Sobe Gazetesi 2024 - AOÇ için mimarlar yakın takipte
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
AOÇ için mimarlar yakın takipte

AOÇ için mimarlar yakın takipte

Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nde inÅŸaatı devam eden, 1/10000 ve 1/250002lik plan kararları ile iptal edilen BaÅŸbakanlık binasını bugün yapılan toplantıda Koruma Kurulu gündemine aldı.  Koruma kurulunu yakın takibe alan Mimarlar Odası Ankara Åžubesi ile Kurul arasında AOÇ trafiÄŸi yaÅŸandı. AOÇ’nin talanına hayır diyen Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Kurul toplantısına katıldı.  Koruma Kurulu AOÇ’yi görüşürken toplantı sırasında  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi  BaÅŸkanı imzasıyla , son  kararları hatırlatan yazı gönderildi. Yazının ekine ise Danıştay 6. Dairenin AOÇ kararı eklendi. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi tarafından Koruma Kuruluna iletilen yazıda, Koruma kuruluna, “ Ankara 5. Ä°dare Mahkemesi’nce AOÇ ana planının iptal edildiÄŸi bilginiz dahilindedir” uyarısın da bulunulduÄŸu dikkat çekti. Ayrıca yazıda  Danıştay kararı kurula hatırlatılarak ÅŸu ifadelere yer verildi: “  1/25000 ölçekli Ankara BaÅŸkent Nazım Ä°mar Planı Kurumumuz tarafından dava konusu edilmiÅŸ, mahkeme davayı reddetmiÅŸtir. Ancak yazımız ekinde sunduÄŸumuz Danıştay 6.Daire kararı ile planın AOÇ ile ilgili kısmı mahkeme kararı bozulmuÅŸtur. BaÅŸka bir ifadeyle AOÇ ile ilgili olan plan kararlarının üst ölçekli plana aykırı olduÄŸu anılan Danıştay kararı ile sabittir.”  

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan Koruma kurulu ve Mimarlar Odası arasındaki AOÇ trafiÄŸini deÄŸerlendirdi. Candan,   “BaÅŸbakanlık Hizmet binasına yasal kılıf bulunmaya çalışılıyor.  Koruma Kurulu ile bugün Mimarlar Odası Ankara Åžubesi olarak AOÇ trafiÄŸi yaşıyoruz, Kurula yazımızı ve Danıştay kararını toplantı devam ederken elden teslim ettik.  Yazıda Kurul’un Danıştay Kararı ve mahkeme kararlarını dikkate alarak karar vermesi gerektiÄŸini belirttik.  5.idare mahkemesi  AOÇ'nin 1/10.000 lik koruma amaçlı nazım imar planında  iptal kararı verdi.BaÅŸbakanlığın,Kültür Bakanlığının bu karara itirazı da reddedildi.Aynı ÅŸekilde bu karardan sonra  1/25.000 lik BaÅŸkent 2023 Nazım imar planında da Danıştay AOÇ planını lehimize bozdu.  1/10.000 lik ve 1/25.000 lik üst ölçekli planlardaki  kararlar Atatürk Orman ÇiftliÄŸindeki talanın durdurulmasına yönelik kararlardır.  Bu kararlara iliÅŸkin karar alması gerekirken kurul, tartışmalı kararı gündeme alıyor. AOÇ'de yürüyen her tür uygulama yasadışıdır, tartışmalıdır. CumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinin hemen sonrasında, kaçak binanın yasallaÅŸtırılması kılıfı manidardır. Her kim ki bu kaçak yapıda oturursa, bu ülkeyi temsil edemez”  ÅŸeklinde konuÅŸtu.  Candan binayı ve binayı kullanmaya niyetlenenleri hukukun üstünlüğü ilkelerine uymaya davet etti. 


Toplam Görüntülenme : 97958
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!