Sobe Gazetesi 2024 - Koruma Kurulu’ndan mahkeme kararına bypass
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Koruma Kurulu’ndan mahkeme kararına bypass

Koruma Kurulu’ndan mahkeme kararına bypass

AOÇ’de mahkeme kararlarının ardından Koruma Kurulu 30 Mart’ta BaÅŸbakanlık Hizmet Binası’nın devam edeceÄŸi yönünde karar aldı. Meslek  Odaları alınan son  kararla birlikte kararda imzası olan Koruma Kurul üyelerine tepki gösterdi.  

Mimarlar Odası’nda yapılan basın toplantısına, Åžehir Plancıları Odası Ankara Åžube Sekreteri Deniz Kimyon, Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, Ankara Åžube Sekreter Ãœyesi Gökhan Yıldırım, Yönetim Kurulu Ãœyesi Namık Kemal Kaya, Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak, Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Ãœyesi Ruhsar PektaÅŸ, Kültür SANAT-SEN BaÅŸkanı Yavuz Demirkaya katıldı.  Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nde dava süreçlerinde peÅŸ peÅŸe sit derecesinin kaldırılmasının iptali ve ana imar planında yürütmeyi durdurma kararları verildi.  Koruma Kurulu ise BaÅŸbakanlık Hizmet Binası’nın devamı için 271 sayılı  ilke kararını dayanak göstererek  20 Mart’ta karar aldı. Kurul kararına tepki gösteren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan ÅŸunları söyledi: “BaÅŸbakanlık Hizmet Binası’nın olduÄŸu alanda tarihi sit derecesinin kaldırılması kararı iptal edilmiÅŸti. Bu kararla birlikte inÅŸaatın durdurulması gerekiyordu ama geri plana baktığımızda 16 Ocak tarihinde 271 sayılı ilke kararının Koruma Kurulu tarafından deÄŸiÅŸtirildiÄŸini görüyoruz.  17 Åžubat’ta 5. Ä°dare mahkemesi tarafından tarihi sit derecesinin kaldırılması iptal edildi. 18 Åžubat’ta 271 sayılı Koruma Kurulu Kararı resmi gazetede yayımlandı.  20 Mart’ta Koruma Kurulu toplanarak, 18 Åžubatta resmi gazetede yayımlanan 271 sayılı ilke kararını dayanak göstererek BaÅŸbakanlık Hizmet Binası’nın devam etmesi kararını alıyor. Bu karar yasadışıdır. Ortada tek başına 271 sayılı ilke kararı yok, 763 sayılı ilke kararına göre inÅŸaat yasadışıdır. Koruma Kurullunda BaÅŸbakanlık Hizmet binası için özel karar alan koruma kurulu üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunacağız. AOÇ talanına 20 Mart kararı ile imza atmış olan kurul üyeleri hakkında meslek odası üyesi ise onur kuruluna taşıyacağız,  akademisyen ise YÖK’e gerekli baÅŸvuruyu yapacağız. 271 sayılı ilke kararıyla tüm ülkede kültürel mirasımız AKP tehdidi  altındadır. Bu ilke kararı ilke Topkapı sarayına bile kamu binası yapabilirler. 763 sayılı ilke kararı hala iÅŸlerken bu karara aykırı olan 271 sayılı karara göre karar veren tüm kurul üyeleri suçludur. Bu karara imza atan Koruma Kurulu üyeleri  zerre kadar bilime saygı duyuyorlarsa istifa etsinler. “

Kültür Bakanlığı oyalanıyor mu?

Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak Koruma Kurulu kararında imzası olanların ismini açıkladı. Kolçak “ Bu ülkenin tarihi ve doÄŸal mirasının korunmasında Koruma Kurulları Anayasa mahkemeleri gibidir. Bu kararda imzası olan Koruma Kurulu BaÅŸkanı Hasan Ayrancı, yerel seçimlerde Yenimahalle ilçeden AKP aday adayı. YÖK’e baÅŸvurarak akademik sıfatlarına kadar mücadele edeceÄŸiz. DiÄŸer koruma kurulu üyeleri Akif Işık, Hacettepe Ãœniversitesi’nde sanat tarihçi Prof. Dr. Hakkı Acun hakkında gerekli iÅŸlemleri baÅŸlatacağız. Kültür Bakanlığı’na yürütmeyi durdurma kararını elden tebliÄŸ ettik. Kültür Bakanlığı mahkemenin tebliÄŸ iÅŸlemini bekleyeceÄŸini bize bildirdi. 30 gün daha hiçbir iÅŸlem yapmayacaklarını bildirmiÅŸ bulunmakta.  Süreci uzatıyorlar. ” dedi.

ÅžPO Ankara Åžube Sekreteri Deniz Kimyon : “ 1/10000 ölçekli Koruma amaçlı nazım imar planının  yürütmesi mahkeme tarafından  durduruldu.  Sit derecesinin düşürülmesine karşı mahkeme kararları var. Koruma bölge kurulunun, mahkeme kararlarını görmezden gelme uÄŸraşı var. Tarihi sit alanlarında kamu yapılarının yapılmasının yolunu açan ve ülkenin birçok alanında tarihi kültürel varlıklarımızı tehdit eden bir karardır. Bu karar altında bizim meslek odamıza baÄŸlı olan Deniz Işıldar isimli meslektaşımız hakkında gereÄŸini yapacağız” ifadelerini kullandı.

Kültür Sanat Sendikası BaÅŸkanı Yavuz Demirkaya : “ Tarihi ören yerleri ve sit alanları bizler için koruma öncelikli iken Kültür ve Turizm Bakanlığı için aynı deÄŸil. Koruma kurullarını baskı altına alan siyasi iktidar, ilke kararları ve yasalarda deÄŸiÅŸikliklerle çeÅŸitli düzenlemeleri rant kaygısıyla yapıyor. Korumak artık Kültür ve Turizm Bakanlığı’na deÄŸil, bizlere düşüyor. DoÄŸaya ve tarihe karşı yapılan yaÄŸmaya izin vermeyeceÄŸiz, meslek odaları ile yan yana mücadele edeceÄŸiz. ” Ä°fadelerini kullandı.

 


Toplam Görüntülenme : 87239
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!