Sobe Gazetesi 2024 - Çayyolu alacaatlı rant kızamığı çıkarttı
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Çayyolu alacaatlı rant kızamığı çıkarttı

Çayyolu alacaatlı rant kızamığı çıkarttı

Alacatlı’yı mercek altına alan Mimarlar Odası Ankara Åžubesi bugün düzenlediÄŸi basın toplantısında Çayyolu’nda son dönemde sayıca yüksek plan deÄŸiÅŸiklikleri olduÄŸunu kaydetti.

Mimarlar Ankara Çayyolu Alacaatlı’da plan deÄŸiÅŸiklikleri artışına dikkat çekti. Alacaatlı’da  gözlerden  ırak plan deÄŸiÅŸiklikleriyle emsal yükseltildiÄŸini kaydeden Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı  Tezcan KarakuÅŸ Candan : “ Kente uzaklığından kaynaklı villa parseli ve az katlı olarak deÄŸerlendirilen alanda 2010 yılından sonra imar hareketleri artış gösteriyor. Åžu ana kadar Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin Alacaatlı ve Çayyolu mevkiinde 61 adayı kapsayan  16 davamız var. Åžu anda plan deÄŸiÅŸikliÄŸi teklif edilmiÅŸ 41 adayı kapsayan 23 plan deÄŸiÅŸikliÄŸi kararı var. Emsaller0,40-0,50- 0.80 ve üç dört katlı iken on beÅŸ  kata yükselen konut ve ticaret alanlarına çıkmış durumda. YoÄŸunluÄŸu artıran bu rant kararları planlama ilkelerine aykırı iÅŸlemlerdir. Ranttan kooperatifler de yararlanmaya baÅŸladı. Planlama süreçlerini alt üst eden bu durum Çevre Åžehircilik Bakanlığı ve BüyükÅŸehir Belediye meclisi tarafından yapılıyor.  Alacaatlı’ya iliÅŸkin her meclis toplantısında 3-4 karar çıkıyor. En son Çayyolu’nda aÄŸaçlandırılacak alana LPG istasyonu yapma karalarını hukuksal sürece taşıdık” ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

imar hareketlerini rant gözlülük olarak deÄŸerlendiren Candan, “herkes de bir rant gözlülük baÅŸladı. Yöneticiler böyle davranırsa mal sahipleri de bunları talep eder. Balık baÅŸtan kokar. Plan deÄŸiÅŸikliklerinde, sosyal donatı alanları özel saÄŸlık ve özel eÄŸitime ayrılıyor. Özel eÄŸitim alanlarının kimlere verildiÄŸini biliyoruz. Bir tanesi Muradiye vakfına veriliyor. Cemaat iliÅŸkileri üzerinden yürüyen rant dağıtım sürecini görebiliyoruz. Buradaki hareketleri ve süreçleri yargıya taşıyacağız” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“kenti kevgire çevriyorlar”

Mimarlar Odası Ankara Åžube 2. BaÅŸkanı Ali Atakan: “ bir bölge planlanırken üst ölçekli plan kararları var. Ada bazında parsel bazında bir çok plan deÄŸiÅŸikliÄŸi var, planlarda neden durup dururken plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılıyor? Ãœst ölçekli plan kararları ve ÅŸehircilik ilkeleri rafa kaldırılmış, parsel bazda deÄŸiÅŸikliklerle kenti kevgire çevriyorlar. Ä°badethane planı var diyoruz ama camii ve ticarethaneler iç içe yapılarak ne olduÄŸu belli olmayan yapılar yapıyorlar. Toplumun inançları ile bu kadar oynanılmaz. “ dedi.

Mimarlar Odası Kent Ä°zleme Merkezi Danışma Kurulu Ãœyesi Ethem TorunoÄŸlu ise  “ Kent saÄŸlıksız bir gidiÅŸata yöneliyor. Her modern kentin etrafında kentin çeperinde yeÅŸil alanlar ekosistem olur.Yağış rejimleri burada ÅŸekillenir.ve yer altı suları buralarda birikir. Muhtemelen önümüzdeki yıllarda Ankara’da daha az yağış olacak ve Ankara’nın betonlaÅŸmayla daha farklı su sorunları olacak.”ifadelerini kullandı.

“Benim niye 20 katım yok”

Mimarlar Odası Avukatı Gökçe Bolat : “ Bahçeli evler kurmuÅŸ insanlar 15-20 katlı rezidanslarda yaÅŸama talebi ile parsellerini belediye meclisine götürüyorlar. Alacaatlı’daki durum böyle diÄŸerleri emsal görerek ben de istiyorum benim niye 20 katım yok diyor. Bunlar plan deÄŸiÅŸikliÄŸi deÄŸil plan delikleridir. Ä°ki daire sahibi olma hayaliyle bu cazibeye katılan insanlar Alacaatlı’nın geleceÄŸini öngöremiyorlar. Mal sahiplerinin bunu öngörmesi maksadıyla bu açıklamayı yapıyoruz. Uzun vadede Alacaatlı‘nın yapı blokları trafik yoÄŸunluÄŸunu ve nüfus yoÄŸunluÄŸunu getirecek. Her anlamda bu sorunlarla yine mal  sahipleri karşılaÅŸacak. Belediye kendi  mülkiyetindeki parselleri bile ticarileÅŸtiriyor. Çayyolu’nda Belediye aÄŸaçlandırılacak alana akaryakıt istasyonunu neden yapar?Sormak lazım, satmak için yapar?” 
Toplam Görüntülenme : 88066
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!