Sobe Gazetesi 2024 - Meslek odalarının açtığı dava sonucu Gökçek rant düzeni olan Çevre Düzeni Planı iptal edildi
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Meslek odalarının açtığı dava sonucu Gökçek rant düzeni olan Çevre Düzeni Planı iptal edildi

Meslek odalarının açtığı dava sonucu Gökçek rant düzeni olan Çevre Düzeni Planı iptal edildi

Candan:  Bu kararla birlikte Kaçak Saray katmerli Kaçak Saray olmuÅŸtur 

Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi tarafından 2017 yılında hazırlanan, 1/100.000 Ölçekli Ankara Çevre Düzeni Planı`na karşı TMMOB’ye baÄŸlı meslek odaları olan Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Peyzaj Mimarları Odası ve Åžehir Plancıları Odası Ankara Åžubesi tarafından ortak dava açılmıştı.  Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi`nin 13.01.2017 tarih ve 116 sayılı kararının iptali istemiyle açılan davada, bilirkiÅŸilerin sunduÄŸu rapor doÄŸrultusunda Ankara 9. Ä°dare Mahkemesi “1/100.000 Ölçekli 2038 yılı Çevre Düzeni Planı`nın imar mevzuatına, ÅŸehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı” gerekçesi ile iptal edildi.

TMMOB Ankara Ä°l Koordinasyon Kurulu, davaya iliÅŸkin online açıklama yaptı. TMMOB Ankara Ä°KK BüyükÅŸehir Belediyesi göreve davet ederek, “Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi, Ankara’nın geleceÄŸini kazandığımız bu davayı istinafa taşımamalı.  Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi BaÅŸkent’i bütüncül ve katılımcı bir ÅŸekilde planlayan bir Çevre Düzeni Planı yapmalıdır” dedi.

Online toplantıya TMMOB Ankara Ä°l Koordinasyon Kurulu Sekreteri Özgür Topçu, Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, Åžehir Plancıları Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ceren Ä°lter,   Ä°MO Ankara Åžubesi Proje Koordinatörü Buket Çelik Peyzaj Mimarları Odası’ndan Burak Sevim, Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Yedek Ãœyesi Muhammet Temel, Ä°nÅŸaat Mühendisleri Ankara Åžubesi’nden Serpil Åžahbaz Otur katıldı. Bu planla Kaçak Saray, ODTÃœ yolu, Ankapark meÅŸrulaÅŸtırmaya çalışılmıştır.

Topçu, şunları söyledi:

“TMMOB Ankara Ä°l Koordinasyon Kurulu adına açılan davada, tüm kenti ve kentlileri ilgilendiren üst ölçekli planın hukuka aykırı bir biçimde, Ankara kentinin gelecek vizyonunu sadece konut ve trafik hacmi artışına baÄŸlayan, doÄŸal ve kültürel varlık deÄŸerleri görmezden gelerek, tarım, orman ve sulak alanlarının yoÄŸun yapılaÅŸma tehdidi ile karşı karşıya bırakan rant odaklı planlarla, Ankara’nın geleceÄŸini ipotek altına alan Gökçek düzeni planı üst ölçekte sona ermiÅŸtir.   Hiç bir katılımcı yöntem izlenmeden hazırlanıp acele bir ÅŸekilde yangından mal kaçırırcasına hızla  onaylanan Çevre Düzeni Planı hazırlık sürecinde hiçbir meslek odasının ve sivil toplum örgütünün görüşü alınmamış, plan ilk etapta askıya dahi çıkarılmamıştır. Ãœst ölçekli plan henüz kesinlik kazanmadan Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi tarafından alt ölçekli plan çalışmaları onaylanmaya baÅŸlanmış, yargı süreci devam eden Temapark, Ankara Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı, Atatürk Orman ÇiftliÄŸi üzerindeki CumhurbaÅŸkanlığı kaçak yerleÅŸkesi, ODTÃœ yolu, Teleferik Hatları, Dodurga Bölgesi gibi önemli alanlardaki kamu yararına aykırı uygulamalar üst ölçekli plan ile meÅŸrulaÅŸtırmaya çalışılmıştır.  Planda ilgili kurum görüşlerine yer verilmemiÅŸ, bilimsel ve teknik dayanaktan uzak nüfus artışı öngörülmüştür. Hazırlanan planın kentsel-kırsal yerleÅŸim alanlarına yönelik doÄŸru bir planlama yaklaşımı sunmayan, tarım – orman ve özellikle sulak alan rejiminin yok sayıldığı ve mevzuatlarla da çeliÅŸen bir çevre düzeni planın yargı kararı ile iptal edildiÄŸi Odalarımıza tebliÄŸ edilmiÅŸtir. TMMOB’nin asli sorumluluÄŸu ve anayasal hakları çerçevesinde açılan dava kararı incelendiÄŸinde yargı mensuplarının son derece dikkat ve özenle bu karmaşık plan ve raporlarının içinden çıktığı için hukukun üstünlüğüne olan inancımız bir kez daha tazelenmiÅŸtir.

Bu iptal kararı Ankara için yeni bir başlangıcın habercisidir

Topçu sözlerine şöyle devam etti:

“Ankara coÄŸrafyasına ve halka deÄŸil yapılaÅŸmaya hizmet eden tutarsız ulaşım kararlarına, doÄŸal ve ekolojik deÄŸerlere hassasiyet göstermeyen, bilimsel gerçeklikten uzak nüfus artışı öngörüsü ile planlama tarihine kötü bir iz bırakan, telafisi güç sonuçlar doÄŸuracak olan plan iptali Gökçek dönemi kentsel politikalarını kapatacak önemli bir karar olarak deÄŸerlendirilmelidir. Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi tarafından verilen savunmada; Melih Gökçek döneminden kalan “matbu” ifade olan “ Davacı odaların iÅŸbu davayı açmakta ehliyetinin bulunmadığı, ÅŸubelerin oda adına dava açma yetkilerinin bulunmadığı, dava konusu iÅŸlemin icrai olmadığı “ iddia edilmiÅŸ ve yargı bu iddiayı da kabul etmemiÅŸtir. Ankara için yeni baÅŸlangıç olabilecek bu mahkeme kararı doÄŸrultusunda ve 2018 yılı Nisan ayından beri görevde olan Ankara BüyükÅŸehir Belediyesinden beklenen, hukukun verdiÄŸi bu iptal kararına uyması, Ankara’nın geleceÄŸini kazandığımız bu davayı Bölge Ä°dare Mahkemesinde istinafa taşımaması ve yıllardır mücadele eden meslek odaları ile birlikte, bilimsel bilginin, etüt ve analizlerin ışığında Ankara’nın geleceÄŸine ÅŸekil vermesini saÄŸlayacak katılımcı bir Çevre Düzeni Planı hazırlamasıdır. TMMOB’a baÄŸlı meslek odaları, yıllardır Gökçek düzenine yönelik Ankara’nın bilimsel bilginin ışığında kentleÅŸme politikalarının gerçekleÅŸmesi için Ankara’yı savunarak gereÄŸini yerine getirmiÅŸtir. Çevre Düzeni planının iptali ile birlikte bu karara uymalı. Gökçek Dönemi ile hesaplaÅŸma ve gereÄŸini yapma sorumluluÄŸu ÅŸimdi Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi'ndedir.”

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“2020 yılının sonunda hepimize bir yeni yıl hediyesi olarak geldi.  Bu karar, meslek odalarının mücadelesini perçinleyen karardır. Planların yeniden yapılması elzem oldu. ‘’Gökçek dönemiyle hesaplaÅŸacağız’ diyen Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi’nin bu kararı istinafa taşımaması gerekiyor. Bu kararla birlikte Kaçak saray katmerli Kaçak Saray oldu. ODTÃœ yolunda binlerce aÄŸacın kesilmesi,  Ankapark ve Kaçak Saray bunların hepsi bilimin ve tekniÄŸin karşısında bir kent suçu olarak ortaya çıkmıştır. Kent suçu yargı kararıyla tescillenmiÅŸtir. Ä°ÅŸledikleri ortaya çıkmıştır. Ä°ptal edilen bütün kararlar buraya iÅŸlendiÄŸi için Ankara için yeniden bir planlama çalışması yapılmalıdır. Meslek odaları olarak mücadele edeceÄŸiz. BüyükÅŸehir Belediyesi’nin tavrı ne olacak Ona göre açıklama yapıp mücadele hattımız ÅŸekillenecektir.”

Åžehir Plancıları Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ceren Ä°lter ise “Ä°ptal edilen plan Gökçek yönetiminin rant ve sermaye odaklı büyüme hırsının örneÄŸidir. Bu hırsla doÄŸal alanlar talan edildi. Nüfus yoÄŸunlukları artırılıyor. Ankara’nın nadir doÄŸal nitelikleri alanları içinde yapılaÅŸmaya izin veren ve aynı zamanda da iptal edilen palan iktidarın projelerini meÅŸrulaÅŸtıran bir plandır. Nazım Ä°mar Planı da sermaye ve rant odaklı parçacıl planlarla delik deÅŸik edildi. ABB yeni bir planla sürecine girilmeli tüm baskılara karşı direnen bir plan hazırlanmalıdır. Ankara’yı bütüncül ve katılımcı bir ÅŸekilde yöneten bir planlama sürecine girilmek zorundadır. Plan iptali Ankaralılar için büyük bir kazanımdır. Bu plana dayanak oluÅŸturan diÄŸer tüm hukuki aykırı süreçlere iliÅŸkin planlar için beyanlar hazırlanacak. Bu da baÅŸka bir sürecin baÅŸlayacağı anlamına gelmektedir.” 
Toplam Görüntülenme : 21361
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!