Sobe Gazetesi 2024 - "ORGANİZE RANT TASARISI"
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
"ORGANÄ°ZE RANT TASARISI"

"ORGANÄ°ZE RANT TASARISI"

TMMOB Kanunu ve Ä°mar Kanunu’nu da içerisine alan 13 kanunda deÄŸiÅŸiklik öneren yasa tasarısına Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan “Yeni yasa tasarısı ile halkın malına da ortak oluyorlar, ses çıkaran örgütleri dağıtıyorlar rantın her aÅŸamasını ellerinde topluyorlar,organize rant tasarısı” ifadeleri ile tepki gösterdi.

TMMOB Kanunu ve Ä°mar  Kanunu’nun da içerisinde olduÄŸu yasa tasarısını bugün yapılan basın toplantısında eleÅŸtiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan “Tapu kanunu, Belediye gelirleri kanunu, Ä°mar Kanunu, TMMOB Kanunu, yapı denetim Kanunu ile 13 kanunu içerisine alan bir yasa tasarısı ile karşı karşıyayız . Tasarı, kent rantını, kültürel ve doÄŸal varlıkların talanıyla elde edilen rantı  tek elde organize etme tasarısıdır.Tasarıda kamusal deÄŸerlere el koyma süreci var.Arsanız, toprağınız bu tasarıyla size ait deÄŸil, malımıza mülkümüze ortak oluyorlar. Bu ortak olma durumu Osmanlı’da var. Aynı ÅŸekilde belediyenin yaptığı her asfalta,  asfalt payı ödüyoruz her birimiz. Bu tasarıyla emsal deÄŸiÅŸikliÄŸi yaptık, yol geçirdik, evinizin yakınına park yaptık sizin de evinizin deÄŸeri arttı diyerek, deÄŸer artışı payı isteyecekler  16 milyon aileden topladıkları paraları Kaçak Saraya yatıracaklar. Planlama süreçlerinde elde edecekleri rantın yanına, bir de milletin cebinden alan bir sistem getirilecek” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“Dava açmayalım istiyorlar”

Candan şöyle devam etti:  “AKP bütün sermayesini inÅŸaat sektörü üzerinden doÄŸal varlıkları ve kültürel varlıkları ekonomiye dönüştürüyor. Ä°mar Kanunu’nda yapmaya çalıştığı deÄŸiÅŸiklikler, merkezileÅŸtiren deÄŸiÅŸikliklerdir. Ä°mar Kanunu ile Kültür Bakanlığı gibi ihtisas Bakanlıkları devre dışı bırakarak  ilgili bakanlık statüsüne getiriyor, belediyeleri ilgili belediye haline getiriyor. TMMOB ve meslek odalarının ismini çıkartarak  ilgili kuruluÅŸ haline getiriyor. Her kurumu devre dışı bırakarak bütün rantı tek elden idare edilebilecek bir tür ekonominin Anayasası’nı çıkartıyor.  Burada tüm bu organizasyonları yaparken, muhalefet eden herkesin ve TMMOB’un sesini kısmak örgütlenmesini dağıtmak istiyorlar. Muhalefet edilmesin diye TMMOB'un birliÄŸini ve dirliÄŸini bozmaya yelteniyorlar. Tüm davalarımızı Anayasa’dan aldığımız kamu kurumu niteliÄŸinde meslek örgütü dayanağı ile açıyoruz.Davalarımızı düşürmek için, halka ait olan deÄŸerlere el koyulurken dava açılmasını engellemek için kamu kurumu niteliÄŸinde meslek örgütü niteliÄŸini kaldıracak bir düzenleme getiriyorlar. Bu ne demek, kaçak saraya dava açamazsın, HaydarpaÅŸayı satarken dava açamazsın,Taksime Topçu Kışlasına dava açamazsın, Atatürk'ün vasiyetini ihlal ederim dava açamazsın demek.Tasarının yasalaÅŸması durumunda,TMMOB  ve baÄŸlı odalar tarafından açılmış binlerce davamızı düşürmeye çalışıyorlar. AOÇ’de 35 davamız var, Kaçak Saray’a dava açmayalım istiyorlar,halka doÄŸru bilgi vermemizi istemiyorlar.Rahatça rantı kontrol edelim istiyorlar,ancak yaÄŸma yok. Yarın Anayasa Mahkemesi’nde AOÇ’ye bireysel baÅŸvurumuz görüşülecek ne karar çıkarsa çıksın bu bir hukuk mücadelesi, sorumlular yargılanana kadar mücadelemiz devam edecek. Olumsuz karar çıkarsa Uluslararası Ä°nsan Hakları Mahkemesi’ne gidecek bir hazırlığımız zaten var, AOÇ'yi Uluslararası ortamlara taşıdık.“dedi.

"Teknik müşavirlik firmaları kuruluyor,mimarlar mühendisler taşeronlaşıyor"

Candan, “Tasarı sadece bunlarla yetinmiyor, mühendislik, mimarlık bürolarını da devre dışı bırakarak, hükümetten izin alan teknik müşavirlik firmaları kuruyor.YandaÅŸ Teknik Müşavirlik firmaları hem inÅŸaat sektöründe yıkım iÅŸlerini yapacak, hem mimar mühendisin yaptığı  projeleri yapacak. Hem de bunların yapımını denetleyecek. Bir Kamu denetiminde olmayacak denetimsizleÅŸtirilecek ÅŸekilde, sorumluluk  tek bir firmaya veriliyor. Firmaların çalışma sistemini de AKP’ye baÄŸlıyor.  Burada ciddi bir taÅŸeronlaÅŸma süreci yaÅŸanacak, mühendis, mimar hepsi taÅŸeron olacak işçileÅŸecek. Ä°nÅŸaatın denetlenmesinde yetkisi olan ÅŸantiye ÅŸefliÄŸi iÅŸlerinde de taÅŸeronlaÅŸmayı yaygınlaÅŸtırmak için teknik öğretmenlere ve teknikerlere sözde hak tanıyarak, teknik bilgilerinin de ötesinde bir yük ve sorumluluk yükleyecek. Bu taÅŸeronlaÅŸmada meslek odalarına da bir görev veriyor ; EÄŸer teknik eleman yanlış yapmışsa onu cezalandırmak da bizlere düşüyor.Meslek Odalarını da taÅŸeron olarak kullanmaya niyet ediyor.Ä°lgili bakanlık yapılı çevreye müdahale ediyor. Bir mimarın muvaffakatını almadan deÄŸiÅŸtiremeyeceÄŸiniz, cephe deÄŸiÅŸikliklerine karar veriyor.  Belediyenin aldığı kararların ötesine geçemeyecek bir yapılı çevre getiriyorlar. Yapılı çevre ibadethane ve karakoldan öteye gidemiyor. 200 metrede bir camii, bir karakol yapılacak.”

Candan bu taÅŸeronlaÅŸmanın işçi cinayetlerini artıracağını, asansör kazalarını artıracağını dile getirerek, “AKP’nin fıtratı ile Kapitalizmin fıtratı örtüşüyor” dedi.

“Nalıncı keseri gibi her ÅŸeyi kendine yontuyor”

TMMOB Kanunda yapılacak deÄŸiÅŸiklikleri bir ses kısma yöntemi  ve örgütlenmeyi dağıtma olarak yorumlayan Candan,  ”Aykırı ses çıkmasın diye örgütsel birliÄŸimizi bozacak düzenlemeler de yapıyor. Yönetimlerinizin birliÄŸini  ve dirliÄŸini bozarım diyor. Yönetim Kurulu kararları ile kamuoyunu bilgilendiriyoruz, mücadele kararları veriyoruz. Bundan sonra Nispi temsil sistemi ile çalışacaksınız, bendende insanlar  yönetim kuruluna girecek demiÅŸ oluyor. Böyle bir yönetim kurulunda ne birlik çıkar, ne AOÇ'nin talan edilmesine nede kaçak saraya karşı mücadele çıkar. Yüzde 10 barajını geçemeyen partiler milletvekili çıkartamıyor.Türkiye’de çoÄŸunluk sistemine göre meclis oluÅŸturuyorlar. Meclisteki sistem bu kadar sakatken ve iktidarını bu sistemle yürütürken kimse bize demokrasi dersi veremez. Böyle demokrasi mi olur? Nalıncı keseri gibi her ÅŸeyi kendine yontuyor. Mimarlar Odası olarak sürecin takipçisiyiz, bu kanun deÄŸiÅŸikliklerinin iktidarlarını sürdürme kanunu olduÄŸunu biliyoruz. Ancak 60 yıllık TMMOB geleneÄŸi ve direniÅŸi bunları boÅŸa çıkartacaktır.Öyle kolay yaÄŸma yok, biz varız.” Åžeklinde konuÅŸtu.

“güçleri yetmeyecek”

Mimarlar Odası Ankara Åžube 2. BaÅŸkanı Ali Atakan: “ Bir gecede yasalar deÄŸiÅŸiyor, 12 Eylül Darbe Anayasası’nın deÄŸiÅŸtirilmesine dair ciddi bri çalışma olmadığını , bu yasalarla yanıltıcı ve darbe Anayasası’ndan faydalanılarak çıkartıldığını görüyoruz. Toplumu özgürleÅŸtiren yasalar olmadığını görüyoruz. Kendi ağını ören kanunlar sistemi birer birer meclisten geçiyor. Toplum yararı yok ediliyor. Tüm ülkenin saÄŸlık, hukuk eÄŸitim ve planlama süreçlerine müdahale ediliyor sıra TMMOB’ye gelmiÅŸtir. TMMOB’nin 60 yıllık deneyimi vardır.  Hangi yasayı çıkarırlarsa çıkarsınlar TMMOB’nin içini boÅŸaltmaya güçleri yetmeyecek. Kendini tehlikede gören yapı gittikçe topluma baskı yapma çabasıdır. ” Ä°fadelerini kullandı.


Toplam Görüntülenme : 88947
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!