Sobe Gazetesi 2024 - Ulus Atatürk Anıtı’na yapılan saygısızlık
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Ulus Atatürk Anıtı’na yapılan saygısızlık

Ulus Atatürk Anıtı'na yapılan saygısızlık  

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ulus Atatürk Anıtı ve çevresinin kuş pislikleri, plastik su kapları ekmek kırıntıları ve çöplerle çevrili olduğunu belirterek, bakım ve onarımdan sorumlu kurumları göreve davet etti

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Ankara’nın simgesi Ulus Atatürk Anıtı’nın bakımsızlığına tepki gösterdi. Cumhuriyetin kuruluÅŸuna tanıklık etmiÅŸ Ulus Atatürk Anıtı’nın kirli ve kuÅŸ istilası altında olduÄŸuna dikkat çeken Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, anıtın etrafının plastik su kapları ekmek artıkları, kuÅŸ pislikleri ve çöplerle dolu olduÄŸunu söyledi.

“Kendilerince itibarsızlaÅŸtırmaya çalışıyorlar”

Konuya iliÅŸkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Tezcan KarakuÅŸ Candan, “BaÅŸkent’in Cumhuriyet’in kurucu deÄŸerlerinin simgesi Ulus Atatürk Anıtı içler acısı bir halde.  Anıtın çevresi kuÅŸ pislikleri, plastik su kapları ve ekmek artıkları ve çöplerle çevrili, Atatürk anıtı ve çevresindeki heykeller ise son derece bakımsız. Anıtın kimlik deÄŸerine yakışmayan hali ile bugünkü durumu son derece üzüntü vericidir. Atatürk ve simgesel figürleri ile birlikte üzerindeki günü tarifleyen sözlerle, sanat ve tarihi deÄŸeri büyük olan kabartmaların bulunduÄŸu mermer kaide üzerinde, bronz heykel ve konumlandığı meydan,  güvercinlerin yemleme alanı haline getirilmiÅŸ.Ankara’da Cumhuriyetin temsil aksı üzerindeki temsil mekânları ve anıtları üzerinden yürütülen siyasal hesaplaÅŸmanın bir sonucu olarak karşımıza çıkan Atatürk Anıtının bakımsızlığı ve çevresine müdahale edilmeyiÅŸi kasıtlıdır. Kendilerince itibarsızlaÅŸtırmaya çalışıyorlar, sanki bunu yapabilirlermiÅŸ gibi ” diye konuÅŸtu.

Sorumlular hakkında yasal işlem başlatılmalı

Candan, yetkililere ülke tarihinin önemli deÄŸerlerinden biri olan Ulus Atatürk Anıtı’nın, bugün getirildiÄŸi durumun derhal ortadan kaldırılması , önlem ve tedbirlerin alınması çaÄŸrısında bulunarak, ÅŸunları söyledi:

“Bu durumun yaÅŸanmasında sorumlu Kültür Turizm Bakanlığı, Kültür Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne, Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi’ne ve Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Daire BaÅŸkanlığı’na resmi yazı yazarak, gerekli önlem ve tedbirlerin alınmasını, kusur ve eksikli tutum gösterenler hakkında yasal iÅŸlem tesisi edilmesini talep ettik.  Bakım, onarım ve güvenliÄŸinden sorumlu olan kurumların bu anlamda göstermiÅŸ olduÄŸu duyarsızlık ve ilgisizlik nedeni ile ülke koÅŸullarının var olma nedenini tasvirleyen bir sanat ve tarih abidesine olan yaklaşım kabul edilemez.”

Yüksek sanat değeri taşıyor

Tarihçesi ile bir belge niteliği de taşıyan anıta da dair bilgi de veren Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“Kurumunuzca da bilindiÄŸi üzere halkın  maddi katkılarıyla yaptırılmış, anıtın yaptırılması için tüm yurt çapında bir kampanya baÅŸlatılmış ve kampanya dahilinde açılan yarışmayı yürütmek üzere bir yurttaÅŸ komitesi kurulmuÅŸtur.  Yarışma sonucunda Avusturyalı heykeltraÅŸ Heinrich Krippel’in projesi kabul edilmiÅŸ ve yapımına baÅŸlanılmıştır. Heykel 24 Kasım 1927 tarihinde yapılan bir törenle açılmış olması ile taşıdığı belde deÄŸerinin yan ısıra anıtın sanatsal özelliklerine bakıldığında ise; heykel grubu olarak tasarlanmış ve tamamlanmış olması ile de yüksek sanat deÄŸeri taşımaktadır. Ayrıca esas vurgulayıcı olan, halkın KurtuluÅŸ Savaşı’nda gösterdiÄŸi birlik beraberlik sonucu ortaya çıkan baÅŸarının temsiliyetindeki  yüksek anlatım ifadesidir."

  


Toplam Görüntülenme : 54827
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!