Sobe Gazetesi 2024 - "Saraçoğlu Mahallesinin Tahsisleri Kaldırıldı"
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
"Saraçoğlu Mahallesinin Tahsisleri Kaldırıldı"

"SaraçoÄŸlu Mahallesinin  Tahsisleri Kaldırıldı "

Cumhuriyet döneminin ilk toplu konut alanı olan ve , tarihsel, kültürel  ve doÄŸal deÄŸerleri ile Kent merkezi içerisinde önemli bir yeri olan SaraçoÄŸlu Mahallesinin tahsisleri 05.08 2014 tarihli resmi gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu'nun verdiÄŸi kararla kaldırıldı. Karar  kapsamında, SaraçoÄŸlu Mahallesi,aslına uygun ÅŸekilde restore edilerek ekonomiye kazandırılacak Maliye Bakanlığı, Çevre Åžehircilik Bakanlığı, ÖzelleÅŸtirme idaresi ,bazı kurum ve kuruluÅŸlar projeler yapacak.Konuyla ilgili Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan  yaptığı yazılı açıklamada "SaraçoÄŸlu Mahallesi, herkese ait bir deÄŸerdir, ben yaptım oldu mantığıyla süreç iÅŸletilemez" dedi

"Saraçoğlu yıkılmadan , yeni yapı yapılmadan korunsun istedik"

Candan " Alman mimar Paul Bonatz tarafından tasarlanan ve 1944-1946 yılları arasında yapımı gerçekleÅŸtirilen  SaraçoÄŸlu Mahallesi Ä°kinci Ulusal Mimarlık akımının önemli örneklerindendir. YerleÅŸim 1940’larda tasarlanıp, hayata geçirilen ilk toplu konut projesidir. YerleÅŸimde 435 lojmanın yanı sıra okullar, sosyal amaçlı binalar, dükkânlar, dinlence ve oyun sahaları bulunmaktadır. SaraçoÄŸlu Mahallesi, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu BaÅŸkanlığı’nın 1979 tarihli kararı ile kentsel sit alanı olarak belirlenmiÅŸ, konutların ve aÄŸaçlarının herbiri ayrı ayrı tescil edilmiÅŸtir.SaraçoÄŸlu Mahallesi iki kez bakanlar kurulu kararı ile riskli lan ilan edildi ve bu kararlar birlikte tüm korumaları kaldırılarak  risk altına girdi.Bu iki karara da Oda olarak dava açtık .Ä°lki iptal edildi ikincisi devam ediyor. Bu aÅŸamada, Cumhuriyet’in Ankara'sının oluÅŸumunda ve geliÅŸiminde büyük rol oynayan bu alanın korunması, korunarak yaÅŸatılması ve toplumsallaÅŸtırılması gerektiÄŸi düşüncesiyle mimarlar ve mimarlık öğrencilerine yönelik Kent düşleri yarışması açtık.Yarışma sonrasında CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül ile görüşme talebinde bulunduk. CumhurbaÅŸkanı himayesinde Ankara Ticaret Odası , Mimarlar Odası ve Çevre Åžehircilik Bakanlığı yetkilileri arasında 6 toplantı gerçekleÅŸti. Üç kurum  tarafından tek maddelik protokol aÅŸamasında Çevre Åžehircilik Bakanlığı  süreci sekteye uÄŸrattı.Tek maddede istenen ÅŸey "SaraçoÄŸlu Mahallesinin yıkılmadan,yeni yapı yapılmadan restore edilerek kent kazandırılması"  idi. Sonrasında 17 Aralık 2013 te gerçekleÅŸen operasyon ile, bakanlık tüm görüşmelerden çekildi.Yeni  bakana yazı yazdık, randevu istedik SaraçoÄŸlu Mahallesi ile ilgili geri dönüş bile olmadı.Åžimdi BaÅŸkent için böylesine önemli bir  alana yönelik tek baÅŸlarına bir karar almaları proje demokrasisine aykırıdır.Bu alan hepimize aittir, ben yaptım oldu mantığıyla proje uygulanamaz.Bu bakış açısıyla SaraçoÄŸlu  Mahallesinin geleceÄŸi risk altındadır.TOKÄ° ve ÖzelleÅŸtirme idaresi oraya proje yapacaksa, vay halimize.Bakanlık kapalı kapılar ardında  deÄŸil kamuoyu önünde ÅŸeffaf ÅŸekilde katılımcı bir yöntemle  süreci iÅŸletmek zorundadır. "dedi.

"Hafıza mekanları yok ediliyor"

Candan Bakanlar Kurulu kararı ile konutlarla birlikte kütüphane,kaymakamlık binası, okul yapısı da dahil SaraçoÄŸlu Mahallesinin tamamının da tahsislerinin kaldırıldığını,Ankara'nın merkezde kütüphanesinin ve okulunun olamayacağı, kentteki hafıza mekanlarının yok edilmesinin o kentin yok edilmesi anlamına geldiÄŸini söyledi. 
Toplam Görüntülenme : 82260
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!