Sobe Gazetesi 2024 - Mimarlar Odası’ndan Kurul Kararı’na tepki
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mimarlar Odası’ndan Kurul Kararı’na tepki

Mimarlar Odası’ndan Kurul Kararı’na tepki

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi bugün gerçekleÅŸtirdiÄŸi basın toplantısında koruma kurulunun, AOÇ’deki Bira Fabrikasını da içine alan BüyükÅŸehir Belediyesi’nin plan deÄŸiÅŸikliÄŸine onay veren karara tepkiliydi. Oda yöneticileri kararın altında imzası olanlara yargı yolunu iÅŸaret etti. Toplantıya, Makine Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Ercüment Åžahin ÇervatoÄŸlu ve Ä°nÅŸaat Mühendisleri Odası Ankara Åžube Yönetim Kurulu Ãœyesi Özer AkkuÅŸ,’da katıldı.

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan Koruma Kurulu’nun tüm kararlarını yakından takip ettiklerini ve önemsediklerini belirterek karar tepkisini ÅŸu sözlerle dile getirdi:  “Uzun süredir kurul kararlarını takip ediyoruz, Koruma kurulu AOÇ üzerine aldığı kararla doÄŸal sit alanının kaldırılmasında sakınca yoktura getirerek, bu çerçevede Çevre Åžehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü’ne bir yazı yazıyor. Onlara bir anlamda pas atıyor. Bununla ilgili hukuki süreci baÅŸlatacağız, içlerinde bizim de meslektaÅŸlarımız ve arkadaÅŸlarımız var, görevlerini kötüye kullandıkları için bunlar hakkında da iç hukukumuzu iÅŸleteceÄŸiz. Özellikle Kültür Bakanlığı’nda görev yapan arkadaÅŸlarımızın, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı ile neredeyse iÅŸbirliÄŸi yaparak bu kararı alması; bir deyim vardır körler ve sağırlar birbirini ağırlar misali bir yaklaşım. BilirkiÅŸi raporu çok önemli, Koruma kurulları bilimsel kurullar olması gerekiyor ama bilimsellikten uzak karar alıyorlar, yangından mal kaçırır gibi hareket etmemelerini öneriyoruz kendilerine, bu sorumluluÄŸun altından kalkamazlar”

Mimarlar Odası Ankara Åžube Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan ise  “ 
Koruma kurulları yapması gerekenden ciddi ÅŸekilde uzaklaÅŸarak siyasi kararlar almaya baÅŸladı. Sadece AOÇ açısından deÄŸil Türkiye’nin kültürel ve  doÄŸal mirası açısından da tehlikeli bir durum. Koruma kurulları siyasetin parçası olmaya baÅŸlarlar ise  bu gidiÅŸle gelecek kuÅŸaklara bırakacak eser kalmayacak. Çünkü karşımızdaki yapı, her ÅŸeyi gelir getirici rant olarak görüyor” Dedi.

Candan, AOÇ’de kurulun kararı ile baÅŸlayan süreci  soÄŸuk savaÅŸ sürecine benzetti: “ Hükümet tarafından AOÇ  talanı soÄŸuk savaÅŸ sürecine dönüştürüldü. AOÇ için muhalefet geniÅŸledikçe, toplum sahiplendikçe  arkasından bir hamleyle bir talan  kararı çıkartılıyor, bir tahsis yapılıyor. BaÅŸkent Dayanışması olarak Cuma günü BaÅŸbakanlık Hizmet Binasını mühürleme eylemi gerçekleÅŸtirildi. Hemen iki gün sonra tabiat varlıkları Koruma Kurulu 1.Derece DoÄŸal Sit derecesini kaldırıyor, yapılaÅŸmaya açıyor..  Bazı gazetelerde de AOÇ konusunda hükümetin kalemÅŸorluÄŸunu yapıyorlar. GeçtiÄŸimiz haftalarda da Ä°nönü döneminde talanın baÅŸladığına dair yazılar çıktı. Bu gerçekçi deÄŸil. Çiftlik, 1925 kuruluÅŸunda Orman ÇiftliÄŸi olarak kuruluyor, Atatürk Orman ÇiftliÄŸi deÄŸil. 1937 de hazineye devrediliyor. 7 ay hazine ne yapacağına karar veremiyor.  7 ay sonra karar alıyor. Ä°nönü döneminde de hazinede tapusu kalmak kaydıyla amacına aykırı kullanılmamak üzere, bira fabrikası gibi alanlar inhisarlar genel müdürlüğüne devrediliyor. AKP geçmiÅŸe referans vererek AOÇ’de yaptığı talanı gizleyemez.

“Koruma Kurulu aklını başına almalıdır”

Candan, 1983 yılından sonra AOÇ’deki talanın boyutunun deÄŸiÅŸtiÄŸini söyleyerek ÅŸunları dile getirdi:   “1983’ten sonra devir kalktı ama talan baÅŸka bir boyuta geçti,  tahsis yoluyla talan yapılmaya baÅŸladı. Gazi Ãœniversitesi, Milli Savunma Bakanlığı’na, muhtelif ÅŸahıslara kurumlara tahsis yoluyla AOÇ arazisi verildi. 2006 yılında BüyükÅŸehir Belediyesi’ne geçtikten sonra belediye dav açtığımız ve bilirkiÅŸi raporu lehimize gelen  koruma amaçlı nazım imar planına göre, hükümeti de yanına alarak sürekli tahsisi yoluyla talana baÅŸladı.  AOÇ arazisini kulüplere, camiye, meclise tahsis ediyor.AOÇ’de talanın olmadığı gün yok neredeyse.Bu ülkeyi yönetenlere, belediyeyi yönetenlere  daha saÄŸlıklı düşünmelerini öneriyoruz. Koruma Kurulu’nu da buna uydurdular. Koruma Kurullarını alıyorlar Orlando’ya götürüyorlar Disneyland’ı yapacak olan firmanın bütçesinden mi götürülüyor, Belediye’nin bütçesinden mi götürülüyor bilmiyoruz. Koruma Kurulu Orlando’ya gidecek kaç gün kalacaksa her birine verilecek harcırahı açıklamaları gerekiyor kimin bütçesinden vereceklerini ÅŸeffaf bir ÅŸekilde açıklasınlar. Koruma Kurulları ne hükümetin ne de BüyükÅŸehir Belediyesi’nin oyuncağı olmamalı , akıllarını baÅŸlarına alsınlar”

Candan,  kararın altında imza atan mimarları istifaya davet edeceklerini, istifa etmezlerse kendi iç hukuk süreçlerini baÅŸlatacaklarını belirterek ayrıca  karara imza atan koruma kurulu üyelerinin her biri içinde suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti.

“Akün Sahnesi için mücadele baÅŸlatacağız”

Yeni Sahne için’de TOBAV ile mücadele yürüttüklerini hatırlatan Hakkan Akün Sahnesi’ni el deÄŸiÅŸtirecek olmasını kent kültüründe bir kayıp olarak nitelendirdi. Hakkan: “ Akün sinemasının olduÄŸu bina satışa çıkmasını üzüntüyle karşıladık. Sahne, özgün bir yapı, 1975 yılında yapılmış iki önemli salona sahip, kent kimliÄŸine deÄŸer katan yapılardan, el deÄŸiÅŸtiriyor ama el deÄŸiÅŸtirse de bu alanları yaÅŸatmak gerektiÄŸini tavsiye edebiliriz satın alacak olanlara. Ankara kültür sanat yoksunu bir kent iken bunları bir bir kaybetmek bizim açımızdan üzücü. TOBAV’la birlikte mekânların sürdürülebilir olması için gerekli mücadeleyi yürüteceÄŸiz.” dedi.

Candan Akün Sahnesi’nin  “ 1968 yılında Emek Ä°nÅŸaat tarafından yapılıyor. Ä°ki tarafdan girÅŸi var. Åžinasi Sahnesi bir taraftan Akün sinemasının olduÄŸu yerden .Akün Sahnesi’nin ve Åžinasi sahnesinin  ihaleyle satışa çıkması,   Cumhuriyet dönemi mimarisi üzerine ciddi bir saldırı olduÄŸunu gösteriyor. Özellikle Atatürk Bulvarı üzerinde Büyük Sinema ile Akün sahnesi arasında bir kültür aksı vardır. Büyük Sinema gelinlikçilerin olduÄŸu bir çarşıya dönüştü, Akün Sineması ise 2002 yılında sinema kapandığında, Devlet Tiyatroları da orayı alarak Akün Sahnesine dönüştürmüştü. Åžinasi’nin de bir geleneÄŸi vardır , ÇğadaÅŸ sahne olarak Ankaralılara hizmet vermiÅŸtir.  1980 öncesi toplumsal içerikli filmlerin oynandığı bir sahnedir. Ä°ki sahne  kamu elinden çıkarılıp özel sektöre devrediliyor. Bu süreçte binanın , ne iÅŸlevde kullanılacağını bilmiyoruz. Bu ÅŸu anlama geliyor ki Devlet elini sanattan çekiyor. Bu çok tehlikeli bir durum eÄŸer bir toplumun hayatında sanat yoksa o toplum totaliter olmaya mahkûmdur, çünkü;  sanat sizi özgürleÅŸtirir, yazarsınız çizersiniz, filminizi çekersiniz derdinizi anlatırsınız sanatla. Hükümet kendisine karşı çıkmayan, ses çıkarmayan, sanatı olmayan  bir ortam yaratmaya çalışıyor” dedi. 

Candan  iki yapının  modern mimarinin örneklerinden olduÄŸunu vurgulayarak, “ Mimarları Adnan Yücel ve Adnan Unaran çok deÄŸerli iki insan,Ä°kisi de Cumhuriyet’in yapı çevre iliÅŸkisini koordine eden, o dönemin aydınlık geleceÄŸine imza koymuÅŸ mimarlardandır. .  Ayrıca sahnenin ilk yapılışı Lale sitesi ve Lale Sineması olarak geçiyor, bunu da kimlik ve kent kültürü açısından anmak gerekir diye düşünüyorum” dedi.

“Protesto edilmeli”

Eymir’de TAPDK’nın içkiyi yasaklamasına da deÄŸinen Hakkan “ Beklenmedik bir ÅŸey deÄŸil, BaÅŸbakan her ÅŸeye karar veriyor, insanların kaç çocuk doÄŸuracağına da karar veriyor, yiyeceÄŸi ekmekten, içeceÄŸi suya kadar karar veriyor. Orası tek başına üniversitenin kullanım alanı deÄŸil, kamusal bir alan. Protesto edilmesi gereken bir karar, Belki ODTÃœ ile ve oradaki ticari iÅŸletmelerle de yüksek ses çıkarmak gerekir diye düşünüyorum”

“İçki yasağını tahmin etmiÅŸtik”

Candan ise içki yasağını tahmin ettiklerini ve ÅŸaşırmadıklarını söyledi. Candan “AKP’nin Stratejik bir hamlesi bu. Muhafazakar seçmenini saflaÅŸtırmak isteyen bir hamle. ODTÃœ’nün geçtiÄŸimiz günlerdeki direniÅŸine karşı ODTÃœ’de alkol yasağı getirebileceÄŸini, oradaki akademisyenlerle konuÅŸmuÅŸtuk, tahmin etmiÅŸtik. Kent merkezinde de alkol alınmayan tek bir ülke görmüştüm Suriye’ydi. Suriye’yi diktatör olarak deÄŸerlendiriyorlar ya Suriye’de kent merkezinde alkol alınamıyordu. Suriyedekiler ne kadar diktatörse, Tayyip ErdoÄŸan’ın hükümeti de o kadar diktatör.  Bir insan alkol alıp almayacağına kendi özgür iradesi ile karar verir. Hükümetin bu tavrını yaÅŸam alanlarımıza doÄŸrudan müdahale olarak görüyoruz, doÄŸru bulmuyoruz. Kimse kimin ne içip ne içmeyeceÄŸine karışmasın. Kendisinin içmemesine nasıl saygı duyuluyorsa kendisi de içen insanlara saygı duymalıdır.” Åžeklinde konuÅŸtu.

Metin Lokumcu’ya anıt mezar yapılacak

Hakkan Hopa’da polisin biber gazı ile saldırısı sonucu yaÅŸamını yitiren Metin Lokumcu’y anıt mezar yapılacağını açıkladı. Hakkan, yarışmayı;

“GeçtiÄŸimiz yıl BaÅŸbakan’ın geliÅŸi sürecinde, polisin saldırısı sonucu  Hopa’da kaybettiÄŸimiz arkadaşımız Metin Lokumcu anısına yarışma düzenleyeceÄŸiz. Ä°nÅŸaat Mühendisleri Odası Ankara Åžubesi, Makine Mühendisleri Odası Ankara Åžubesi ve Mimarlar Odası Ankara Åžubesi  olarak ortak bir yarışma düzenleyeceÄŸiz. Ölüm yıldönümünde de mezar açılışını yapacağız. “ ÅŸeklinde duyurdu.

Candan Anıt mezara iliÅŸkin olarak “ Metin Lokumcu adına anıt mezar yarışması projesi, Metin Lokumcu’nun da ailesiyle birlikte gerçekleÅŸtirilecek, buradaki hedefimiz bir direniÅŸ  simgesi oluÅŸturmak. Yarışmanın da onun mücadelesine yakışır bir ÅŸekilde yapılmasını planlıyoruz. Yarışmayı bugün ilan ediyoruz, 12 Nisan’a kadar eserler teslim edilecek, 27 Nisan’da açıklayacağız. 31 Mayıs’ta mezarı başında bir anma etkinliÄŸi yapacağız ve anıt mezar açılışı olacak” açıklamasında bulundu.  

Lokumcuya iliÅŸkin olarak konuÅŸan Makine Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Ercüment Åžahin ÇervatoÄŸlu ÅŸunları söyledi: “ Metin Lokumcu benim için, Metin abi diyebileceÄŸim kadar samimi olduÄŸum, sendikal mücadelede aktif görev alan biriydi. Seksen öncesinde ve sonrasında hep siyasette vardı. Ãœlkenin özgürlüğü ve bağımsızlığı için mücadele etti. Mimarların alanına giriyor ama, Makine Mühendisleri Odası ve Ä°nÅŸaat Mühendisleri Odası’nın anıt mezarla ne ilgisi var diye sorarlarsa? AKP hükümetinin TMMOB’yi de hedef aldığı bu dönemde dereyi, çevreyi, havayı, suyu ticarileÅŸtirdiÄŸi bu dönemde bunu yapabilmek için bütün zalimliÄŸi hayata geçirdiÄŸi dönemde Metin Lokumcu bir simgedir. Metin Lokumcu’nun elini arkaya çevirip ‘gelin tutuklayın’ demesi, anlık bir refleks ve bunu ancak Lokumcu yapabilirdi. TMMOB’yi yok etmeye çalışan anlayış, Lokumcu’nun mücadele ettiÄŸi dereleri yok eden anlayıştır. DireniÅŸ hattının anlamlı olacağını düşündüğümüz için, Lokumcu’nun ailesinin isteÄŸi doÄŸrultusunda bir anıt mezar yarışması yapıp, anma etkinliÄŸi ile mezarının açılışını yapmak önemli. Tüm desteklemek isteyen kuruluÅŸlara da çaÄŸrı yaparak, bizlerin de sanatçıların da içinde olduÄŸu bir jüri ile anıt mezar yarışmasını hayata geçireceÄŸiz.”

Özer AkkuÅŸ anıt mezar ile ilgili olarak , “ Metin Lokumcu, yaÅŸadığı coÄŸrafyaya sahip çıkmış, doÄŸasına sahip çıkmış, bunun bedelini de yaÅŸamıyla ödemiÅŸ birisi, ve de deÄŸerli bir sembol” dedi.

Düzenlenecek yarışmaya katılanlardan, katılan eserlerden sergi ve katalogda yapılacağı, Lokumcu sergisinin illeri de gezeceği belirtildi.


Toplam Görüntülenme : 146398
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!