GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
“Ankara’yı rantçılara teslim etmeyeceğiz”

“Ankara’yı rantçılara teslim etmeyeceğiz”

Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih gökçek’in yerel seçimlere hazırlık olarak  açıkladığı projelerini Mimarlar Odası Ankara Şubesi bugün yaptığı basın toplantısında devam eden dava süreçleri ile birlikte değerlendirdi.

Büyükşehir Belediyesi ile Mimarlar Odası Ankara şubesi arasındaki dava süreçlerini aktaran Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan: “ Açtığımız davaların hepsinde Büyükşehir Belediyesi’nin hukuksuzluğu tespit edildi” ifadelerini kullandı. Candan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih gökçek’in projelerinin arkasında kentsel rant olduğunu vurgulayadirrak helikopterle kent üstünde gezdirdiği  “ Ankara’yı gezicilere teslim etmeyeceğiz” pankartına cevaben  “Ankara’yı rantçılara teslim etmeyeceğiz”  dedi.

“Teleferik  Kazaya Davetiyedir”

Candan dava süreçleriyle Büyükşehir Belediyesi’nin yerel seçim projelerini değerlendirerek şöyle devam etti: “Teleferik projesi Yenimahalle - Şentepe hattının bugün açılışı yapılacak. Uluslararası kentlere baktığımızda teleferiğin toplu taşım aracı olması çok istisna bir durum. Apartmanların yedi metre üstünden yükselecek kabinlerden bahsediliyor. Oysa hala ulaşım ana planı netleşmiş değil, planlanmış değil. Teleferik projesi açılışı bu açıdan hukuksuz bir açılıştır. Belediye ODTÜ yolundan teleferik hattına AOÇ yollarına kadar plansız bir ulaşım sürdürüyor. Saatte 2400 yolcu taşınacak deniyor, 15 saniyede bir ücretsiz olarak kalkacak kabinlerden söz ediliyor. Sağlıklı olmadığını bilirkişi raporları doğruladı. Apartmanınızın üzerinden yedi metreden kabinler geçiyor, orada yaşayan insanlar için mahremiyet sorunu yaratıyor. Halk istemiyor, meslek odaları bilimsel değil diyor, eksikler var diyor. Davalar açılıyor, bilirkişi raporlarında lehimize olarak bilirkişiler meslek odalarının söylediği doğrudur diyor ama, bunlara rağmen hala Melih Gökçek ben bilirim yapacağım, açacağım diyor. Rant üzerine şekillenen bu projeler altyapı eksiklikleri tamamlanmadan halkın can güvenliğini tehlikeye atılarak seçimde  oy simsarlığı için yapılıyor. Meslek odaları olarak uyarıyoruz, teleferik Kazaya davetiyedir eksiklikler tamamlanana kadar binmeyin” dedi 

“Eymir zaten halka açık”

Yerel seçimlere doğru Melih Gökçek’in bir başka projesi Eymir gölü de mimarların onayından geçmedi. Gökçek’in amacının farklı olduğuna dikkat çeken Candan : “ODTÜ’deki Eymir’in halka açılması üzerine yeni dönem projelerinden bahsediyor. Eymir zaten halka açık bir rekreasyon alanı.  Eymir’e araçla giremezsiniz bu Eymir’i korumak içindir, yaya olarak ya da bisikletlerle herkes Eymir’e girebiliyor. Eymir’in yanıbaşındaki İmrahor Vadisi’nin yapılaşmaya açılması orada boğaz yapmak isteği Ankara’da yüksek gelir grubuna rant alanı yaratacak. Kent rantları üzerinden yürüyen skandal tapeleri dinliyoruz. Buradan söylemek istediğimiz Ankara’yı rantçılara ,kişisel hırslarla öfkeyle yönetenlere teslim etmeyeceğiz. Projelerini koltuğunun altına alıp 30 Mart’tan sonra evinde baksın  “ dedi.

Villaları mı halka açacak?

Ankara Şube Sekreter Üyesi Gökhan Yıldırım ise  : “ Uzun zamandır rant peşinde koşan bir yerel yönetim anlayışı var. Rant projelerini halka sunarak buradan oy kazanmaya çalışıyor.Bu yapılan  Halkın aklını sorgulamaktır. Melih Gökçek’in Eymir Gölü’yle bağlantılı olarak imrahor vadisindeki boğaz projesi kıyısında yalıyı andıran bir dizi villanın halk için olmadığı kesin. Halk için yapılıyormuş gibi bunları halka pazarlamaya çalışıyor. Rant olayını simgesel bir güç unsuru olarak göstermeye çalışıyor. Güç unsuru olarak göstermeye çalıştığını Ankapark’ın   ‘guinnes’e girecek’ şekilde tasarladığını söylemesinden görebiliyoruz.  Eymir’le birlikte Ankara’ya 333 metre yükseklikteki gökdelen düşünüyor olması simgesel olarak kendi gücünü halka göstermesi ve bu güçten seçim primi elde etmeye çalışmasıdır.” İfadelerini kullandı.

“Altı tane camii var”

Candan Opera meydanına yapılacak camii projesinin arkasında ‘oy derdi’ olduğunu söyledi. 

“Opera Meydanında bu kadar büyüklükte bir camii ihtiyacı var mı sorgulamak gerekiyor. Camii’ye karşı değiliz ama ihtiyaç var mı bakmalıyız? Mimar Seyfi Arıkan’ın binası İller Bankası’nın yanında yapımı başlayan cami  ihtiyaç ürünü değildir.  Ulus tarihi kent merkezi olan bu alanda yürüyüş mesafesinde altı tane cami var. Camiinin arkasında yatan şey, hem simgesel hem de insanların dini duygularını kullanarak oy simsarlığı yapmak ve arkasındaki rantı gizlemektir. Büyükşehir Belediyesi’nin tüm uygulamalarında üstü örtülü rantlar var. Son dönemde Büyükşehir Belediyesi meclisinde alınan kararlarda kamusal kullanım iddialarıyla rantı gizlemeye çalışıyorlar, emsali dört yaparak anahtar teslim okul yapmaktan bahsediyorlar, okulun nereye yapılacağı belli değil. Çavundur mevkiinde bölge ticaret davasında yürütmeyi durdurma aldık. Büyükşehir’e karşı açtığımız bu davada müdahil olanlar büyük holdinglerdi. Büyükşehir Belediyesine dava açıyoruz, çok sayıda büyük firmanın davaya müdahil olduğunu görüyoruz, rant ilişkileri sadece belediyelerle sınırlı kalmıyor “ dedi

“Kentsel rant yaratılıyor”

Büyükşehir Belediyesi’nin hukuksuzluğunun davalarla kesinleştiğinin altını çizen Candan: “Melih Gökçek  son yıllarda emsal değişiklikleri ile plan kararlarını değiştirerek kentsel rant yaratıyor. Beytepe’de ki  Sukent  Yapı Kooperatifinin nüfus yoğunluğunu artırarak, emsalini artırarak yapılaşmaya açmıştı. Açtığımız bu davada  Melih Gökçek’in hukuksuzluğu tespit edildi. Yine Yapracık kentsel dönüşüm alanı ile ilgili açtığımız davada bilirkişi raporları lehimize geldi. Bugüne kadar Gökçek’in Ankara’daki uygulamaları ile ilgili açtığımız davaların büyük bölümünde  ya yürütmeyi durdurma, ya iptal kararı aldık ya da bilirkişi raporları lehimize geldi.  Ortaya çıkan sonuç Melih Gökçek’in Ankara’yı yönetemediğidir. Ankara Melih Gökçek gibi öfkeyle ayrımcılıkla, ben bilirim yaklaşımıyla yönetilmeyi hak etmiyor.” Şeklinde konuştu. 


Toplam Görüntülenme : 116774
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “ Bilirkişiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiştir. Atatürk Orman Çiftliği’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peşini bırakmayacağız Atatürk Orman Çiftliği kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, İmrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Şubesi, plan değişiklikleriyle yapılaşmaya açılmak istenen İmrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan değişikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  değerini ve potansiyelini yok sayan plan değişikliklerini peşini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: Saraçoğlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal değerini ranta açmak istediler, açamadılar. Saraçoğlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armağanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiş.
Yorum için giriş yapınız!