GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Anafartalar Belgeseli’nin prömiyeri gerçekleştirilecek


Anafartalar Belgeseli’nin prömiyeri gerçekleştirilecek

Galip Kürkcü'nün yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği, yıkım tehlikesi altındaki Anafartalar Çarşısı’nı esnafın, sanatçıların ve akademisyenlerin gözünden anlattığı “Anafartalar” Belgeseli, 20 Mayıs 2019’da Kızılay’daki Büyülü Fener sinemasında prömiyerini yapacak.

Prömiyer gösterimi 20 Mayıs 2019 Pazartesi Günü saat 19.00’da Büyülü Fener Kızılay Sineması Salon-2’de gerçekleştirilecek. Gösteriminin ardından saat 20:00’da izleyicilerle söyleşi de yapılacak.

Anafartalar belgeseli ile Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Projesi’ kapsamında yıkımı planlanan pek çok binadan birisi olan ve saklı müze niteliğindeki Anafartalar Çarşısı ölümsüzleştirilecek.

Çarşı, Türkiye’nin ilk yürüyen merdivenli çarşısı olması, döneminin teknolojik imkanlarını ustaca kullanması, sanat tarihimizde yer alan dünyaca ünlü Türk sanatçıların 22 eserine ev sahipliği yapması ve 50’yi aşkın yıldır aynı dükkanlarda devam eden esnafların varlığı gibi eşsiz özellikleriyle; kültürel, mimari, sanatsal ve sosyal açıdan ayrıcalıklı bir yere sahip.

Çarşı belgeselde,  tahliye kararları ile baş etmeye çalışan esnafın, önemli sanat eserlerinin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan sanatçı ve sanat tarihçilerinin, kent belleğinin önemli bir unsurunun yok edileceğini savunan akademisyenlerin gözünden anlatılıyor.

Belgeselde çarşının belleğine dikkat çekilerek, esnafın ve kentlinin çarşının yıkımıyla ilgili düşüncelerine de yer veriliyor. Belgeselde önemli bir kültür mirası olan Anafartalar Çarşısı’nın görüntüleri yanında 15 röportaj yer alıyor.  Kent belleğini yok edecek ve Türk seramik sanatı açısından çok önemli eserlerin yok olmasına neden olacak yıkımın getireceği sonuçları izleyicinin görüşüne sunuluyor.


Toplam Görüntülenme : 18537
Kategori Haberleri

"Cumhuriyet’in Başkenti Ankara’da Alman Mimarlar" etkinliği
17 Aralık 2023 Pazar günü gezi ve ardından Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Farabi Salonu ve Fuaye alanında sunumlar ve sergi açılışı ile gerçekleştirilecektir.
13 Aralık 2023
“Gözüm Uludağ’ın Üzerinde” Fotoğraf Yarışması
15 Ağustos 2023
ZT Ödülleri Ulusal Öğrenci Proje Yarışması 2022
Mimarlık ortamının erken ve büyük kayıplarından 2008 yılı Sinan Ödüllü mimar Ziya Tanalı’nın yaşamı boyunca yazdıklarından, yaptıklarından, söylediklerinden etkilenen ve bu birikimin aktarılmaya devam etmesini isteyen insanlardan oluşan Ziya Tanalı İnisiyatifi ve Tanalı Ailesi tarafından, Mimarlığın "Gücü" konulu 2022 yılı Ziya Tanalı Ödülleri Ulusal Öğrenci Mimari Proje Yarışması düzenlenmektedir.
20 Eylül 2022
Yeniden İşlevlendirme: Sürdürülebilir Mimari Dönüşümler için Perspektif ve Stratejiler
İngilizce dilinde gerçekleştirilecek etkinlik boyunca, İngilizce'den Türkçe'ye simultane çeviri olacaktır. 
13 Haziran 2022

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiş.
Yorum için giriş yapınız!