Sobe Gazetesi 2024 - Atatürk’ün Mirasına Dava
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Atatürk’ün Mirasına Dava

ATATÃœRK’ün MÄ°RASINA  DAVA  

Meslek Odaları AOÇ’nin kuruluÅŸ yıldönümünde Atatürk’ün mirasına vasiyet davası açtı. BaÅŸkent Dayanışması bileÅŸenleri adliye önünde AOÇ davasını destekledi.

Meslek Odaları Atatürk’ün mirası olan Ankaralılara bıraktığı için miras davası açtı. Ankara Nöbetçi Asliye hukuk Mahkemesi’nde açılan davada Çevre Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Åžehir Plancıları Odası Ankara Åžubesi, Ankara Barosu ve Mimarlar Odası Ankara Åžubesi davacı oldu. BaÅŸkent  Dayanışması bileÅŸenleri  Atatürk Orman ÇiftliÄŸi arazilerinin kullanımına iliÅŸkin “vasiyetnamesinin ve bağış senedinin ihlal edildiÄŸi” gerekçesiyle açılan  meslek odaları’nın davasına sahip çıkarak, adliye önünde toplandı. Dava’nın Atatürk Orman çiftliÄŸinin 89.KuruluÅŸ yıldönümünde açılması dikkat çekti.

Adliye önünde yaÄŸmura raÄŸmen bekleyen BaÅŸkent Dayanışması bileÅŸenleri basın açıklaması yaptı.  Yapılan basın açıklamasını BaÅŸkent Dayanışması adına Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan okudu. Candan, “Atatürk Orman ÇiftliÄŸi, bugün 89 yaşına basıyor. 5 Mayıs 1925 yılında  Cumhuriyetin ve çaÄŸdaÅŸlaÅŸmanın sembolü olarak kurulan Atatürk Orman ÇiftliÄŸi,1937 yılında Atatürk tarafından ÅŸartlı olarak hazineye  ve halka emanet edildiÄŸinde en büyük toprak bütünlüğüne sahipti. Atatürk’ün  vasiyetindeki ÅŸart çok açıktı Atatürk Orman ÇiftliÄŸi halkın kamusal kullanım ihtiyaçlarını karşılayacak, nefes alma yeri olacaktı.  Kamu yararı ÅŸartı ile bağışlanmış olan Atatürk Orman ÇiftliÄŸi'nin her dönemde toprak bütünlüğü parçalandı, arazileri, devir ve tahsisler yoluyla talan edildi. AKP Hükümetinin iÅŸbaşına gelmesi, 2006 yılında Atatürk Orman ÇiftliÄŸinin  plan yapma yetkisinin  Ankara BüyükÅŸehir Belediyesine verilmesiyle, Atatürk Orman ÇiftliÄŸi "asrın talanı ve düşmanlığıyla" karşılaÅŸtı. Kent içerisinde kalan arazi büyüklüğüyle, rantçıların iÅŸtahlarını kabarttı. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi, halkın kullanımından kopartılarak, inÅŸaa edilen baÅŸbakanlık hizmet binası, disneyland, yollar, TBMM sosyal tesisleri için yapılan tahsis, ABD BüyükelçiliÄŸine satılan arazi, ulaşımın zorlaÅŸtırılması ile insanlardan uzaklaÅŸtırıldı. Bizden çalındı.” Ä°fadelerini kullandı.

“AOÇ davası hepimizin davası”

Açıklamada devlete arazinizi ÅŸartlı bağışlarsanız, o da bu ÅŸartı ihlal ederse ne yaparsınız ? sorusuna yanıt olarak Candan; “Bu dava Atatürk'ün vasiyeti ile, halka emanet edilen, Atatürk Orman ÇiftliÄŸi için  "ÅŸartlı vasiyeti ihlal" davasıdır.  Taşıdığı deÄŸerlerle uluslararası bir kültürel peyzaj alanı  kültürel tarihsel miras  olan Atatürk Orman ÇiftliÄŸi için yeni bir hukuksal mücadele süreci baÅŸlatıyoruz. Bu dava hepimizin davası. Hepimiz bu davanın müdahilleriyiz. Bize emanet edilen,nefes aldığımız,Ankara'nın akciÄŸeri, Cumhuriyetin özgürlükçü deÄŸerlerinin timsali Atatürk Orman ÇiftliÄŸi mücadelesine devam ediyoruz.”ÅŸeklinde konuÅŸtu.   

BileÅŸen temsilcilerinden söz alan Ziraat Mühendisleri Odası BaÅŸkanı Özden Güngör: “ Atatürk Ankara Halkı’na ve Türkiye’ye vasiyet etmiÅŸtir, AOÇ’yi koruma vasiyeti yerine getirilmemiÅŸtir. Oysa AOÇ  halkın çiftliÄŸinden uzaklaÅŸmış AKP çiftliÄŸi haline gelmiÅŸtir. Ankara halkı da bu davaya sahip çıkmalıdır.” Dedi.

Mimarlar Odası Ankara Åžube 2. BaÅŸkanı Ali Atakan: yasal olmayan meÅŸru olmayan yollarla talan edilen AOÇ’nin yeniden yeÅŸermesi için mücadele edeceÄŸiz. Talan edenlerin karşısında duracağız. GeçmiÅŸimiz ve geleceÄŸimiz için açtığımız bir davadır. “ ifadelerini kullandı.

Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu Ãœyesi Banu Gürlek: “ Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin çiftlik olarak kalması için ve Atatürk’ün vasiyetinin yerine getirilmesi için bu davayı açtık. ÇiftliÄŸi yine eski halinde görmek istiyoruz” dedi. 


Toplam Görüntülenme : 105496
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!