Sobe Gazetesi 2024 - Gökçek’in teleferiğine bilirkişi darbesi
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Gökçek’in teleferiğine bilirkişi darbesi

Gökçek’in teleferiÄŸine bilirkiÅŸi darbesi

Yenimahalle - Åžentepe arasına BüyükÅŸehir Belediyesi’nin yapmak istediÄŸi teleferik bilirkiÅŸi raporuna takıldı.

Yenimahalle - Åžentepe arasına BüyükÅŸehir Belediyesi teleferik yapmak için kolları sıvadı. Projenin planlamaya aykırı ve kamu yararına uygun olmadığını belirten Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Projeye dava açtı. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi bugün yaptığı basın toplantısıyla teleferik bilirkiÅŸi raporunu kamuoyu ile paylaÅŸtı. BilirkiÅŸilerden Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin görüşlerini, destekleyen bir rapor çıktı. BilirkiÅŸi raporuna göre;  Teleferik Ankara kenti için uygunsuz bulundu. Raporda; Ä°stasyonların belirlenmesinde ayrıntılı bir ulaşım etüdünün yapılmadığı, bilimsel verilere dayanmaması sebebiyle ÅŸehircilik ilkelerine uygun olmadığı, kent bütününe bakılmadan parçacı bir ulaşım planının sergilendiÄŸinin altı çizildi. Mimarlar Odası Ankara Åžube baÅŸkanı Ali Hakkan: “ Teleferik projesinde Melih Gökçek Yenimahalle meydandaki aÄŸaçları keserek çalışmalarına baÅŸladı. Çok baÅŸarılı bir bilirkiÅŸi raporu, süreci deÄŸerlendirmiÅŸ, söylediklerimizin altı çizilmiÅŸ, teleferiÄŸin hem turizm amaçlı hem ulaşım amaçlı olduÄŸu ama fiili durumun böyle olmadığı ve iÅŸlevini yerine getirmeyeceÄŸi raporda gözler önüne serilmiÅŸ. Bizlere Melih Gökçek’e geçmiÅŸ olsun demek düşer. Dava süreci beklenmeden meydanların, yolların üzerine teleferik binalarının yapılması söz konusu Melih Gökçek’i buradan bir kez daha uyarıyoruz.” Dedi.

 

Hakkan Mimarlar Odası’nın ODTÃœ yolu tartışmalarında taraf olduÄŸunu belirterek, bu nedenle  Melih Gökçek’in Oda hakkında yaptığı açıklamalarına deÄŸindi. “Gökçek, Mimarlar Odası’nın iÅŸi gücü olmayanlardan oluÅŸtuÄŸunu söyledi, bunu protesto ediyoruz. Her dönem olduÄŸu gibi bu dönemde de mesleÄŸinde çok iyi olan deÄŸerli arkadaÅŸlarımız aramızda. Böyle bir nitelendirmeyi hak etmiyoruz. Kamusal sorumluluÄŸumuzu yerine getirme amaçlı çalışmalar yapıyoruz.” Ä°fadelerini kullandı.

Hakkan AltındaÄŸ Belediyesi’ne de yüklendi. “ Ulucanlar Cezaevi, Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin proje fikir yarışması kapsamında elde edilerek, Ankara Barosu ve Adalet Bakanlığı ile gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. AltındaÄŸ Belediye BaÅŸkanlığı son kertede sürece dahil olmuÅŸtur. Ulucanlar Cezaevi resmi açılışı yarın yapılacakken açılışa Mimarlar Odası Ankara Åžubesi davet edilmedi. Ancak biz yarın orada olacağız. O projede çok büyük emeÄŸi vardır, bilim insanlarının ve Ankara Åžubesi’nin. Bütün bunlar hiçe sayılarak, Mimarlar Odası Ankara Åžubesi sürece dahil edilmemiÅŸtir. Bütün bu belgeselleri ve projeleri özle günlere getirdik. Böyle hassasiyetlerimiz varken, 26 Eylül gibi Ulucanlar Cezaevi’ne operasyon düzenlenmiÅŸ bir tarihte açılış yapılması talihsizliktir.”

“Rapor Gökçek’in çalışma tarzını anlatıyor”

Mimarlar Odası Ankara Åžube Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan raporda geçen cümlelere dikkat çekerek, raporun Melih Gökçek’in çalışma tarzını ortaya koyduÄŸunu söyledi. Raporda; “1/5000 ve 1/1000 eÅŸ zamanlı ve neredeyse birbirlerinin fotokopiyle büyütülmesi, küçültülmesi ÅŸeklinde hazırlanmış olduÄŸu ve mevcut plan paftaları üzerinde olmadığı “ gibi ifadelere yer verilmesini örnek gösteren Candan:  “ Gökçek’in çalışma tarzına iliÅŸkin bir gerçeÄŸi ortaya koyan rapor, Teleferik konusunda da çocukların copy - paste yaptığı gibi ve büyüterek küçülterek kopyalayarak böyle bir tarzda üstün körü, bilimsellikten uzak plan yaptığını ortaya koyuyor. bilirkiÅŸi raporu beklenmeden, dava süreci devam ederken Yenimahalle teleferik hattında aÄŸaçlar kesildi ve insanların tepkisine neden oldu. Melih Gökçek’in hazırlıksız, hukuksuz bir yönetim anlayışı içinde olması abesle iÅŸtigal. Gökçek Mimarlar Odası’nı muhatap almadığını yakın zamanda ifade ediyor ama Ankara halkını muhatap alamayan biri bizi muhatap almış, almamış ilgilenmiyoruz. Öfkeli ve kavgacı yaklaşımını herkes biliyor. Ayrıca BüyükÅŸehir Belediyesi olarak SaraçoÄŸlu Mahallesi projesinde iÅŸbirliÄŸini bozacak tavır ve davranışlar içerisinde olduÄŸu gözümüzden kaçmıyor. SaraçoÄŸlu projesi ile Güvenpark projesi birlikte ele alınırken, BüyükÅŸehir Belediyesi Güvenpark’a yeni bir proje yaptırdığı ve ihaleye vereceÄŸini belirtiyor. BüyükÅŸehir Belediyesi sürecin muhatabı deÄŸildir. Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı, Ankara Ticaret Odası ve Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin ortaklaÅŸa yürüttüğü süreci dinamitlemeye yönelik çalışmaları var. SaraçoÄŸlu çok önemli bir süreç, halk katılımı denilen ÅŸey Melih Gökçek’in anladığı gibi Kızılay’da yaya olsun mu? Olmasın mı? diye sandığa oy attırması gibi bir model deÄŸildir. “ ifadelerini kullandı.

Ulucanlar Cezaevi konusunda ise Candan Cezaevi’nin simge bir mekan olduÄŸunu söyleyerek, “26 Eylül’de yapılacak açılışı protesto ediyoruz. Ulucanlar Cezaevi resmi açılışını üç yıl yapamadı bir kamu duyarlılığı vardı. Åžimdi ise bu kamu duyarlılığı hiçe sayılarak, açmaya çalışılıyor. Bu sürecin mimarı biziz. Mimarlar Odası ve onu destekleyen kuruluÅŸlar olmasaydı Ulucanlar Cezaevi ayakta olmayacaktı. BüyükÅŸehir Belediyesi Cezaevini yıkıp ayakkabıcılar çarşısı yapmaya niyetlenmiÅŸti. Lakin geldiÄŸi durum itibari ile hafızaya katılıma deÄŸer veren bir yaklaşımı yok sayan AltındaÄŸ Belediyesi müze sürecini koordine ederken bile devrimcilerle, faÅŸistleri bir araya getiren; karıştır, barıştır yaklaşımıyla ülke belleÄŸini yok etmeye çalışıyor. Bu toplantıya çaÄŸrılmamızın nedeni de bu hafızanın yok edilmek istenmesi. Biz davetsiz misafirler olarak orada olacağız. 26 Eylül’ün açılış günü deÄŸil, 26 Eylül katliam sürecini yaÅŸatanların yargılanacağı bir gün olabilir, bunu hatırlatmak için orada olacağız. Bu konuda duyarlı olanları da kent belleÄŸine ve anılarına sahip çıkmak için orada olmaya davet ediyoruz.” 

“SaraçoÄŸlu hassas bir süreç”

SaraçoÄŸlu’nun da gündemde olduÄŸu toplantıda Ali Hakkan Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’na sitem etti. SaraçoÄŸlu toplantılarının devam ettiÄŸini belirten Hakkan: “SaraçoÄŸlu Mahallesi ortak protokollerle yürütülen bir süreçtir. Ankara Ticaret Odası, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı ve Mimarlar Odası Ankara Åžubesi olarak yürütüyoruz. Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı açıklamalarında süreci kendisi yürütüyormuÅŸ gibi katılımcı örgütlerin ismini belirtmemiÅŸ, bu tarz yaklaşımların devam etmesi süreci zedeler. Özenli yaklaşılmalı, SaraçoÄŸlu projesi hassas bir süreç. ” Ä°fadelerini kullandı. 

Mimarlar Odası Ankara Åžube Yönetim Kurulu Ãœyesi Ali Atakan ise Melih Gökçek’in Mimarlar Odası2nı hedef alan “iÅŸi – gücü olmayanlar” açıklamalarına atfen  “Mimarlar Odası’na yönelik açıklamaları, büyük bir talihsizlik. Bu örgüte yönelik ifadeleri, buradaki insanları iÅŸsiz güçsüz diye nitelemesi doÄŸru deÄŸil. Buradaki insanlar, gönüllülük esasıyla buradan hiçbir ÅŸekilde çıkar düşünmeden görev yapıyorlar. Gökçek, halkın yararına bir ÅŸeyler yapsa doÄŸru olur. Demir kafesi niye yaptı? Niye yıkılıyor? Önce bunun hesabını vermeli.“ ifadelerini kullandı.  

“ODTÃœ’ye panel”

Hakkan toplantıda ODTÃœ rektörü Acar’ın açıklamalarına deÄŸindi. “ODTÃœ’nün alan bütünlüğünü koruyan planın önemli, Eymir gölüne kadar giden bir süreci kapsıyor, BüyükÅŸehir Belediyesi’nin iÅŸtahını kabartan çalışmaları var. Bir kısmı da tırtıklanıp, yol geniÅŸletme çabaları ile Samanyolu evleri yapıldı. ODTÃœ rektörü de tarafların bir araya gelerek katılımcı bir yöntemle çözüm üretmesi gerektiÄŸinin altını çizdi. Yarın, ODTÃœ yolundaki tüm aktörlerin katılacağı bir panel-forum yapacağız. Akademisyenler ve yüzüncü yıl mahallesinde yaÅŸayan halkta katılacak. ODTÃœ’deki son geliÅŸmeleri taraflarıyla masaya yatıracağız. Kamusal sorumluluÄŸumuz gereÄŸi ODTÃœ planında aktif rol alma çabası içerisindeyiz.”

Candan ODTÃœ için taraflar ortak akıl yürütmeli çaÄŸrısı yaptı.  “ Ankara ulaşımını baÄŸlayan insanların yaÅŸantısını ilgilendiren bir plan. Bu süreçte meslek odaları, halkın katılımı kenti yaÅŸayan tüm aktörlerin katılımı olmadığından tepkilerin olması doÄŸaldır. ODTÃœ öğrencileri ve halkın tepkisi kamu vicdanını ifade ediyor. ODTÃœ planı, revize edilmeli ve yeniden deÄŸerlendirilmeli. Aklı selim yöneticilerle, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı, meslek odaları, orada yaÅŸayan mahalleliler tüm taraflar bir araya gelerek ortak akıl yürüterek süreci tekrar deÄŸerlendirmeli. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi olarak sürecin çaÄŸrıcısı olarak örgütleyen rolünü üstlenebilir.” Dedi.  

Atakan ise halkın taleplerinin görmemezlikten gelinemeyeceÄŸine vurgu yaparak; “ Orta DoÄŸu Teknik Ãœniversitesi’nden yapılmak istenen yol ulaşım sorununu çözmeye yönelikten öte ideolojik bir müdahaleye dönüşmüştür. Asıl amaç ODTÃœ’ye müdahale etmektir. ODTÃœ saygın bir üniversitedir. Her ailenin çocuÄŸunu göndermek istediÄŸi bir üniversitedir. Tarafları ve doÄŸru talepleri görmemezlikten gelen uygulamalardan çıkılmalı. YaÅŸamdan tarafa, insani istekleri olan insanları, anarÅŸist ve marjinal olarak nitelendirmek doÄŸru deÄŸil bu tür tavırlardan uzak durulmalı vazgeçilmeli.” Åžeklinde konuÅŸtu. 


Toplam Görüntülenme : 153894
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!