Sobe Gazetesi 2024 - İskitler’de manzara başka
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
İskitler’de manzara başka

Ä°skitler’de manzara baÅŸka

Mimarlar Ä°skitler’de yerinde inceleme yaptı ama baÅŸka manzara ile karşılaÅŸtı. Ä°skitliler’in mimarlara, ÅŸikayeti bitmedi.

MÄ°A projesi kapsamında bulunan Ä°skitler’de Mimarlar Odası Ankara Åžube yöneticileri yerinde tespit gezisi yaptı.  Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan ve Ankara Åžube Sekreteri Gökhan Yıldırım’ın katıldığı tespit gezisinde Zübeyde Hanım Mahallesi muhtar heyeti ile birlikte tüm mahalle, sokak sokak gezildi.

MÄ°A projesinin yapılacağı alanda, Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan ve Ankara Åžube Sekreteri Gökhan Yıldırım mahalleli ile konuÅŸarak, yetkililerin kulak tıkadığı, Ä°skitler’in bitmeyen ÅŸikayetlerini de dinledi; Suç oranı yüksek olan mahallenin kaderine terk edilmiÅŸ halinden ÅŸikayet eden mahalle sakinleri, uyuÅŸturucu, fuhuÅŸ, hırsızlık olaylarının bitmesini istiyor. Zübeyde Hanım Mahallesi’nde GüneÅŸ Sitesi’nin karşısında hem fuhuÅŸ hem de kumarhane için iki mesken bulunuyor. BüyükÅŸehir Belediyesi’nin  paravan koyarcasına tabela bıraktığı alanda tabelanın hemen arkasının hem kumarhaneye hem de fuhuÅŸa açılması mahallelinin rahatsızlığını katlıyor. Yetkililerin suçu görmemezlikten geldiÄŸini dile getiren mahallelinin anlattıkları korku filmlerini aratmayacak nitelikte. ‘Ä°skitler Endüstri Meslek Lisesi’nin önünde uyuÅŸturucu satılıyor’ ÅŸikayeti, yetkililerin görmemezlikten gelebileceÄŸi bir yerde deÄŸil. Her gece yapılan ralliler ise mahallelinin tansiyonunu yükseltiyor. Karakola ÅŸikâyete gidenlere ‘3 devriye aracımız var, yetiÅŸemiyoruz’ deniyor. Ä°skitler semt sakinlerinin ÅŸikayet konusu bitmiyor, MÄ°A projesini yerinde tespit için giden Mimarlar Odası’nın önüne serilen sorunlar kabardıkça kabarıyor.

“Ä°lgililer Halkla deÄŸil Rantla Ä°lgileniyor”

Terk edilmiÅŸ bir görünüme dönüştürülen mahalle  için Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan: “BüyükÅŸehir Belediyesi önce bir yeri çöküntü alanına dönüştürüyor, hizmet vermiyor, bakımsızlaÅŸtırıyor. Sonrasında  bir anda çantacılar çıkarak arsalar evler yok pahasına toplanıyor.Sonrada bakımsız çöküntü alanı olan,  kimler tarafından alındığı bilinmeyen el deÄŸiÅŸtirmelerle birlikte birden alanda bir dönüşüm projesi baÅŸlıyor. Kentsel rantın kiÅŸilere dağıtılmasının ÅŸifreleri böyle iÅŸliyor. Ä°skitlerde de bu kentsel rant ÅŸifrelerinin ipuçlarını gördük. Ä°skitlerdeki durumu masaya yatırdık,  yakından takip edeceÄŸiz. Konut alanı ve iÅŸ merkezi alanı olarak iki farklı ÅŸekilde yürütülmek istenen bir MÄ°A projesi var. Mahallelinin proje hakkında doÄŸru düzgün bilgilendirilmediÄŸini gördük. Ä°skitler’in kırk yıldır elli yıldır orada oturan sahipleri ve sakinlerinin Ä°skitlerde ne yapılacağı ile ilgili tam bir bilgilendirme yok. Talepler karşılanmıyor, ilgililer halkla deÄŸil rantla ilgileniyor. Mia projesini mercek altına alıyoruz, halkla toplantılar yapacağız, geniÅŸ bir ekip ve uzmanlarla yerinde incelemelerimiz devam edecek” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Åžube Sekreteri Gökhan Yıldırım ise: ‘’ Ä°skitlerde, halkın dönüşüm bahanesiyle nasıl yanlış yönlendirildiÄŸini gördük.Kentsel dönüşüm süreçlerinin nasıl iktidarlar tarafından sadece rant odaklı deÄŸerlendirildiÄŸini ve halkı sömürme aracı olarak kullanıldığını her örnekte görüyoruz. Bu konuyu bölge sakinleri ile birlikte gündeme alacağız. Mahalle halkı, muhtaç hale getirilmiÅŸ, bu kabul edilemez bir durumdur. Mahalleli yaÅŸam ÅŸartlarına dair sıkıntılarının hiçbirine karşılık bulamadıklarından ÅŸikayet ediyor. Yerel Yönetimler mahalleliye rant kapsamlı deÄŸil, kent hakkı kapsamında onların ihtiyaçlarını karşılama yönünden yaklaÅŸmakla yükümlüdür‘’ ÅŸeklinde konuÅŸtu.


Toplam Görüntülenme : 133691
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!