Sobe Gazetesi 2024 - ODTÜ planları havada uçuşuyor
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
ODTÜ planları havada uçuşuyor

ODTÜ planları havada uçuşuyor

Mimarlar Odası Ankara Åžube Kent Ä°zlem Merkezi Åžehircilik Komisyonu 3. Kez askıya çıkan ODTÃœ Koruma amaçlı Nazım Ä°mar Planını masaya yatırdı.  Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan,  “3. Planda sorunlu,  sorunlar devam ediyor” dedi.

ODTÃœ’deki tünel yola karşı olduklarını hatırlatan Candan, planın ayrıntılarını açıkladı. Candan, “ 3. Planda daha önceki planla ilgili sorunların bir bölümü devam ediyor. 35 metre geniÅŸliÄŸinde tünel yol devam ediyor. ODTÃœ’nün altını oyacak tünel yol devam ediyor. Tünel yolun yapılacağı alan arkeolojik sit alanıydı. 2. Planda arkeolojik sit alanı deÄŸiÅŸtirilip doÄŸal sit alanı haline getirildi. Alan hala arkeolojik sit alanı özelliklerini devam ettiriyor. ODTÃœ kampusunun ikiye bölünmesi 1. Derece arkeolojik sit alanı olduÄŸu yerde böyle bir çalışmanın yapılamayacağı ortadadır. ODTÃœ’nün üstü kadar altı da deÄŸerlidir.  Planda herhangi bir ÅŸekilde yüzeyde bir yapılaÅŸma olmayacağı söylense de yüzeyde havalandırma bacaları ve yapılaÅŸması olacak. Yine tünel yolun Bilkent çıkışında Åžehir hastanesi yapılıyor Åžehir Hastanesi yoÄŸunluÄŸu tünel yol üzerinden devam edecek . Tünel yol da beklemeler olabilir. Tünel yol EskiÅŸehir yolu aksına kadar devam eden bir paralel yolun devamı olacak, Åžehir hastanesini geçen ve hemen arkasındaki milli botanik bahçesinden geçen bir akstan bahsediyoruz. Bu da henüz ulaşım ana planında onaylanmayan gizili plan kararlarının parça parça iÅŸlenmesi anlamına geliyor.  Davamızı açacağız.”

Parsel parsel emsal artışları

Candan resmi kurum alanlarının da etkilendiÄŸini söyleyerek, “ Yargıtayın hizmet binasının  yapılacağı alan planda 1 emsalden 3 emsale çıkartılmış durumda. Emsal artışı zaten baskı altında olan ciddi dikey büyüme ile karşı karşıya kalan Ä°ncek’i büyük yapılaÅŸma tehdidi altında bırakıyor. 3 emsal verilmesi ile birlikte arkadaki orman arazisi tehdit altına girecek. Özel Orman alanları rekreasyon alanına dönüştürülüyor. Plan deÄŸiÅŸikliÄŸiyle diÄŸer sıkıntılı karar ise var olan yapılaÅŸmaların korunacağı söyleniyor. Bu da Anayasa Mahkemesi’nin yasal  konumu ile  sıkıntılı olduÄŸunu gösteriyor. Anayasa Mahkemesi’nin yanında ibadethane olarak belirlenen alan net bir ÅŸekilde planlara camii alanı olarak düşülmüş.  ”

Seri cinayet gibi kentte seri plan

Planların karmaşık olduÄŸunu söyleyen Candan uyardı : “ Plan açıklama raporu yok. plan açıklama raporlarının olması gerekiyor. Plan açıklama raporu olmadığı için kafalarının gerilerindekini elimizdeki satırlardan çıkarmak zor. Veriler yetersiz bu nedenle plan açıklama raporlarını isteyeceÄŸiz. Kafalarının arkasındaki planları kolaylaÅŸtıracak plan notu olarak görüyoruz. BüyükÅŸehir Belediyesi Oran üzerindeki herkesin koÅŸu yaptığı alanda elli metrelik yol öneriyor. Åžu anda 35 metrelik yol, planlarda da 35 metrelik olarak belirtilmiÅŸ yalnız Ä°ncek’i geçtikten sonra 50 metre oluyor. Ä°lerleyen süreçte bu da deÄŸiÅŸebilir, sanıyoruz ki planların dördüncüsü de gelecek. ODTÃœ’de seri plan yapıyorlar, kentte seri cinayet gibi. Yapmaya da devam edecekler ”

  

Eymir sıkıntısı

Eymir gölünün de planla sıkıntıya girdiÄŸine dikkat çeken Candan, “ 1. Ve 2. Planda Eymir Gölünün çevresinin 2. Derece sit alanı olması ile birlikte  yapılaÅŸma tehdidini sürdürüyor. Dava sürecinde 2. Derece deÄŸil 1. Derece sit alanı olması gerektiÄŸini savunacağız. Koruma Kuruluna Eymir gölündeki bu alanın  1. Derece doÄŸal sit olması için dosya hazırlayacağız. Kent giriÅŸlerinde kamu bütçesini harcayarak Gökçek beÅŸ kapı yaptı, planla birlikte kentlerin giriÅŸ kapısını dahi yasallaÅŸtırmaya çalışıyorlar. Kentle alakası olmayan, tarihle baÄŸdaÅŸmayan ucube yapıların yasallaÅŸmasını doÄŸru bulmuyoruz. Kapıların olduÄŸu alanda ticari ve konaklama dışında diÄŸer tesislerin olabileceÄŸi planlarda mevcut. Elbette böyle bir yaklaşıma izin vermeyeceÄŸiz, davamızda deÄŸineceÄŸimiz konulardan olacak”

Arkeolojik sit alanı dönüştü

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Åžehircilik Komisyon Ãœyesi Nafi Alp ise “Arkeolojik sit alanında yer altı ve yer üstü aynı derece de deÄŸerlidir.Tünel yol yapılacak alanda  ilk planda Arkeolojik sit alanının doÄŸal site dönüştürülmesi manidar. Neden  arkeolojik sit alanı doÄŸal sit alanına dönüştürülüyor bir açıklama yok.” Ä°fadelerini kullandı.

Mimarlar Odası Ankara Åžube Avukatı Gökçek Bolat : “ Ankara’da seri davalarımız var, planların devamı da gelebilir.. Bizimle birlikte Ä°kinci ODTÃœ planına da yargıtayın, ulaÅŸtırma bakanlığı gibi dokuz kamu kurumunun daha itirazı vardı. BaÅŸka kurumlardan da yine itirazlar gelebilir biz davayız açacağız” dedi. 


Toplam Görüntülenme : 93684
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!