Sobe Gazetesi 2024 - Mania hattının kaldırılmasına yargı mani oldu
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mania hattının kaldırılmasına yargı mani oldu

Mania hattının kaldırılmasına  yargı mani oldu

Mahkeme mania hattına uzanan elleri durdurdu.

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi ve Åžehir Plancıları Odası tarafından yargıya taşınan, Uçakların uçuÅŸ mesafesine baÄŸlı  yükseklik serbestliÄŸi olarak bilinen “mania hattı” ile ilgili  mahkeme  iptal kararı verdi. 

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan mania hattının aşılmasının kenti saÄŸlıksız bir yapılaÅŸmaya sürükleyeceÄŸini vurgulayarak , “ EskiÅŸehir yolu aksı üzerinde dikey büyümeyi öngören yüksek yoÄŸunluklu yapıların yapılmasını öngören mania hattının kaldırılmasına dava açmıştık. Mahkeme iki kere bilirkiÅŸi keÅŸfi yapılmasını istedi ve  iki bilirkiÅŸi keÅŸfi de lehimize geldi. Hem altyapıdan yoksun hem trafiÄŸi çözülmemiÅŸ bir alanda bu kadar dikey yükselmenin plansızlığından dolayı davaları açmıştık. Kent rantını kiÅŸilere dağıtmak isteyen BüyükÅŸehir Belediyesi’ne geçmiÅŸ olsun” açıklamasını yaptı.   

mania hattının kaldırılmasının iptali kararı Demir Kafes tartışmalarını akla getirdi.  Milyonlarca liraya yapılan ve yıllarca atıl kalan ardından sökümü yapılan  Demir kafes alanında BüyükÅŸehir Belediyesi’nin beÅŸ kez deÄŸiÅŸtirdiÄŸi planları hatırlatan Candan, “ Demir kafesin bulunduÄŸu yerde de plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak yerine artık yetmiÅŸ katlı plan yapılamayacak. Yine aynı  bölgede yapılan mania hattını delen ( JW Marrıeout otel)hukuksuz  yapılar var. Hukuksuz yapılar da BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Melih Gökçek açılışlar yaptı. Mania hattını delen yapılarla ilgili önümüzdeki günlerde meslek odaları ile baÅŸvurularımız konusunda ortak karar vereceÄŸiz.  Ã‡ankaya Belediyesi sınırlarına giren bu yapılar için Belediye’ye ruhsat iptalleri yazısını Åžehir Plancıları Odası ile birlikte yazacağız.”dedi

“Yüksek yapılara karşı deÄŸiliz”

yüksek yapılara karşı deÄŸiliz diyen Candan : “Yüksek yapılara karşı çıkmıyoruz, yeter ki planlı alanlarda alt yapısı uygun alanlarda yüksek yapılaÅŸma öngörsünler . Burada bilimsel bir ÅŸekilde ÅŸehircilik ilkelerine göre kurgulanmış bir planlama yoktur, emsal artırımına göre bir rant artırımı vardır. BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Melih Gökçek’in Bakanlıklardan izin almadan bir rant artırımı verdiÄŸini, aynı anlayışı savunduÄŸu UlaÅŸtırma Bakanlığı , Sivil Savunma Bakanlığının da karşı çıkan yazılar gönderdikleri  bilirkiÅŸi raporlarından görüyoruz. Rant paylaşımları kendi aralarında baÅŸka türlü çeliÅŸkilere neden olabiliyor. “ ÅŸeklinde konuÅŸtu.  

Candan ayrıca kapıda ruhsat bekleyen Müteahhit firmalar tarafından da üstü örtülü tehdit telefonları aldıklarını söyledi.

Toplantıya katılan Åžehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu Ãœyesi Filiz HekimoÄŸlu sürecin yeni davaları getirebileceÄŸini belirterek , “Mania hattının kaldırılması söz konusu dava konusu  alanda hukuksuzca ruhsat verilmiÅŸ inÅŸaatların hukuki çerçeveye dönüştürme çabasıdır  ve hukuksuzluÄŸu örtbas etme çabasıdır. Hukuku planları ve kamu yararını görmezden gelen bir idari anlayış var. Bu anlayışa karşılık önemli bir karar. Bundan sonra ise Mahkeme karaların uyulmadığı, farklı planların üretildiÄŸi bir süreç yaÅŸayacağız ve yeni davarlı da açmak zorunda kalacağız“ dedi.

 

 


Toplam Görüntülenme : 111489
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!