktur aynı zamanda. Ve bu sorumluluk hepimizin omuzlarındadır. Seçimlerde aday adayı olan aktivistlerin toplumsal muhalefeti basamak yapmaması, siyasi partilerin böylesi tevessüllere prim vermemesi ve kuşkusuz mücadeleyi sürdüren yapıların da bu girişimlere karşı mücadeleyi savunmaları gereklidir. İşte biz de, bize düşen sorumluluğun gereği olarak vurgulamak istiyoruz: özellikle Ankara’da uzun yıllardır süren ve “Kaçak Saray” inşası ile bir rejim tartışmasının göbeğine yerleşen , fikri takip , olağanüstü bir titizlik ve emekle büyüttüğümüz Atatürk Orman Çiftliği Mücadelesinin, şimdi seçimlerde çeşitli siyasi partilerden aday adayı olanlar tarafından, aday adaylıklarında bir sıçrama tahtası olarak kullanma eğilimleri ve emek intihali, ne siyaset etiğine ne de tarihsel gerçekliğe uyan söylemlerle sahiplenilmesi kabul edilebilir değildir.

Atatürk Orman Çiftliği Mücadelesi'nin bugün toplumun değişik kesimleri ve çevreleri tarafından sahiplenilmesi ve milyonların gündemine girmesi, siyasetler üstü yürütülen  bir mücadelenin ürünüdür. Seçimlerin yaklaşıldığı bu süreçte,kişisel tercihlerini aday adayı olarak kullanmak isteyenlerin, mücadele sürekliliğinin devam ettiği ve aktörlerinin belli olduğu bu mücadeleyi aday adaylığı sürecinde bir sıçrama tahtası gibi kullanma eğilimleri TMMOB'nin geleneklerine aykırıdır.  Bir mücadeleye katkı koymak, onun parçası olmak ve onurunu paylaşmak başka bir şeydir, mücadelenin sahibi veya lideri gibi bir tutum içine girerek seçimler sürecinde Atatürk Orman Çiftliği  ve kentsel toplumsal muhalefeti payanda haline getirmek isteyenler ise daha şimdiden mücadeleye zarar vermektedirler.Seçimlere gidilirken, tüm milletvekili aday adaylarına ve siyasi partilere hatırlatmak isteriz kiseçimler toplumsal mücadelenin sürekliliğinden daha öncelikli değildir.Sivil örgütlenmelerin siyasi partilere angaje olmaları halinde etkinliklerini kaybettikleri bilinen bir gerçektir. Bu yüzden seçim kampanyalarının, toplumsal muhalefetin çeşitli alanlarda süren faaliyetlerini zedelemeyecek biçimde sürdürülmesi gereklidir.Bu konuda seçim sürecine dahil olan tüm aktörleri titizlikle davranmaya çağırıyoruz.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi


Toplam Görüntülenme : 57016
Kategori Haberleri

Yargı, geçmişte heyelanların yaşandığı Büyükesat Vadisi’nde noktayı koydu
Mimarlar Odası Ankara Şubesi,  olası bir depremde büyük risk altında olan, geçmişte heyelanların ve yol çökmesinin yaşandığı Büyükesat Vadisi’nde yüksek katlı yapılaşma ısrarıyla mücadele etmekte kararlı.
06 Haziran 2023
Yargı, “Yıkılan Ankara Tenis Kulübü tescilli kültür varlığıdır” dedi
Yargı,  bilirkişi raporlarına rağmen yıkılan Ankara Tenis Kulübü’nün tescil talebinin reddine dair Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararını iptal etti.
27 Şubat 2023
Atatürk Kültür Merkezi Millet Bahçesi planları iptal edildi
Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı dava sonucunda, Atatürk Kültür Merkezi alanlarında Cumhuriyet’le mekânsal hesaplaşmanın ürünü olarak inşa edilen millet bahçesinin planları iptal edildi.
02 Kasım 2022
Bilirkişiler: İmrahor’da Millet Bahçesi ekolojik dengeye zarar verir
TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Başkent’te ekolojiyi katledecek, doğanın ve kentin dengesini bozarak vadileri yapılaşmaya açan plan değişikliklerine karşı mücadeleye devam ediyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, İmrahor Vadisi’nde  “Kanal Ankara olarak pazarlanan İmrahor  Millet Bahçesi planlarını yargıya taşımıştı. 
08 Nisan 2022

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiş.
Yorum için giriş yapınız!