Sobe Gazetesi 2024 - AOÇ arazisini işgal eden ABD’yi protesto edenlere müdahale
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
AOÇ arazisini işgal eden ABD’yi protesto edenlere müdahale

AOÇ arazisini iÅŸgal eden ABD’yi protesto edenlere müdahale

İşgale göz yumdular, AOÇ arazisini savunanlara müdahale ettiler

Demokratik Kitle Örgütleri, Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ankara Tabip Odası ve BaÅŸkent Dayanışması ve BirleÅŸik Kamu Ä°ÅŸ Konfederasyonu’nun Atatürk Orman ÇiftliÄŸi arazisinin hülle yoluyla ABD'ye satılmasına iliÅŸkin siyah çelenk eylemine polis biber gazı ile müdahale etti. ABD karşıtı sloganları dahi yasaklayan emniyet görevlileriyle sık sık tartışmalar yaÅŸayan meslek odası ve demokratik kitle örgütü temsilcileri, bu duruma tepki gösterdi. Eylemde bunun bir memleket meselesi olduÄŸu vurgulanarak, tüm vatandaÅŸlara AOÇ mücadelesini büyütme çaÄŸrısı yapıldı.

Demokratik Kitle Örgütleri, Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ankara Tabip Odası ve BaÅŸkent Dayanışması Atatürk’ün ÅŸartlı bağışı ile halka bağışladığı Atatürk Orman ÇiftliÄŸi (AOÇ) arazisinin, hukuksuz bir ÅŸekilde, hülle yoluyla ABD BüyükelçiliÄŸi’ne satışını siyah çelenk bırakarak protesto etmek istedi. Konur sokakta toplanan meslek ve demokratik kitle örgütü “ABD elini AOÇ’den çek, “Emperyalistler, iÅŸbirlikçiler geldikleri gibi gidecekler” sloganları atarak yürüyüşe geçti. Polis slogan atmayı, döviz ve çelenk taşımayı hatta ÅŸarkı söylemeyi dahi yasakladı. Bu nedenle eylemcilerle ve polis arasında sık sık tartışmalar ve gerginlikler yaÅŸandı.

Demokratik Kitle Örgütleri, Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ankara Tabip Odası ve BaÅŸkent Dayanışması kaldırımda tek sıra halinde yürümeye izin veren polisin tavrına  “Kendi memleketimizde bizim toprağımızı iÅŸgal edenleri protesto etmemize dahi izin verilmiyor” diyerek tepki gösterdi.

Eyleme Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, Ankara Tabip Odası BaÅŸkanı Prof. Dr. Vedat Bulut, DKÖ'ler Sekreteri Mahmut Aslan, Halkevleri Genel Sekreteri DilÅŸat AktaÅŸ, Kavaklıderem DerneÄŸi BaÅŸkanı Ä°sa ÇapanoÄŸlu, BirleÅŸik Kamu Ä°ÅŸ Konfederasyonu Genel Sekreteri Mücahit Dede, Tarım Orman Ä°ÅŸ Sendikası Genel BaÅŸkanı Şükrü DurmuÅŸ: Eski Yargıçlar ve Savcılar BirliÄŸi (YARSAV) BaÅŸkanı Ömer Faruk EminaÄŸaoÄŸlu ve çok sayıda vatandaÅŸ katıldı. 

 

Hukuksuz bu satış, vicdanen ve ahlaken de yanlıştır

ABD BüyükelçiliÄŸi önünde yapılan açıklamada konuÅŸan Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, ÅŸunları söyledi: 

“Bugün burada demokratik kitle örgütleri, meslek odası temsilcileri ve BaÅŸkent Dayanışması BileÅŸenleri olarak AOÇ arazisi iken, 12 Eylül askeri darbesi tarafından tıp fakültesi yapılmak üzere Gazi Ãœniversitesi’ne verildi. AOÇ arazisinin Gazi Ãœniversitesi’ne de verilirken parası da, Gazi Ãœniversitesi’nin bütçesinden karşılanmadı. Kuzu Toplu Konut Ä°nÅŸaat A.Åž ve Park Gazi Limited Åžirketi tarafından neyin karşılığı belli olmayan bir ÅŸekilde AOÇ arazisi hukuksuz ÅŸekilde Gazi üniversitesine devredildi.  Daha sonra TOKÄ°’ye, TOKÄ°’den de ABD BüyükelçiliÄŸi’ne satılan AOÇ arazisinin yeniden Mustafa Kemal Atatürk’ün ÅŸartlı bağışına göre kullanımını saÄŸlamak üzere mücadele ediyoruz. AOÇ arazisinden ABD BüyükelçiliÄŸi’nin elini çekmesi için buradayız. ElçiliÄŸe siyah çelenk bırakacağız. Mücadelemiz iki boyutlu, alanda satanda hukuksuz bir sürecin parçası olmuÅŸ durumda. AKP hükümeti Atatürk Orman ÇiftliÄŸi arazilerinin Kaçak Saray, Ankapark, yollarla ve otoparklarla birlikte amacı dışında kullanımına neden oldu. Bir yandan  talan süreci yaÅŸanıyor  bir yandan da bu ülkenin kurucusunun emperyalizme karşı verdiÄŸi mücadelenin herkes tarafından bilindiÄŸi bir süreçte, emperyalizmin babasına, AOÇ arazisinin ABD BüyükelçiliÄŸi’ne satılmış olmasını biz kabul etmiyoruz. Hem vicdanen  hem hukuken hem ahlaken bu satış doÄŸru deÄŸildir, hukuksuzdur. Kurumlar olarak bir suç duyurusunda bulunduk. Plan deÄŸiÅŸikliÄŸini yargıya taşıdık. Satış protokolünün de toplu bir dava ile iptalini isteyeceÄŸiz.

Bu daha başlangıç, peşini bırakmayacağız

Candan, hem hükümete ve hem de ABD BüyükelçiliÄŸi’ne şöyle seslendi:

“BaÅŸkent Dayanışması BileÅŸenleri, meslek örgütleri ve Mimarlar Odası Ankara Åžubesi olarak Buranın 2013 yılından itibaren AOÇ arazisini olduÄŸunu anlattık.  Siz bile bile bu iÅŸe soyundunuz. O zaman bu mücadeleyi yürütenlerin karşısındasınızdır.Bu hem ulusal hem de uluslararası ölçekte ABD BüyükelçiliÄŸi’ne yönelik mücadelenin devam edeceÄŸinin ilanıdır. Ä°kinci sözümüz ise hükümete yöneliktir. Türkiye’nin en deÄŸerli topraklarını bize ÅŸartlı bağışla Türkiye halklarına emanet edilen AOÇ arazilerini amacı dışında kullanarak, hukuksuz bir ÅŸekilde ABD BüyükelçiliÄŸi’ne satmak, onun parasını Kuzu Toplu Konut’a ve Park Gazi’ye ödetmek ve sonrasında TOKÄ°’ye devredip ABD’ye satmak hukuksuzdur. Bunu da mücadelesini yürüteceÄŸiz. Mücadelemiz hem hükümete ve hem ABD BüyükelçiliÄŸi’ne yönelik olarak ikili bir bizimde yürüyecektir. Bu daha baÅŸlangıç bu iÅŸin peÅŸini bırakmayacağız”

 Bu bir memleket meselesidir

Halkevleri Genel Sekreteri DilÅŸat AktaÅŸ ise, “Burada günlerdir bir mücadele sürüyor memleketin topraklarının bir an önce iÅŸgalcilerden kurtarılması için Demokratik Kitle örgütleri bir mücadeleyi sürdürüyoruz ve bu bir baÅŸlangıç. Bu mesele CumhurbaÅŸkanı’nın ABD’ye AB’ye racon kesmesine, vize için ABD’ye ve AB’ye prim vermeye benzemez. Bu ülke topraklarını yıllardır iÅŸgalcilere karşı canı pahasına koruyanların direniÅŸiyle sürdürülebilen bir mücadeledir. AOÇ’nin ne ranta açılmasına ne de emperyalistlere peÅŸkeÅŸ çekilmesine izin vermeyeceÄŸiz. Bugün iktidarını korumak adına bu ülke topraklarını tek tek ABD’ye peÅŸkeÅŸ çekenlere, vakti zamanında savaÅŸ tezkerelerine imza atanlara, vakti zamanında Ä°ncirliÄŸi ABD üssüne dönüştürenlere karşı bir memleket meselesi ve mücadelesidir. O yüzden bizim emperyalistlere verecek bir karış toprağımız yok. Bu memleket bizim diyerek bu mücadeleyi büyüteceÄŸiz. Bu mücadelede saf tutmaya çalışıyoruz” diye konuÅŸtu. 

Atatürk’ün ve Cumhuriyet’in mirasına sahip çıkmak için buradayız

 Ankara Tabip Odası BaÅŸkanı Vedat Bulut da, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluÅŸunda Ankara’nın  20 bin insanın yaÅŸadığı bir dönemde baÅŸkent olacağı düşünülerek, AOÇ’nin sazlık ve bataklık bir durumdayken rehabilite edilerek Ankara halkının saÄŸlığı için planlanmış bir alan olduÄŸunu hatırlatarak, “Ä°nsanların nefes alabileceÄŸi piknik yapabileceÄŸi ve onların çocukların eÄŸlenebileceÄŸi bir yer olarak düşünüldü ancak zaman içinde yüzde 50 kadarı çeÅŸitli kurumlar tarafından üstünde külliye deniler saray da yapıldı. DeÄŸiÅŸik kurumlar birçok alanı iÅŸgal ettiler yollar geçirildi. Hala bu planlar devam etmektedir Atatürk’ün ve Cumhuriyet’in mirasına sahip çıkmak için buradayız. Sonuna kadar da sahip çıkacağız. Cumhuriyet bitmedi bitmeyecekte yeni bir Cumhuriyet diye özlem çekenlerde karşılıklarını bizlerini tepkileriyle görecekler” dedi. 

Geldiğiniz gibi gidersiniz. Kirli ellerinizi bu ülkenin topraklarından çekin

Tarım Orman İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş ise tepkisini şöyle dile getirdi:

“Ne yazık ki 17 yıldır ülkemizi yöneten siyasi iktidar ülkeyi iÅŸbirlikçileriyle parsel parsel satmaktadır. Kendi alanım olan ormancılık sektöründen Konya ili büyüklüğündeki bir alan son 5 yılda izin adı altında birilerine yandaÅŸlara kiralanmıştır. Ama en çok içimizi acıtan olan AOÇ’nin parsellenmesidir. AOÇ Atatürk tarafından Türkiye tarımına hizmet etmesi amacıyla kurulmuÅŸtur. Yani o dönemde yoksulluk içinde Türkiye tarımını, hayvancılığını geliÅŸtirecek tüm modelin bu alanda oluÅŸturulması ve Türkiye çiftçisine ön ayak olması için oluÅŸturulan bu alan ne yazık ki AKP tarafından parsellenerek ticari amaçla satışa konulmuÅŸtur. En son AOÇ arazisinin ABD BüyükelçiliÄŸi’ne tahsis edilmesi artık bardağı taşıran son damla olmuÅŸtur. BaÅŸta iktidarı ve onun iÅŸbirlikçilerini buradan tekrar kınıyoruz. Buradan ABB BüyükelçiliÄŸi’ne de sesleniyoruz. GeldiÄŸiniz gibi gidersiniz. Kirli ellerinizi bu ülkenin topraklarından çekin.”

Eski Yargıçlar ve Savcılar BirliÄŸi (YARSAV) BaÅŸkanı Ömer Faruk EminaÄŸaoÄŸlu da, “AOÇ üzerinden yapılan Atatürk’ün mirasına, Atatürk’ün ilke ve deÄŸerlerine ve Cumhuriyet’e her koldan yürütülen saldırının yeni bir boyutudur. Emperyalizme en büyük tokadı vurmuÅŸ olan Mustafa Kemal’in mirasının emperyalizme açılmasını kınıyoruz. Mustafa kemalin emperyalizme vurduÄŸu o tokat hukuk ve demokrasi yoluyla bir kez daha vurulacak ve onun izinden sonuna kadar yürünecektir” dedi.

Eylemciler daha sonra ABD BüyükelçilÄŸi’ne siyah çelenk koymak istedi. Buna izin vermeyen polis eylemcilere biber gazı ile müdahale etti. Polis kalkanları ile itekleyerek topluluÄŸu ABD BüyükelçiliÄŸi önünden uzaklaÅŸtırdı. Karşılıklı tartışmanın ardından eylem son erdi.

 TMMOB Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Basın Birimi

 

 

 


Toplam Görüntülenme : 52672
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!