GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
“Kavaklıdere’ye Ticarethaneli Camii geliyor”

Kavaklıdere’ye Ticarethaneli Camii geliyor”

“Arınç’ın sözünü ettiği kıymetli parsellerden birisi daha”

Atatürk Bulvarına Camii’li AVM planı yargıya taşınacak.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi parsel parsel satışlara şok etkisi yaratacak açıklamalarda bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Atatürk Bulvarı’nda plan değişikliği ile AVM ve Camii projesi mimarların tepkisini çekti. Hükümet tel tel dökülüyor, yok aslında birbirlerinden farkları, hepsi rantın parçası tepkisiyle yapılan açıklamada Kavaklıdere’ye ticarethane ve Camii planının yargıya taşınacağı vurgulandı.  Konut alanını ticarethane ve ibadethaneye dönüştüren plan değişikliği Çevre Şehircilik il Müdürlüğü’nde askıya çıktı. Plan değişikliğine dava açacaklarını söyleyen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “ Atatürk Bulvarı ve Tunus Caddesinden girişi olan Vakıfbank’ın yanında, Alman Büyükelçiliği'nin karşısındaki alana yapılacak olan AVM  ve ibadethane, yoğunluğu arttırarak, kenti içinden çıkılmaz hale getirmektir. Atatürk Bulvarı’nın Cumhuriyetle simgeleşen karakterinin ve kimliğinin parçalanmasına neden olacak bu plan değişikliğini yargıya taşıyacağız” dedi.

“Hem ibadet hem ticaret”

Hükümetin yeni trendinin, ticarethane ve ibadethanenin aynı parselde ve planda çözülmesi üzerine kurgulanan plan değişiklikleriyle siyasal bakış açısının mekânsal düzenlemeye yansıması olduğunu söyleyen Candan şöyle devam etti: “ Ticarethane ve ibadethaneyi hane olarak ortak paranteze aldığımızda _hane (ticaret+ibadet)_ mekansal karşılığını görüyoruz. İbadetin ticarileştirildiğini görüyoruz. Camilerin alışveriş merkezleri ile mekansal çözümlemesinin doğru olmadığının altını çiziyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda askıya çıkan plana göre emsal 1,60 olan hmax’ı 12 kat olabilen ticarethane projesi kent merkezinin kaldıramayacağı bir yoğunluk getirecek. Atatürk Bulvarı’nın kimliğini ve karakterini bozacak bir düzenlemedir. Atatürk Bulvarı ve Tunus Caddesi arasına konuşlanacak CAVM Kent merkezine yük getirecektir. Camii ile birlikte Kavaklıdere’de barların ve kafelerin kullanımlarında değişiklikler olacak. Kent Merkezi ve insanların yaşam tercihleri planlama süreçlerinin kıskacında baskı altına alınacaktır”

"Yok aslında birbirlerinden farkları, hepsi rantın bir parçası"

Candan sözlerine şöyle devam etti: "Kent merkezlerinde yoğunluğun rahatlatılması gerekirken, yapılacak AVM ve ibadethane yoğunluğu katlayacak ve sosyal dokunun ve yaşamın baskılanmasına neden olacaktır. Sürecin takipçisiyiz ve dava açacağız. Bu ticarethane ve ibadethane kültürünün birlikte ele alınması, doğru bulduğumuz bir yaklaşım değil. Kent rantında Gökçek yalnız değildir, yerel yönetim ve hükümet parsellerde suç ortağı. Hükümet sözcüsü Arınç’ın sözünü ettiği kıymetli parsellerden birisi de burası mıdır? Yok aslında birbirlerinden farkları,hepsi rantın bir parçası Kentlilerin rahat nefes alması gereken kent merkezleri bu hybrid plan değişiklikleri ile katastrofa( facia, içinden çıkılmaz hal) dönüşüyor. Buna göz yumamayız konuyu  yargıya taşıyoruz"    

Mimarlar Odası Ankara Şube 2. Başkanı Ali Atakan ise din üzerinden siyaset yapıldığını belirterek, “ Dinin siyaset ve rantın bir aracı haline getirilmesi ürkütücü bir durum. Siyaset rantına din alet edilemez. Bir kente yapılacak en büyük haksızlık rant uğruna dini inançlarla oynanmasıdır.” İfadelerini kullandı.

İnançlar ticarete pazarlanmaz

Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Namık Kemal Kaya, inançların ticarileştirildiğini vurgulayarak, “ Türkiye’de AKP hükümetinden sonra imam sayısı 120 binin üzerine çıktı.  Herkesin inançlarına saygılıyız ama dinin hükümet eliyle pazarlanması, inançların arkasına gizlenerek rant ilişkilerinin kurgulanmasını doğru bulmuyoruz. En büyük zararda inançlı kesime verilmektedir.  Din çerçevesinden, ticari edinimler elde edilmek istenmesini doğru bulmuyoruz. Herkesin inanç merkezleri diğer Müslüman ülkelerde de olduğu gibi devlet eliyle değil vakıflar aracılığıyla yürütülür, devlet ve hükümet eliyle yürütülerek ranta dönüştürülmemektedir.” dedi

 


Toplam Görüntülenme : 119698
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “ Bilirkişiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiştir. Atatürk Orman Çiftliği’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peşini bırakmayacağız Atatürk Orman Çiftliği kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, İmrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Şubesi, plan değişiklikleriyle yapılaşmaya açılmak istenen İmrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan değişikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  değerini ve potansiyelini yok sayan plan değişikliklerini peşini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: Saraçoğlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal değerini ranta açmak istediler, açamadılar. Saraçoğlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armağanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiş.
Yorum için giriş yapınız!