Sobe Gazetesi 2024 - Candan:"Buyursun Otursun"
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Candan:"Buyursun Otursun"

CANDAN: “BUYURSUN OTURSUN”

Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nde  hukuksuz bir ÅŸekilde yükselen baÅŸbakanlık hizmet binasının, baÅŸkanlık binası olarak kullanılacağı tartışmaları devam ediyor. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’ndeki tartışmalı binaya ErdoÄŸan’ın CumhurbaÅŸkanlığı’nın ilanının ardından taşınması bekleniyor. Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, ErdoÄŸan'a “Buyursun otursun, ama bu durum o binanın yasal, CumhurbaÅŸkanı'nın da hukuka saygılı olduÄŸunu göstermez ” dedi.  

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi AOÇ’de 289 bin metrekare toplam inÅŸaat alanı olan  BaÅŸbakanlık Hizmet Binasıyla ilgili  açtığı  Ã¼st ölçekli davalarda iptal kararı aldı. AOÇ'deki talana yönelik 25 dava daha açtıklarını söyleyen Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, ErdoÄŸan’ın CumhurbaÅŸkanı ilanıyla AOÇ’ye taşınacak olmasını ”hukuku çiÄŸneyip oraya oturacağım diyorsa, Buyursun otursun” ifadeleriyle deÄŸerlendirdi.

 CumhurbaÅŸkanı hukukun üstünlüğünü kabul etmeli diyen Candan “ Bir ülkenin en yüksek temsil organı  CumhurbaÅŸkanlığı'dır. Bu makama gelenler, Anayasa'da  belirtilen hukukun üstünlüğüne uymak zorundadırlar. EÄŸer hukukun üstünlüğü ile kendi "üstünlüğünü" yarıştırırlarsa, resmen o ülkenin CumhurbaÅŸkanı olamazlar. Temsil ettiÄŸiniz yer neyi gerektiriyorsa  onu yapmak zorundasınız. EÄŸer CumhurbaÅŸkanı gidip Atatürk Orman ÇiftliÄŸi'nde oturacağım derse ki, baÅŸbakanken  bunu söyledi. Hatta güçleri yetiyorsa gelip yıksınlar demiÅŸti. Gider AOÇ’ye oturur, ama bu  durum o kaçak binanın ve orada oturanın  meÅŸru olduÄŸu anlamına gelmez, aksine CumhurbaÅŸkanı’nın  hukuksuzluÄŸunu  ortaya çıkartmış olur. Orada kim oturursa otursun o bina bir katildir, duvarlarına hukukun katledilmesi sinmiÅŸtir. Bahçesine tanesi 8 bin euro olan çınar aÄŸaçları dikilse de “o” aÄŸaçlar,  kökleri  orada kesilmiÅŸ binlerce aÄŸacın ahıyla beslenmektedir. AÄŸaçların ahı mutlaka tutacaktır, O bina uÄŸursuzdur, Oturanlarına asla mutluluk getirmeyecektir. Elimizde, 1/10.000'lik koruma amaçlı imar planı iptal kararı ve 1/25.000 lik BaÅŸkent 2023 Nazım imar Planı'nda AOÇ  için bozma kararı var. Anayasa mahkemesine  bireysel baÅŸvurumuz var. Tüm bunlara raÄŸmen hukuku çiÄŸneyip oraya oturacağım diyorsa, Buyursun otursun... Ama mutlu olamaz onu bilsin" dedi.

Konunun sadece bir bina meselesi olmadığını, demokrasinin ve hukukun katledilmesi olduÄŸunu ifade eden Candan "Bu durum tek başına bizim sorunumuzda deÄŸil, bu ülkenin hukuk fakülteleri, siyasi partileri, diÄŸer örgütleri  nerede?..Bu durum oturup oturmama durumu deÄŸil, bu ülkede hukuk var mı yok mu sorun budur? KiÅŸilerin isteÄŸine göre bir sistem oluÅŸacaksa, herkesin ses çıkartması kaçınılmazdır. Bu durumda köşesine çekilip bugün susanlar, yarın ağız dolusu konuÅŸamayacaklar, bunu bilsinler” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“HukuksuzluÄŸu kabul etmeyin”

AOÇ’de yapılan binada resepsiyonlara gidecekleri uyaran Candan, “  O binadaki kabullere gidenler,  bu hukuksuzluÄŸu kabul etmiÅŸ olacaklar, AOÇ talanına sessiz kalıp hukuksuzluÄŸu kabul edenlerin tarihlerine yazılacak. Ä°lla ki  oturacağım diyorsa, buyursun otursun, huzur içerisinde oturamayacağına  eminim. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi talanı ve hukuksuzluÄŸa karşı demokrasi mücadelemiz devam edecek. Bunu da dünya alem bilecek ve  görecek... “ ifadelerini kullandı.

 AOÇ’de 1.derece doÄŸal sit alanına, sit derecesi düşürülerek yapılan ve mahkeme kararlarına raÄŸmen devam eden BaÅŸbakanlık Hizmet binası ile ilgili Meslek Odaları’nın Anayasa Mahkemesi’ne bireysel baÅŸvurusu ise henüz sonuçlanmadı.


Toplam Görüntülenme : 91238
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!