Sobe Gazetesi 2024 - Kaçak Saray memlekete kış getirir
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Kaçak Saray memlekete kış getirir

Kaçak Saray memlekete kış getirir

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi bugün yapılan basın toplantısında Kaçak Saraydaki doÄŸalgaz ısıtmasının dudak ısırtan maliyetini açıkladı.  Mimarlar “Kaçak Sarayı ısıtmanın bedeli 10 milyon lira ” dedi.

Mimarlar Odası’nda bugün yapılan basın toplantısında Kaçak Saray’ın kışı nasıl geçirdiÄŸi ortaya çıktı. Çarpıcı rakamlar açıklayan Mimarlar Odası Ankara Åžubesi 6 aylık ısıtma bedelinin 10 milyon lira olduÄŸunu söyledi. Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ Kaçak saray’ın 6 Aylık doÄŸalgaz ısıtma maliyeti 10 milyon lira olarak kent izleme merkezi uzmanlarımız tarafından hesaplandı. 6 ay kış, 6 ay yaz olduÄŸu düşünülerek hesaplamalar yapıldı. Kaçak saray’ın  günlük 12 saat ısıtıldığı tahmini üzerinden maliyet hesaplandı. Oysa günlük 12 saat ile o büyüklükteki bir binanın ısıtılmayacağını düşünüyoruz, muhtemelen 24 saat ısıtılıyordur. Hesaplamalar en az maliyet üzerinden yapıldı. Isıtma süreleri  farklıysa daha ciddi rakamları bulabilir.” Åžeklinde konuÅŸtu

Candan bu maliyetin bir sezonda Bayburt ilini ısıtabileceÄŸine dikkat çekerek şöyle konuÅŸtu: “  1. Derece DoÄŸal Sit Alanı’na yapılan Kaçak saray’a harcanan her bir kuruÅŸ hukuksuz bir inÅŸaata harcanmıştır.  Kış ayındayız, yoksullar, evsizler üşürken yöneticiler ısımak için 10 milyon lira doÄŸalgaz parası harcıyor. Her doÄŸalgazlı evde olduÄŸu gibi yıllık sıcak su da kullanılıyor. 12 aylık yıllık sıcak su bedeli de 2 milyon Türk lirası. Aylık 166 bin 666 TL’ye sıcak su bedeli var. Asgari ücretli 167 kiÅŸi sadece Kaçak Saray’ın sıcak suyu bedeline çalışıyor. Halkımızın aylık doÄŸalgaz tüketim bedeli  6 ayda 1200 TL civarında. Kaçak Saray’ın bir sezonluk doÄŸalgaz tüketimi 8333 haneye bedel bir tüketim oluyor. Bir hanenin dört kiÅŸilik bir ailenin yaÅŸadığını düşünürsek 34 bin kiÅŸiyi ısıtır. Bayburt’un yarısını ısıtır. Bayburt’un yüzde yirmisinin doÄŸalgaz kullandığını düşünürsek sadece bir kışta Bayburt ilini tamamıyla ısıtmaya yeter. Kaçak Saray’sa vergilerimizin harcandığını,  ÅŸatafat ve israf gözler önünde duruyor.”

proje çizim bedelleri 200 milyon lira

Her inÅŸaat için statik, tesisat, peyzaj ve mimari projelerinin çizilmesi gerektiÄŸini hatırlatan Candan: “ Mimari projeler Odamızda mesleki denetime gelir ve proje maliyeti hesaplanır.  Ã‡evre ve Åžehircilik Bakanlığı’nın deÄŸerlerinin çok çok üzerinde inÅŸaat maliyeti ile karşı karşıyayız. Birim maliyet 5 bin lira dan hesaplandığında toplam olarak mimari/statik/mekanik projelerinin çizilmesi ve mesleki kontrollerinin yapılması 200 milyon TL. Sadece projesi en az 200 milyona çizilmiÅŸtir. Kaçak saray’da israf çok büyük ve doÄŸalgazı, elektriÄŸi su faturalarıyla da durmayan  bir israf var.  ” ifadelerini kullandı.

Mimarlar AOÇ’yi aÄŸaçlandıracak

Candan Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nde tüm kurum ve kuruluÅŸların aÄŸaçlandırma amacıyla arazi tahsisi isteyebildiklerini belirtti. Candan, Sayıştay raporlarını incelerken Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nden5 yıl süresince  arazi tahsisi isteyerek aÄŸaçlandırma yapabileceÄŸimizi tespit ettik. Sayıştay raporlarını gerekçe göstererek 5 yıllık tahsis isteyeceÄŸiz. Tahsis sadece AOÇ’nin kuruluÅŸ ilkeleri doÄŸrultusunda aÄŸaç dikmek amacıyla istenecek. Yönetim Kurulumuzca arazi tahsisi talebi kararını aldık. Kampanya baÅŸlatarak bağışla birlikte AOÇ’nin bir bölümünü aÄŸaçlandırma kararı aldık. Tüm kurumları da bu aÄŸaçlandırmaya destek vermesini ve aÄŸaçlandırma yapmasını isteriz” dedi.


Toplam Görüntülenme : 87610
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!