Sobe Gazetesi 2024 - Namık Kemal Ortaokulu kapatılamaz
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Namık Kemal Ortaokulu kapatılamaz

Namık Kemal  Ortaokulu kapatılamaz

Geleceğimize dokunmayın

SaraçoÄŸlu Mahallesi’ndeki Namık Kemal Ortaokulu,’nun boÅŸaltılacağı iddiaları mahalle sakinlerini ve velileri ayaklandırdı.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin destek verdiÄŸi eylem de veliler, yetkililere “GeleceÄŸimize dokunmayın. Namık Kemal  Ortaokulu kapatılamaz” diyerek tepki gösterdi

Cumhuriyet’in ilk toplu konut projesi olan ve zorla tahliyelerle boÅŸaltılan SaraçoÄŸlu Mahallesi’nde bulunan Namık Kemal Ortaokulu’nun da boÅŸaltılacağı duyumları velileri ve mahalle sakinlerini ayaklandırdı.

Veliler, mahalle sakinleri ve Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, okulun önünde eylem yaparak, “Namık  Kemal kapatılamaz sloganları attı.

Veliler, yetkililere, “Çocuklarımızın eÄŸitim hakkı elinden alınmak isteniyor. Çocuklarımızın geleceÄŸine dokunmayın” diye seslendi.

Okulumuzu kimseye vermeyeceÄŸiz

Veliler adına basın açıklaması yapan Av. Filiz Bekiş, henüz idari bir işlem yapılmadığını ancak binaya dair duyumlar aldıklarını belirterek, şunları kaydetti:

Çocuklarımızın huzur içinde okudukları okul, baÅŸka bir kuruma devredilmek isteniyor. Okullar, bir ülkenin ve bir toplumun olmazsa olmaz kuruluÅŸlarıdır. Aynı zamanda kurumların birbirleriyle olan çatışmaları ve hesaplaÅŸmalarına konu edilemeyecek kadar hassas ve önemlidir.  Çocuklarımızın  alıştığı benimsediÄŸi okulumuzdaki eÄŸitim hakları ellerinden alınıyor. Çocuklarımızı bu okula mezuniyetlerini görmek için gönderiyoruz. Her canı isteyen sistemi bozsun diye deÄŸil.  Bizler okulumuzu kimseye vermek istemiyoruz.”

Çocuk sesleri yok olursa kent ölür

Eylemde açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “Velilerin bu haklı talebini destekliyoruz. Kent merkezlerinde okullar boÅŸaltılırsa çocuk sesleri kesilmeye çalışılırsa bu kent yaÅŸamaz ve ölür” dedi.

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“ Cumhuriyetin ilk toplu konut alanı olan SaraçoÄŸlu Mahallesi konutlarıyla, okulu ile bir bütündür. Okuluyla kütüphanesiyle birlikte anlamlı  olan kent merkezindeki Namık Kemal Ä°lköğretimin boÅŸaltılması, hem çocukların psikolojisi açısından hem de velilerin kentle kurduÄŸu  ve kentin hayatla kurduÄŸu iliÅŸki açısından çok büyük bir kayıptır. SaraçoÄŸlu Mahallesi kentten koparılmaması gereken önemli deÄŸerlerdir”

Eğitim hakkına sahip çıkılsın

Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma DerneÄŸi (ÖV-DER) BaÅŸkanı Enver Önder ise, Namık Kemal Ortaokulu’na toplumsal duyarlılığı olan ve ulusal deÄŸerleri önemseyen herkesin sahip çıkması gerektiÄŸini vurgulayarak, ÅŸunları söyledi:

“Öğrencinin eÄŸitim hakkı elinden alınıyor. Bu okula sahip çıkmak eÄŸitimin ve bilimin temel kuralına sahip çıkmaktır. Bu okula sahip çıkmak sadece sıradan bir mekanı savunmak deÄŸildir.  Namık kemal Ortaokulu’nun önemi büyüktür. Bu okula sahip çıkmak tarihsel deÄŸerlerimize sahip çıkmaktır.  Yetkililerin kurumlardan yana deÄŸil de çocuklarımızdan yana tercih  kullanmasını ve eÄŸitim hakkına sahip çıkmasını istiyoruz.”

Yetkililerin vicdanı el veriyor mu?

Namık Kemal Ortaokulu’nun 1951 yılında kurulduÄŸuna ve  Cumhuriyet dönemi klasik Türk mimarisinin örneklerinden birisi olduÄŸuna dikkat çekilen açıklamada, ÅŸu ifadelere yer verildi:

“Bu okulu yok etmek demek geçmiÅŸi belleklerimizden silmek demektir. Bu tarihi okul nice baÅŸarılı insanlar yetiÅŸtirmiÅŸtir. Mezun olanlar arasında siyasetçiler, gazeteciler ve milli sporcular vardır.  Amacımız çocuklarımızın yuvalarında kalmalarıdır. Bugün aileler olarak sosyal ve ekonomik yaÅŸantılarımızı önce çocuklar diyerek planlıyoruz. Okulumuzun merkezi  alanda olması eÄŸitim düzeyinin örnek teÅŸkil etmesi sebebiyle tercih edilen bir okuldur. Çocuklarımızın baÅŸka bir okula alışmaları zor ve zaman alacaktır. Bu yıl 7. Sınıfa giden bir öğrenci 8. Sınıfta TEOG sınavına girecektir. Bu öğrenci gittiÄŸi yerde okula öğretmenine arkadaÅŸlarına mı alısın yoksa geleceÄŸini belirleyeceÄŸi TEOG sınavına mı çalışsın? Yetkililer olarak sizlerin buna vicdanı el veriyor mu? Bu okulu kapatmak ve yok etmek yerine, nasıl iÅŸlevli hale getirilmesinin düşünülmesi gerekir” 
Toplam Görüntülenme : 54763
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!