Sobe Gazetesi 2024 - Çevre Şehircilik Bakanı Medipol’e tahsis edilen alan AOÇ alanı değildir dedi
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Çevre Şehircilik Bakanı Medipol’e tahsis edilen alan AOÇ alanı değildir dedi

Çevre Şehircilik Bakanı Medipol'e tahsis edilen alan AOÇ alanı değildir dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Alan AOÇ alanıdır, Bakan doğru söylemiyor dedi.

Atatürk Orman ÇiftliÄŸi alanları ve Ankara Gar yerleÅŸkesinin bir bölümünün Medipol'ün kurucu vakfı TEBA'ya  tahsisini gündeme getiren Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre Åžehircilik Bakanlığı'nın AOÇ alanından 555 bin metrekarenin tahsisine iliÅŸkin, alan AOÇ arazisi deÄŸil açıklamasına Mimarlardan cevap gecikmedi. "Bir ülkenin bakanı insanların gözünün içine bakarak gerçekleri söylemiyor, AOÇ arazisinden ABD'ye verilen alan içinde aynı ÅŸeyi söylemiÅŸlerdi. Önce AOÇ arazisinden kopartıp, sit derecelerini deÄŸiÅŸtirip sonrada AOÇ alanı deÄŸil diyorlar".

Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Åžubesi BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan "Bakan doÄŸruyu söylemiyor, 555 bin metrekarelik, AOÇ Koruma amaçlı Ä°mar planı çerisinde kalan Erler Mahallesindeki aÄŸaçlandırılacak alan ile ilgili  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi önerilen alandaki plan açıklama raporunda yazanları alt alta koyalım, bu tahsis hikayesinin özeti ve alanın ne olduÄŸunu ortaya koyacaktır." dedi.

AOÇ alanları özelleÅŸtirilemez, TEBA Vakfı ile imzalanan ön izin anlaÅŸması iptal edilmelidir .

Candan şöyle devam etti:

"Medipol'ün kurucu vakfı TEBA'ya irtifa hakkı verilen alan, TEBA vakfına tahsis edilen alan 1. Derece DoÄŸa ve tarihi Sit alanı olarak Atatürk Orman ÇiftliÄŸi arazisidir. Zırhlı Birlikler EÄŸitim ve Tümen Komutanlığı tasarrufunda, aÄŸaçlandırılarak hatıra ormanı haline getirilmiÅŸtir.

02.06.1992 de sit alanı ilan edilmiştir.

20.07.1993'de alan amacı dışında kullanıldığı gerekçesiyle AOÇ sınırlarına dahil edilmiştir.

07.05.1998 de 1.Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı sınırı içinde kalan Atatürk Orman Çiftliği 1/10.000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı sınırı içine dahil edilmiştir.

2012 yılında stadyum yapılmak istenmiş ancak sonuçlanmamıştır

13.12.2013 te Tarihi Sit Statüsü kaldırılmıştır,

15.08.2017 tarihinde Ankara BüyükÅŸehir Belediye Meclis kararı ile kentsel dönüşüm alanı ilan edilmiÅŸ ve 2 emsal verilerek  konut alanına dönüştürülmek istenmiÅŸ bu süreçte tamamlanmamıştır.

29.06.2018 Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı ilan edilmiştir.

Bakanın açıklamasına göre Haziran 2018 tarihinde TEBA Vakfı ile ön sözleşme imzalanmıştır.

02.07.2018 tarihinde TEBA'ya tahsis edilen 555 bin metrekare alan ile ilgili Plan Revize edilmiÅŸtir.

18.10.2018 de özel üniversite alanı ve hastane alanı olmak üzere  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılmıştır.

02.01.2019-02.02.2019 tarihleri arasında plan değişikliği askıya çıkmıştır.

01.03.2019 tarihinde plan askıdan indikten sonra Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından plan değişikliği hakkında dava açılmıştır

Tamamen TEBA vakfına tahsis edilmesi amacıyla AOÇ alanları içerisinde olan 555 bin metrekare alan, adım adım kopartılarak, kamusal kullanımdan ticari kullanıma geçirilmiş özelleştirilmiştir. Bu uygulama bütünü bozan AOÇ'nin kuruluş ilkelerine aykırı kişiye özel , parçacıl bir işlemdir. AOÇ alanları özelleştirilemez, TEBA vakfı ile imzalanan ön izin anlaşması iptal edilmelidir. Çevre Şehircilik Bakanı'da bilgi sahibi olmadığı alanlarda, konuşmaktan imtina etmelidir."


Toplam Görüntülenme : 41154
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!