Sobe Gazetesi 2024 - Atatürk Orman Çiftliği’nde bir hukuk kazanımı daha
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Atatürk Orman Çiftliği’nde bir hukuk kazanımı daha

Atatürk Orman Çiftliği'nde bir hukuk kazanımı daha

TBMM  Atatürk Orman ÇiftliÄŸi, Bira Fabrikası yerleÅŸkesinin bulunduÄŸu alanda sosyal tesis yapmak istedi. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi alanının tamamının ve yapıların Korunması için koruma kuruluna baÅŸvurdu. Koruma kurulu sosyal tesisin yapılacağı alanda bulunan işçi memur konutları ve işçi memur lokantasının tescilini yapmadı. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Koruma Kurulu kararının iptali için dav açtı. 8.idare mahkemesi koruma kurulunun kararını  iptal etti. Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan "Atatürk Orman ÇiftliÄŸi alanlarını korunmasına yönelik mücadelemiz inatla sürüyor ve umudumuz büyüyor dedi"

"Anayasa Mahkemesi AOÇ'deki Hukuksuzluğu Durdurmalı"

Candan "Atatürk Orman ÇiftliÄŸi içinde bulunan  memur ve işçi konutları  ile Bira Fabrikası güneyinde bulunan işçi memur lokantasının, koruma kurulu tarafından tescil edilmemesine yönelik, açtığımız davaya Türkiye Büyük Millet Meclisi'de müdahil olmuÅŸtu.Dava aÅŸamasında iken işçi memur Lokantası yıkıldı. BilirkiÅŸi keÅŸfinden sonra mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermiÅŸti.Bu iptal kararı ile TBMM sosyal tesisleri artık o alanda yapılamayacak. İşçi ve Memur Lojmanlarının yıkımına  yönelik, karar veren, uygulayan ve her aÅŸamasında sorumluluÄŸu olan herkesle ilgili suç duyurusunda bulunacağız. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi mücadelemiz hukuksal kazanımlarla devam ediyor.Anayasa Mahkemesi'nin artık AOÇ'de ki hukuksuzluÄŸu durdurmasını bekliyoruz" dedi.

Söz konusu yapıları ve alanla ilgili 8.idare mahkemesi kararında; "sit alanı içinde bulunan taşınmaz kültür varlıkları olarak, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluÅŸ döneminde,Birinci Ä°ktisat Kongresi sonrasında, BaÅŸkent için öngörülen tarım ve sanayi hamlesinin fiziki belgeleri olarak, yukarıdaki tanımlara doÄŸrudan uyduÄŸu ve 2863 sayılı Yasa kapsamında bulunduÄŸu, her iki yapı grubunun da, döneminde oluÅŸturulan tarım ve sanayi hamlesi ve beraberinde toplumsal yaÅŸam düzeni ve standartları için devlet tarafından planlanmış sistemin Ã¶rnek bir temsili ve yerleÅŸime yansıyan belgesinin ayrılmaz parçaları olduÄŸu, dolayısıyla bu yerleÅŸim ve yapılar grubunun deÄŸerlerinin mimarlık, sanat tarihi ve toplumsal tarih ölçütleriyle birlikte ele alınması gerektiÄŸi, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluÅŸ döneminde önemli yeri olan Atatürk Orman ÇiftliÄŸi (AOÇ) kuruluÅŸunun mekansal birlikteliÄŸi ve peyzaj bütünlüğünün, alan bütünlüğünün korunmasının ÅŸart olduÄŸu, bu alanın içinde daha öncesinde alınan haklı kararlarla tescili saÄŸlanan Memur ve İşçi Lojmanları Hamamı (1988), Merkez Lokantası (2013), Bira Fabrikası (2013) ve Ãœlkü Adatepe Evi (2013) yapı ve bölgelerinin birbirinden bağımsız biçimde, tekil örnekler olarak korunmasının anlamsız olduÄŸu, kültürel belleÄŸin korunmasının, ancak bu yapıların birlikteliÄŸi, bir arada korunup sürdürülmesi yoluyla mümkün olacağı sonucuna varılarak aksi yönde tesis olunan dava konusu iÅŸlemde hukuka

uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır" denilmiştir.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Basın Birimi 


Toplam Görüntülenme : 108658
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!