Sobe Gazetesi 2024 - Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi

Yargı,  Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaÅŸmaya izin vermedi

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus’ta Roma Hamamı arkeolojik sit alanına komÅŸu olan ve Roma döneminden kalma yerleÅŸmelerin olabileceÄŸi alanda 16 katlı ticaret planını öngören AltındaÄŸ Ä°lçesi Sebzebahçesi Mahallesi Uluslararası Ticaret Merkezi KDGP Alanına ait 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.

Ankara 5. İdare Mahkemesi, şehircilik ilke ve esaslarına, planlama tekniklerine, kamu yararına dolayısıyla hukuka aykırı olduğunu belirterek, söz konusu plan değişikliğine ilişkin dava konusu işlemleri iptal etti.

 

Yapılaşma başlamadan iptal kararının gelmesi kamu yararı adına sevindiricidir

Kararı deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan, bütüncül olmayan bütün planlara açtığımız davalarda, yargı iptal kararı verdi.  Her defasında yargı planları iptal ederken, yapılaÅŸmada ısrar eden planlar durdurak bilmiyor. Ulus’ta Koruma Amaçlı Ä°mar Planı yapılmamışken, Ulus’un altında ve üstünde katman katman tarih bulunurken, tarihi Roma Hamamı’na komÅŸu alanda yüksek katlı yapılaÅŸma öneren plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapmak ise akıl almaz bir durumdur. Bu plan deÄŸiÅŸikliÄŸini de yargıya taşıdık ve Ankara 5. Ä°dare Mahkemesi de plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin hukuka aykırılığına dikkat çekerek plan deÄŸiÅŸikliÄŸine dair dava konusu iÅŸlemleri iptal etti. Alanda henüz yapılaÅŸma baÅŸlamadan iptal kararın gelmesi kamu yararı adına sevindiricidir. Ulus’un tarihi ve simgesel potansiyelinin korunması için mücadeleye devam edeceÄŸiz” diye konuÅŸtu.

Bilimsel altılığı olmayan parçacıl tüm plan değişikliklerinin karşısında olmayı sürdüreceğiz

Candan,  mahkemenin iptal gerekçesinde yer alan “UyuÅŸmazlığın çözümü yerinde inceleme yapılmasını ve hukuk dışında, özel ve teknik bilgiyi gerektirdiÄŸinden Mahkememizin 05.10.2022 tarihli ara kararıyla dava konusu imar planı deÄŸiÅŸikliÄŸinin ÅŸehircilik ilkeleri ile planlama esaslarına uygun olup olmadığının tespiti amacıyla 21.12.2022 tarihinde mahallinde yapılan keÅŸif ve bilirkiÅŸi incelemesi sonucu hazırlanan ve Mahkememiz kaydına 08.03.2023 tarihinde giren bilirkiÅŸi raporunda özetle; “AltındaÄŸ Ä°lçesi Sebzebahçesi Mahallesi Ulusararası Ticaret Merkezi KDGP Alanına ait iliÅŸkin 1/5000 Nazım ve 1/1000 Ölçekli Uygulama Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸi'nin yürütmesinin durdurulmasına iliÅŸkin dava dosyasında yapılan inceleme neticesinde; Ãœst Ölçekli Planların iptali neticesinde uygunluk tespiti yapılamasa dahi, 1/25.000 Ölçekli Nazım Planda iptal gerekçesinden bağımsız, belirlenen mekânsal kullanım türü açısından uygunluk içerdiÄŸi, Ä°mar Planına Esas Jeolojik-Jeoteknik Etüt Raporunun bulunduÄŸu ancak; Bölgenin derhal rehabilite edilerek kente geri kazandırılmasına yönelik KDGPA bütünde yapılacak imar planı revizyonunun, komÅŸuluk iliÅŸkileri düşünülerek, yapılaÅŸma koÅŸulları bakımından benzer yoÄŸunluklu, tüm katılımcı bileÅŸenlerin oluÅŸacak kentsel ranttan beklentisinin minimize edildiÄŸi, kamu yararı odaklı, yaya dolaşımının da düşünüldüğü, yoÄŸun trafik hacmine çözüm önerileri getirilen, kentsel ve sosyal altyapı alanlarının iyileÅŸtirildiÄŸi, yeÅŸil alan sistemlerinin kurgulandığı, yeni bir kentsel tasarım projesinin tüm bunları göz önünde bulundurarak yapılması, kısacası il için her anlamda örnek bir alan yaratma fırsatı varken; ulaşım yolları çıkarıldığında kalan alanın %82'sinin ortalama 3.30 Emsal ve 16 Kat Ticaret amaçlı yapılaÅŸmanın haricinde bir vizyonun katılması gerekliliÄŸi; Var olan Kentsel ve Teknik Altyapı DeÄŸerleme Raporunun yetersiz olduÄŸu nedenleriyle; Dava konusu 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı deÄŸiÅŸikliklerinin imar mevzuatı ve ÅŸehircilik ilke ve esaslarına uygun olmadığı, görüş ve kanaatine varılmıştır" ÅŸeklinde görüş bildirilmiÅŸtir. BilirkiÅŸi raporları taraflara tebliÄŸ edilmiÅŸ, davalı Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi ve müdahil tarafından bilirkiÅŸi raporuna itiraz edilmiÅŸ ise de; itiraz yerinde görülmeyerek, raporun teknik kısımlarının hükme esas alınabilecek nitelik ve yeterlikte olduÄŸu sonucuna varılmıştır. Buna göre; yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ile dosyada mevcut bilgi ve belgeler ve bilirkiÅŸi raporlarının birlikte deÄŸerlendirilmesinden; Ankara BüyükÅŸehir Belediye Meclisinin 09.03.2022 tarih ve 522 sayılı kararı ile onaylanan “AltındaÄŸ Ä°lçesi Sebzebahçesi Mahallesi Uluslararası Ticaret Merkezi KDGP Alanına ait iliÅŸkin 1/5000 Nazım ve 1/1000 Ölçekli Uygulama Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸi kararında ÅŸehircilik ilke ve esaslarına, planlama tekniklerine, kamu yararına dolayısıyla hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır” ifadelerine iÅŸaret etti.

Candan, “Bilimsel altlığı olmayan parçacıl tüm plan deÄŸiÅŸikliklerinin karşısında olmayı sürdüreceÄŸiz” dedi.


Toplam Görüntülenme : 7705
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!