Sobe Gazetesi 2024 - AOÇ’de yine geceyarısı operasyonu
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
AOÇ’de yine geceyarısı operasyonu

AOÇ’de yine geceyarısı operasyonu

Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi yine gece yarısı AOÇ’de aÄŸaç kesti. Atatürk evi’nin yanında elli yaÅŸ üzerinde aÄŸaçların kesilmesine tepkili olan Oda yöneticileri bugün yapılan basın toplantısında hem Gökçek’in BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkan adaylığını hem AOÇ’deki aÄŸaç kıyımını deÄŸerlendirdi. Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan: “ Yine bir gece yarısı operasyonu ile Atatürk Evi’nin yakınındaki aÄŸaçlar kesilmiÅŸ durumda. Oradaki kesimler devam ederken, uygulamalar devam ederken,  ana plan ile ilgili ikinci bilirkiÅŸi raporu da sadece bir bilirkiÅŸinin olumlu görüşü ile dörtte bir oranında lehimize geldi. Ä°kinci rapor çerçevesinde süreçte yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini bekliyoruz. Filli durumda ise AOÇ’de üzücü bir ÅŸekilde inÅŸaatlar bitmek üzere bazı yollar açıldı kullanımda. Hukuktaki gecikmeler bizi olumsuz yönde etkiliyor.”

“Yürütmeyi durdurma kararı bekliyoruz”

Tezcan KarakuÅŸ Candan ise konuya iliÅŸkin olarak, “ AOÇ’nin bütünlüklü plan kararlarını bozacak Atatürk’ün vasiyetine aykırı yapılabilecek her uygulamada doÄŸrudan dava açma kararı almıştık. AOÇ ana plan davası da beÅŸ meslek odası tarafından açıldı. Birinci bilirkiÅŸi raporu lehimize geldi. Ä°kinci kez bilirkiÅŸi raporu istendi. Ä°kinci bilirkiÅŸi raporu da lehimize çıktı. Åžerh koyan bilirkiÅŸi ise Ziraat Mühendisi  biraz olumlu gibi göstermiÅŸ, bilimsel olmayan plan kararlarına aykırı ÅŸekilde siyasal bir taraf olarak karar veren bilirkiÅŸiyi ise Ziraat Mühendisleri Odası’na bildireceÄŸiz. AOÇ gibi bir kamusal alan, ideolojik bir mücadele alanı haline getirildi. Kin ve öfke ile süreci devam ettiriyorlar. BaÅŸbakanlık sarayına giden yolu geniÅŸletmek için yüzlerce aÄŸacın kesildiÄŸini halk ÅŸikâyet olarak Oda’ya iletti. Gece yarısı saat:03.00’da BüyükÅŸehir Belediyesi ekipleri alana gidiyor, bir ekip aÄŸaçları kesiyor, bir ekip hızla kesilen aÄŸaçları testere ile parçalıyor, bir ekip kamyona taşıyor. EÄŸer BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Melih Gökçek aynı tempo ile çalışsaydı Ankara’nın ulaşım sorunu kalmazdı. 20 yılda bitmeyen metro biterdi.  AOÇ’de yargı süreci hızlanmalı, artık yürütmeyi durdurma kararının hızlıca verilmesini istiyoruz. AOÇ davası bir plan davası deÄŸil artık Siyasal bir davaya dönüşmüş durumda” dedi.

Hayvanat Bahçesi için BüyükÅŸehir Belediyesi’nin ihale açtığını belirten Candan : “ 1/10000’lik Koruma Amaçlı Nazım Ä°mar Planı kapsamında yapılması düşünülen Hayvanat Bahçesi alanında doÄŸal yaÅŸam parkı yapılması için BüyükÅŸehir Belediyesi ihale açmış durumda. ÇaÄŸrılı bir ihale yöntemi yapıyorlar. Åžube olarak ihalenin dosyaları ve eklerinin ÅŸubemize gönderilmesi için BüyükÅŸehir Belediyesi’ne yazı yazdık. Orada yapılacak ihale ikinci bilirkiÅŸi raporu da lehimize gelmiÅŸken hukuka aykırıdır. AOÇ’deki siyasal hançer AOÇ’den çıkmalı. BüyükÅŸehir Belediyesi’ne aday olacak kiÅŸinin topluma AOÇ hakkında BaÅŸbakanlık binası da dahil tüm yapıların yıkılacağı konusunda mesaj vermesini bekliyoruz.” Åžeklinde konuÅŸtu.

“Gökçek’in kötü projelerini saatlerce sayabilirim”

Yerel seçimlere iliÅŸkin deÄŸerlendirme yapan Mimarlar Odası Ankara Åžube yöneticileri, Ankara BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Melih Gökçek’in tekrar aday olmasını deÄŸerlendirdi.

Hakkan şöyle konuÅŸtu:  “Aday adayları yerel seçimler yaklaşırken, Oda’mızı ziyaret ediyorlar, hedeflerini anlatıyorlar. Kent yönetimi için ortak projeler yapmak istediklerini belirtiyorlar. BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı tekrar aday gösterilmesi sürpriz deÄŸil. ODTÃœ’de yaptığı o katliamdan sonra, gezi süreci ile iliÅŸkisini kurduÄŸunuzda BaÅŸbakan’ın Melih Gökçek’e bir diyet borcu vardı.” Melih Gökçek için ise Belediye BaÅŸkanlığı icraatlarından örnek vermek gerektiÄŸini söyleyen hakkan şöyle devam etti: “Nasıl bir Belediye BaÅŸkanı var düşünürsek; katılımdan uzak kenti yöneten bir belediye baÅŸkanı, söktüğü heykellerle sanat düşmanı bir belediye baÅŸkanı, plansız yöneten bir belediye baÅŸkanı var, üst ölçekli planlarda yer alamayan alt ölçekle iliÅŸki kurup kötü planlarla ÅŸehri içinden çıkılmaz hale getiren bir baÅŸkan var. Ulaşım ana planını yapmayan bilimsellikten uzak sadece kendi fikirleriyle tasarım kriterlerinden uzak, Alt geçit üst geçitlerle kenti otoban haline dönüştüren bir belediye baÅŸkanı var. YaÅŸlıları, çocukları, engellileri kent merkezlerine yaklaÅŸtırmayacak ÅŸekilde araç öncelikli ulaşıma yatırım yapan bir belediye baÅŸkanı var. Kent suçu iÅŸlediÄŸi kesin bir belediye baÅŸkanı ve bizim dava açıp kazandığımız projeleri var. Kamu kaynaklarını boÅŸuna harcayan, Demir Kafes, Samanyolu gibi projeler yapan bir belediye baÅŸkanı var. Ä°nsan haklarına aykırı davranan kentsel dönüşüm ile barınma hakkını yok sayan orada yaÅŸayan insanları oradan uzaklaÅŸtıran bir belediye baÅŸkanı var. Kötü projelerini saatlerce sayabilirim ama bütün bunlarla Melih Gökçek’in belediye baÅŸkanlığını hak etmediÄŸini söyleyebiliriz. Mimarlar Odası olarak bir kampanya yürütmeyi düşünüyoruz önümüzdeki günlerde” 

“Yerel seçimlerde, Melih Gökçek’in karşısında olacağız”

Candan ise baÅŸkenti kaybetme lüksümüz yok diyerek,” AKP kaybedecekse Melih Gökçek ile kaybetmeli, Aday gösterilmek için kırk takla attı sonunda aday gösterildi. Biz bütün mesleki bilgi birikimimizi, Ankara’ya dair tüm projelerimizi, Melih Gökçek’in karşısındaki siyasal adaya sunmaya hazırız. Gezi direniÅŸi bir muhalefet örgütlemiÅŸtir. Siyasal arenada bu muhalefet karşılığını bulmalıdır. Bu sorumlulukta siyasi partilere düşmektedir. Bizler Oda olarak üzerimize düşen sorumluluÄŸu yerine getiriyoruz. Çocuklarımızın geleceÄŸinin karartılması, sistem deÄŸiÅŸikliÄŸi,  gündemde olduÄŸu bir dönemde, sistemin kurgulandığı ana mekânı, baÅŸkenti kaybederseniz tüm süreci kaybederseniz. Toplum Melih Gökçek’in yarışı kaybetmesine çok açık. Yerel seçimlerde, Melih Gökçek’in karşısında halkın yanında taraf olacağız. Tüm enerjimizi bu baÅŸarısız Belediye BaÅŸkanı’nın topluma anlatılması için seferber edeceÄŸiz. Ankara’nın mimarı Melih Gökçek billboardları ile bizim mesleÄŸimize atıfta bulunarak artık süreci Melih Gökçek’in götüremeyeceÄŸi çok açıktır. Ankara’yı kaybetme lüksümüz yok.” Ä°fadelerini kullandı.


Toplam Görüntülenme : 71084
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!