Sobe Gazetesi 2024 - Seçim günlüğü 25 Ocak
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Seçim günlüğü 25 Ocak

Seçim günlüğü 25 Ocak

Yerel seçim değerlendirmesi yapan mimarlar, kentli hakları ve katılımcılığı önemsediklerinin altını çizdi. Oda yöneticileri, Başkent Dayanışması ile ortaklaşa aday adaylarının projelerini dinleyeceğini, kentlilerle buluşacağını duyurdu.

Yerel seçimlere doÄŸru farklı illerden ve Ankara’dan aday adayları Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’ni ziyaret ettiÄŸine deÄŸinen Oda yöneticileri yaklaÅŸan yerel seçimler öncesinde deÄŸerlendirmelerde bulundu. Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan yerel seçimleri önemsediklerini dile getirerek, “ Meslek alanımızdan yürütülen kent yaÄŸması ve kent politikalarında yerel seçimler önemli bir kırılma noktası olabilir. Adaylar bizi ziyaret etmeye devam ediyor. Yerel yönetimleri çalışma aksı odağına koymuÅŸ bir ÅŸube olarak yerel seçimleri önemsiyoruz. Nasıl bir Ankara istiyorsunuz? Diye BaÅŸkent Dayanışması ile bir etkinlik yaptık. Mimarlığın Sosyal Forumu’nda uluslararası belediyecilik örnekleriyle toplumcu belediyeciliÄŸe dikkat çektik. Seçildikleri süreçte Mimarlar Odası’nın birikimlerini deneyimlerini önemsediklerini söyleyerek katılım sürecinin altını çiziyorlar ama seçildikten sonra kendilerinin her ÅŸeyi bildiÄŸi bir ortamda kenti yönetmeye kalkıyorlar bu doÄŸru deÄŸil. Dünya’da belediyecilik sistemleri nasıl çalışıyor bakarsak, Avrupa kentli hakları deklarasyonu var, yerel yönetimleri yakından ilgilendiriyor. 1992’de kabul edilen Avrupa Kentsel Åžartnamesi var. Yerel yönetimler bu kentsel ÅŸartları dikkate almıyor. Melih Gökçek’in Dünya Belediye BaÅŸkanı adaylığında, Katılımdan uzak, insan haklarına barınma hakkına, cinsiyet ayrımcılığına kadar giden etik kodlara aykırı çalıştığını belgelerle gönderdik. Melih Gökçek ödülü alamaz hale geldi. Londra’daki toplantıda gönderdiÄŸimiz metnin karşılığı bulduÄŸuna inanıyoruz. Yerel yöneticilerimiz, halktan, toplumdan uzakta kalarak kenti yönetmeye çalışıyorlar” DeÄŸerlendirmesinde bulundu.   

“Biri belediye baÅŸkanlarına okusun”

Hakkan, katılımcılık süreçlerinin yaÅŸanmadığına dikkat çekerek, “   Avrupa Kentli hakları bildirgesinin zaten yazılı bir metin olarak görev olarak belediyelere veriliyor. Birinin bunu belediye baÅŸkanlarına okuyup pratiÄŸe geçme sürecini örgütlemesi gerekiyor. Ankara’da eksik olan ÅŸey budur. Kentli haklarının belediyelerin web sitelerinde yazı olarak  durması yetmez. Bunu okuyup sindirdikten sonra bir belediye BaÅŸkanı Sivil toplum Örgütlerini ve Mimarlar Odası gibi meslek Odalarını kamu yararına çalışmalarını izleyecek.  Zaten sorumluluklarından birisi, katılımcılıktır, bunu yapmaktır.”  Ä°fadelerini kullandı.

Mimarlar Odası Ankara Åžube Genel Sekreteri Tezcan KarakuÅŸ Candan: “ Kentsel mücadelemiz ve faaliyet alanımızı doÄŸrudan kesen doÄŸrudan iliÅŸkili olan yerel yönetimleri Mimarlar Odası’nın tüm ÅŸubeleri önemli bulur. GeçmiÅŸte toplumcu belediyecilik örnekleri Oda’lardan çıkmıştır. Vedat Dalokay’ın toplumcu belediyecilik metnini mimarlar yazmıştır. Fatsa BelediyeciliÄŸinde dönemin mimarlarının deÄŸerli emekleri vardır. Yerel yönetimlerden beklentimiz, 20 yıl sonrasına ertelenecek bir hayat deÄŸil, Gündelik hayatın sorunlarının çözümlenmesidir. Kar yaÄŸdığında kapımızın temizlenmesini, çöpümüzün hemen alınmasını seçmen ve vatandaÅŸ olarak isteriz.” Dedi.

“Yerel yönetimler,  karşılıksız emek, koÅŸulsuz sevgi ister. “

Yerel yönetim seçimlerinde adaylarla buluÅŸtuÄŸumuz her noktada önemsediÄŸimiz ÅŸeyleri paylaşıyoruz diyen Candan, “Bizim için katılım olmazsa olmazdır. Sahici katılımı önemsiyoruz, kent konseyleri sahici katılım deÄŸildir. Gezi direniÅŸinden sonra mahallelerde yeÅŸeren forum kültürü katılım için bir nüve olarak ele alınabilir, yöntem olarak deÄŸerlendirilebilir. Yerel yönetim aday adayları, kentin yok olan meydanlarına dair, AOÇ ye dair, SaraçoÄŸlu Mahallesi için, Mamak Cezaevi için ne söylemekteler? BaÅŸkent kimliÄŸinin yeniden kazanması için ne söylemekteler hepsini merak ediyoruz? 25 Ocak’ta tüm aday adaylarını BaÅŸkent Dayanışması projelerini açıklamaları ve kentlilerin sorularını cevaplamaları için büyük bir etkinlikle ağırlayacak. Belediyeler birbiri ile yarışıyor, yarışan deÄŸil dayanışan belediyelerin hayat bulmasını önemsiyoruz. Gezi direniÅŸinden sonra insanlar kendilerini ifade edecek meydan organizasyonları istedi.  Muhalefet partilerinin belediyeleri de dahil olmak üzere tüm belediyeler sınıfta kaldı forumlar için geçici mekanlar üretmeyi hiçbir belediye düşünemedi. Ä°nsan iliÅŸkilerinin, sosyal hayatın, kültür sanatın, insan hayatının kentin her noktasına dokunarak kentte paylaşılmasını saÄŸlayacak bir yerel yönetim deneyimine ihtiyacı vardır. Yerel yönetimler çocuk büyütmeye benzer karşılıksız emek, koÅŸulsuz sevgi ister. Bunu yapamıyorsanız baÅŸarılı olma ÅŸansınız, örnek  belediyecilik yaratma ÅŸansınız olamaz .Belediye BaÅŸkan adaylarının verdikleri söz yetmez , Mimarlar Odası Ankara Åžubesi olarak taahhütname imzalatma hazırlığı içerisindeyiz.” dedi.

Gökçek davet edilmedi

Yerel seçimlerde tüm siyasi partilerin aday adaylarını BaÅŸkent Dayanışması’nın organize edeceÄŸi etkinlikle 25 Ocak’ta aynı gün ayrı saatlerde  ağırlayacaklar. Aday Adayları arasında MHP ve CHP’nin aday adayları da bulunurken AKP’nin Aday Adayı  Melih Gökçek bulunmuyor. Aday adaylarından Avrupa Kentsel ÅŸartlarının bir Belediye BaÅŸkanı’nın davranması gereken etik kodlar imza atıp taahhüt isteyeceklerini belirtti.  Bir gazetecinin Melih Gökçek davet edecek misiniz? Etik kodlara imza atmasını isteyecek misiniz?   Sorusuna karşılık, Candan: “20 yıldır kenti yönetmeyi baÅŸaramadığını gösteren Melih gökçek’in imzası kentin her yerinde, yani bu aÅŸamada Gökçek muhatabımız deÄŸildir” dedi.  Candan ayrıca “hangi siyasi partiden hangi adayın yerel seçimi kazanacağı deÄŸil önemsediÄŸimiz, Kazanan Belediye BaÅŸkanı’nın kente kazandırabileceklerini önemsiyoruz, bu nedenle herhangi bir adayı desteklemek deÄŸil, adayların programları ve toplumcu belediyecilik örneÄŸini gerçekleÅŸtirip gerçekleÅŸtiremeyeceÄŸini kamuoyu nezdinde sorgulayabiliriz.”   ifadelerini kullandı. 

Oda yöneticileri BaÅŸkent Dayanışması bileÅŸenlerinin Aday adayları ile görüşmeleri sürdürdüğünü söylerken, 25 Ocak’ta etkinliÄŸe katılacak aday adayları isimlerini açıklamadı. Adayların aynı gün farklı saatlerde konuk olacak. 30 dakikalık bir konuÅŸma ile projelerini açıklayacak adaylara, katılımcılar sorular yöneltebilecek. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’ne ait internet televizyonu kentinsesi.tv den yayınlanacak programda yine internet üzerinden Ankara adaylarına kentliler sorularını sorabilecek. 


Toplam Görüntülenme : 77959
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!