Sobe Gazetesi 2024 - Kaçak saray hasta ediyor
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Kaçak saray hasta ediyor

Kaçak saray hasta ediyor

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Kaçak saray’ın hasta bina sendromunda olabileceÄŸini söyledi. 

"Kaçak sarayda  ortam saÄŸlıksız aÄŸaçlar ölüyor"

1.derece doÄŸal Sit alanı olan ve Atatürk'ün vasiyeti ile ÅŸartlı bir ÅŸekilde halkın kullanımına sunulan, Atatürk Orman ÇiftliÄŸinde  yasadışı ÅŸekilde, lüks ve ÅŸatafat içerisinde yapılan binanın  "hasta bina sendromuna" yakalanmasının yüksek ihtimal olduÄŸu söyleyen Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, "Kaçak Sarayın yüksek güvenlik nedeniyle yaydığı manyetik alan, bu ölçekte büyük bir yapının, ısıtılması soÄŸutulması,  aydınlatılması ve proje sürecindeki ezici  tasarımı ile orada çalışanları hasta etme potansiyeli oldukça yüksek. Sürekli  bina içine dikilen aÄŸaçların kuruması burada canlıların zarar gördüğü ve saÄŸlıklı bir mekân  oluÅŸturulamadığının göstergesidir" dedi.

Kaçak Sarayda "Hasta Bina sendromu"

Candan " Dünya SaÄŸlık Örgütü, binaların insanları hasta ettiÄŸi  "Hasta Bina Sendromu"nun dünyada dördüncü sırada olduÄŸunu, ifade ediyor. Binaların iç hava kalitesi, manyetik alan ,binada kullanılan sentetik  malzemelerin ve bina tasarımlarının saÄŸlıksızlığı, içinde  Ã§alışan insanları hasta ettiÄŸini ortaya koyuyor. Yine Dünya SaÄŸlık Örgütü'ne göre "hasta bina sendromuna" yakalanan insanlarda, ses kısıklığı baÅŸ aÄŸrısı ve nörolojik bozukluklar, hafıza kaybı, konsantrasyon bozukluÄŸu  v.b olacağını ortaya koyuyor. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi'nde  hukuksuz bir ÅŸekilde yapılan kaçak sarayın arazisi  1.derece doÄŸal Sit alanıdır. 450.000 metrekarelik bir kapalı alanla AOÇ'nin baÄŸrına saplanan bu hançer insanlar açısından da hastalık üretimi ile karşı karşıyadır. 3 bin aÄŸaç kesildi, Ankara'nın nefes koridoru katledildi,bu hava kirliliÄŸinin artması üst solunum yolları hastalıklarımızın artması anlamına gelmektedir. Lüks ve Åžatafat içerisinde çok büyük paralar harcanan bu yapı toplumun tüm ekonomik ruhsal durumunu altüst etmiÅŸ durumda. Kaçak saray deyince herkeste bir öfkelenme hali gözleniyor.Maliyetler toplumu rahatsız ediyor.Kaçak Saray yerleÅŸkesine yer üstünden sadece  yöneticiler girebiliyor.Çalışanlar yeraltında bulunan otoparktan üç kontrolden geçerek çalışma mekanlarına ulaÅŸabiliyor, bir bloktan diÄŸer bloÄŸa gidebilmek için bina içinde 15 dakika yürümek zorunda kalıyorlar.Yöneticiler, 1000 TL lik bardaklarda su içerken, onlar yemekhanede tabldot tabaklarında yemek yiyorlar.81 asansörü bulunan  ve 3 bin kamerayla korunan yüksek güvenlik önleminden kaynaklı, yoÄŸun bir manyetik alanla karşı karşıya kalan kaçak saray çalışanlarında,hem fiziksel hem de ruhsal olarak  'Hasta Bina Sendromuna' yakalanmaları muhtemel" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Hem hukukumuzu hem planlama ilkelerimizi hem bütçemizi, hem de sağlığımızı bozan Kaçak Sarayın "Hasta Bina Sendromuna" kaynaklık ettiğini, uzmanların bu açıdan da konuyla ilgilenmesi gerektiğine değinden Candan, Dünya Sağlık Örgütü çağın hastalığı olan ve binadan kaynaklı "hasta bina sendromunda" görülen semptomları 5 kategoride listelemiştir"dedi.

1.Göz burun ve boğazda tahriş

2.Nörolojik ve genel sağlık semptomları: başağrısı, başdönmesi, bulantı kusma, fiziksel ve zihinsel yorgunluk, hafıza kaybı, konsantrasyon eksikliği,

3.Deride gözlenen tahriş: deride kızarıklık, ağrı, kaşıntı ve kuruluk

4.Nedeni belli olmayan aşırı duyarlılık reaksiyonları: astım olmayan kişilerde astım benzeri semptomlar, göz ve burun akıntısı.

5.Koku ve tat bulguları: koku ve tat duyusunda değişiklikler.

"Çok oluyoruz"

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Åžubesi BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan  yaptığı açıklamada "Odalarımızın yapısını deÄŸiÅŸtirmeye, iÅŸlevsizleÅŸtirmeye çalışan hükümet, yaÅŸamlarımızı dar etmek, tıpkı AOÇ’de  Atatürk'ün malına el koyduÄŸu gibi yasadışı yollardan malımıza mülkümüze, parkımıza ve yaÅŸama alanlarımıza el koymayı planlıyor. Tıpkı kaçak saray sürecinde olduÄŸu gibi mahkeme kararlarına hukuka meydan  okuyarak, adaletsiz bir süreci evlerimize, çocuklarımızın geleceÄŸine, Türkiye'nin damarlarına sokmayı planlıyor. Tıpkı kaçak sarayda olduÄŸu gibi, vergilerimizi, kamu kaynaklarımızı hesapsız bir ÅŸekilde  lüks ve ÅŸatafata harcayarak, bizi yoksulluÄŸa mahkûm etmeye çalışıyor. Ve sonrada bu ülkenin yetiÅŸtirdiÄŸi, aklı bilimle, yüreÄŸi insan sevgisi ile dolu olan mimarlara, mühendislere, siz çok oldunuz, diyerek örgütlerimizin yasasını deÄŸiÅŸtirerek susturmaya çalışıyor.  Evet çok oluyoruz, 10 Åžubatta  8 bölgeden baÅŸlayan yürüyüşümüz, 14 Åžubatta  halkında katılımıyla çoÄŸalacak.Evet çok olacağız… Bu  hafta  Atatürk Orman ÇiftliÄŸi ve Kaçak saraya karşı mücadelemizde açıklayacağımız bilgilerle  Ã¶rgütümüzün yürüyüşüne destek olacağız. Çok olmaya devam edeceÄŸiz" dedi.

Ä°mar kanunu ile birlikte odaların ve TMMOB'nin yasasını deÄŸiÅŸtirilmesine karşı ülke çapında 10 Åžubat’ta baÅŸlayan TMMOB'nin yürüyüşü,  14 Åžubatta gerçekleÅŸtirilecek TMMOB olaÄŸanüstü genel  kuruluna kadar  TMMOB’ye DOKUNMA kampanyası kapsamında kaçak saraya yönelik açıklamalarını artıracak.
Toplam Görüntülenme : 86192
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!