Sobe Gazetesi 2024 - Bilirkişi’den tokat gibi rapor
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Bilirkişi’den tokat gibi rapor

BilirkiÅŸi’den tokat gibi rapor

AOÇ’deki sit statüsünün kaldırılması kararı nedeniyle Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na,  BilirkiÅŸi’den tokat gibi rapor çıktı.

Ankara Koruma Bölge Kurulu AOÇ’de tarihi çekirdek alan içerisinde 05.08.2013 tarihinde sit statüsünün kaldırılması kararını almıştı. Sit statüsünün kaldırılması Kararının yürütmesinin durdurulması talebiyle Mimarlar Odası Ankara Åžubesi dava açtı. Davada bilirkiÅŸi incelemesi yapıldı.  BilirkiÅŸi’den 1 nolu  Ankara Tabiat ve Kültür varlıklarını Koruma Kurulu’na tokat gibi rapor çıktı. BilirkiÅŸi raporuna göre; “ilgili koruma kurul kararları eksikli ve hukuki deÄŸerden uzak kamu haklarından zarar gören üçüncü taraflar koruma kurulunun kararları için ceza davaları açabilirler.”  Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, bilirkiÅŸi raporunu deÄŸerlendirerek “ Koruma Kurulu’nun koruma iÅŸlevini yerine getirmediÄŸi raporla ayan beyan ortaya çıkmıştır” dedi. Raporun çarpıcı gerçekleri ortaya koyduÄŸunu vurgulayan Candan, “ BilirkiÅŸi raporu bir kez daha lehimize geldi. Koruma Kurulunun “AOÇ alanlarına ait 1/10000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım Ä°mar Planında Tarihi Çekirdek Alanı içinde kalan 63886 ada 5 parselin tarihi sit statüsünün kaldırılmasının uygun olduÄŸuna” iliÅŸkin kararının yürütmesini durdurulmasını isteyerek dava açtık. Alanlarında uzman üç profesörün incelemesiyle yapılan bilirkiÅŸi raporu AOÇ’deki talanı, kasıtlı süreçleri gözler önüne seriyor. Alan yıkılan Marmara Otelinin de bulunduÄŸu tarihi çekirdek alandır. BilirkiÅŸi raporunda AOÇ’ye iliÅŸkin olarak çarpıcı tespitler yapılmış. Raporda, “Alan doÄŸal ve tarihi sit özelliklerini yitirmemiÅŸtir. YitirmiÅŸ olsaydı dahi kurulun onarım ve ihyası yönünde karar üretmesi yasa gereÄŸidir. Aksi takdirde kurul yükümlülüğünü yerine getirmemiÅŸ sayılır” ifadeleri her ÅŸeyi anlatıyor. Meslek odası olarak dillimizden düşürmediÄŸimiz uyarılarımızın da altı raporda çizilmiÅŸ. “Dava konusu karar ile aralarında Marmara otelinin de bulunduÄŸu yapılar yıkılmış kendi ekosistemini oluÅŸturmuÅŸ 90 yıllık doÄŸal ve yeÅŸil bitki örtüsü yok edilmiÅŸ, tarihi çekirdek alanın koruma amaçlı imar planı içerisindeki bütünlüğü tehlikeye atılmış, bununla da kalınmayarak alan üzerinde uzmanların uyarılarına karşın bölgeye göre yüksek yapılaÅŸma emsalleri verilmiÅŸtir” ifadeleri ile yer almış. Raporu, Kurulun tabiat ve Kültür varlıklarını koruması gerekirken tam tersine koruma niyetinde olmadığını açığa çıkaran, Koruma Kurulu’nun iÅŸlevsizleÅŸtirildiÄŸini gözler önüne seren bir rapor olarak görüyor. Oldukça önemsiyor ve anlamlı buluyoruz. Sit statüsünün kaldırılması kararı koruma kurulunun bir ayıbıdır, artık bilirkiÅŸi raporu ile tescilli bir ayıptır.  “ ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

“Cesur bir rapor”

Candan raporun cesurca hazırlandığını belirterek, “ Rapor oldukça cesur hazırlanmış, bu ülkede  baskılara raÄŸmen tarafsız ve cesur bilim insanlarının olması umut verici. Raporla birlikte ivedilikle yürütmeyi durdurma kararı bekliyoruz” dedi.

AOÇ’de dava konusu olan tarihi çekirdek alanına iliÅŸkin  bilirkiÅŸi raporunda ayrıca  kamu yararının altı çizilerek,  tabiat varlıkları alanında kamu yapısı inÅŸası için ancak Kamu güvenliÄŸi ve saÄŸlığı gibi zorunlu ve kritik bir yararın varlığının dikkate alınabileceÄŸi vurgulanıyor.  Raporda  Kamu yararına “Kültür ve tabiat varlıklarının korunması baÅŸlı başına kamu yararına yönelik bir olgudur.  Herhangi bir alanda inÅŸa edilebilecek bir kamu yapısının kültür ve tabiat varlıklarının sürdürülmesinden daha önemli bir kamu yararı barındırdığı kolaylıkla savunulamaz. Ä°lkesel olarak üstün kamu yararı ölçütü ile deÄŸerlendirilebilen konular olduÄŸunda kamu saÄŸlığı ve güvenliÄŸi gibi zorunlu kritik ve vazgeçilemez bir yararın varlığı dikkate alınmaktadır. Bu ölçüt herhangi bir alanda inÅŸa edilebilecek bir kamu yapısının kullanım ihtiyaçları ile karşılanabilir gözükmemektedir.”   ifadeleri dikkat çekiyor.  Rapor ayrıca, Atatürk’ün 1937 tarihli mirasından yararlanılarak kurulan AOÇ Müdürlüğü yada kamu haklarından zarar gören üçüncü tarafların koruma kurulunun kararları için ceza davaları ve  idari davalar açabileceklerini ifade ediyor. 


Toplam Görüntülenme : 88114
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!