Sobe Gazetesi 2024 - İnşaatlarda denetim sıkıntısı
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
İnşaatlarda denetim sıkıntısı

İnşaatlarda denetim sıkıntısı

Mimarlar Odası Ankara Şubesi inşaat sektöründe yaşanan denetim sıkıntısına dikkat çekti.

Ä°nÅŸaat sektöründe ardarda kazalar yaÅŸanırken, Mimarlar Odası Ankara Åžubesi denetimsizlik tespiti yaptı.  Bugün yapılan basın toplantısında Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ciddi bir denetimsizlik süreci ile karşı karşıyayız” dedi.  Ruhsat iptalleri için çalışma baÅŸlattıklarını vurgulayan Candan ÅŸunları söyledi: “Ä°nÅŸaat sektöründe denetim yok. Son dönemde kazaların artıyor olmasının arkasında denetimsizlik süreci yatıyor. Mimar meslektaÅŸlarımız tarafından sürekli dile getiriliyor. Mimarlar Odası olarak ciddi bir çalışma yürütüyoruz. Alanımızda yetkisiz bir ÅŸekilde mesleÄŸin icra edildiÄŸi, herhangi bir izin ya da hiçbir yerden belge almadan mimarlık yapıldığı ortaya çıktı. Mimarlık yapma yetkisi olmadan insanların proje çizdikleri, ruhsat aldıkları görünüyor. Hem Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’nın denetiminden uzak hem Mimarlar Odası’nın denetiminden uzak mimarlık yetkisi olmayanlar iÅŸ yapmaya baÅŸlamış durumda. Durumu kurumlara bildirerek ruhsatlarının iptal edilmesi için yazışmalarımızı gerçekleÅŸtiriyoruz. Bir büro açmak ve mimarlık yapmak için bazı kurallar bile gerçekleÅŸtirilmemiÅŸ. Büro açmak için Mimarlar Odası’ndan izin dahi almamışlar. Büro Tescil Belgesi almadan büro açanlar, proje çizenler var.  Bakıyoruz Büro açma yetkisi bile yok proje çizmiÅŸ ruhsat almış. Belediye bunu denetlemiyor, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı denetlemiyor. Ruhsatı verip inÅŸaatı baÅŸlatmışlar, temeller atılmış, bunun yapılabilirlik yetkisi olup olmadığını bile bilemiyoruz.”

“Bakanlık denetleyemiyor”

Candan Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’nın denetimde yetersiz kaldığına dikkat çekerek, “ Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’nın yönetmeliklerine göre iki görev mimari proje  ve yapı denetim aynı anda yapılamaz. Fakat Meslek Odaları’nın denetimi devre dışı bırakıldığı için, büro  hem yapı denetim yapıyor, hem projeyi çiziyor. Bakanlık bunu iÅŸ iÅŸten geçtikten sonra fark ediyor. Yapı denetimci mimar proje çizemez, bakıyoruz proje çizmiÅŸ ve Belediye’den ruhsat almış. Ä°nÅŸaat sektöründe ciddi bir sıkıntı yaÅŸanıyor, ÅŸu anda bu tür uygulamaları Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’na iletiyoruz. Yapı üretiminde öyle bir süreç yaratıldı ki  Ã‡evre ve Åžehircilik Bakanlığı bile denetleyemiyor.  Mimarlar Odası gibi meslek odalarını devre dışı bıraktığınızda sicilleri de tutulamıyor, Bakanlık da denetleyemiyor. Yapı üretim sürecinde karşı karşıya kalınacak iÅŸ kazaları ve tasarım hatalarından kaynaklı insanların hayatını tehlikeye atacak süreçlerle karşı karşıya kalabiliriz. Kaygılıyız. Çalışmalarımızı henüz sonlandırmadık, tahminimiz Ankara ve TemsilciliÄŸimiz olan 15 ilde yüzde ellilere varan ölçüde mesleki denetimden geçmeden alınmış ruhsatlarla ilgili iÅŸlem baÅŸlatıyoruz.”

Telif devri yargıda

Mimar yaptığı iÅŸin parçası olmak ister, son zamanlarda mimara ait olan eser haklarının ihalelerde mimarlardan devredilmesini istiyorlar. Bunun anlamı mimarın izni olmadan müdahale edilmesidir. Ãœretilen eseri mimarın izni olmadan deÄŸiÅŸtirecekler. Son dönemde Selçuklu- Osmanlı mimarisi tarzında eserler üretilmesi sürecini hükümet baÅŸlattığı için mimarın eserine müdahale edebilmek için bu yola baÅŸvuruyor.  Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir ÅŸey yok. Sözlü olan bu süreç Samsun’da Arkeoloji müzesinin ihale ÅŸartnamesine girdi ve konu yargıya taşındı. Fikir ve Sanat eserlerinin telif haklarının devredilemeyeceÄŸine dair dava açıldı” dedi.

Candan mimar Behruz Çinici’ye ait olan Camii ve TBMM Halkla Ä°liÅŸkiler Binası olarak bilinen binanın yıkılmasını istemediklerini yapılan toplantıda  vurguladı.  “ Camii ve Halkla iliÅŸkiler binası bir bütün olarak TBMM kampus alanı içerisinde. Holzmeister’in danışmanlığında Behruz Çinici’nin yaptığı Halkla meclis iliÅŸkisini iç içe geçiren yaklaşımının ve binanın korunması için Koruma Kurulu’na baÅŸvurduk. Camii ve Halkla Ä°liÅŸkiler binasının tescillenmesini istiyoruz. Camiinin minaresi bir aÄŸaçtır, simgesel olarak yeni modern bir anlayış getirilmiÅŸtir camiye. Camii’nin de kullanımdan çıkartılması düşünülüyor olabilir, bir bütün içinde korunması için Koruma Kurulu baÅŸvurusunu yaptık” bilgilendirmesinde bulundu. 


Toplam Görüntülenme : 94121
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!