Sobe Gazetesi 2024 - Tarihi eser alanında kepçeli kazı
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Tarihi eser alanında kepçeli kazı

Tarihi eser alanında kepçeli kazı

Zir vadisinin tahrip edildiÄŸini, Mimarlar Odası Ankara Åžube Kent Ä°zleme Merkezi Danışma Kurulu Ãœyesi, FotoÄŸrafçı Mehmet Özer’in fotoÄŸraflarıyla belgeleyen Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ Zir Vadisi’nde kepçeler dolaşıyor koruma kurulu ne iÅŸ yapıyor” dedi.

Mimarlar Zir vadisinde tahribat olduÄŸunu belirterek tahribatın durdurulmasını istedi. FotoÄŸrafçı ve aynı zamanda Mimarlar Odası Ankara Åžube Kent Ä°zleme Merkezi Ãœyesi olan Mehmet Özer’in fotoÄŸrafları 5 Nisan tarihinde çekerek Oda’ya teslim ettiÄŸi belirten Candan, şöyle devam etti: “ Zir vadisinin talan edilmesi ve tahrip edilmesi ile karşı karşıyayız. Zir Vadisi Sincan- Yenikent yerleÅŸkesine 5 km uzaklıkta 2. Derece arkeolojik sit alanıdır. Yeni kent yakınında ermeni mezarlığının da bulunduÄŸu, “ıstanoz” yerleÅŸkesi olarak geçen önemli  tarihi eserlerin bulunduÄŸu bir alandır. Arkeolojik sit alanına kepçelerle girilmiÅŸ, kazı yapılmış. Koruma Kurulu ne iÅŸ yapıyor, Arkeolojik sit alanında kepçe ile kazı yapılamaz.  Bir ülkenin en önemli arkeolojik deÄŸerlerinin hiçe sayıldığı bir süreçle karşı karşıyayız. Ermeni Mezarlığından kalan kemikler ortalarda dolaşıyor. Buradaki Mezar taÅŸlarının bir kısmı Sincan Belediyesi’nin bahçesinde sergilendi ama ÅŸu anda bunların nerede olduÄŸu bilinmiyor. Sincan belediyesinin bahçesinde yer alan ama ÅŸu anda nerde olduÄŸu bilinmeyen eserlerin de nerede olduÄŸunun kamuoyuna açıklanmasını istiyoruz.  2. Derece Arkeolojik sit alanı içerisinde yeni setlemelerle tarım alanları açılmış, halk piknik yapıyor. Kültür Bakanlığı’nı acilen göreve davet ediyoruz.”

Zir vadisi de parsel parsel

Candan ayrıca  Zir Vadisi çevresinde parsellerin 49 yıllığına kiralandığı duyumlarını aldıklarını söyleyerek , “Zir Vadisi’nin hemen yakınında büyük bir alanın parselinin 49 yıllığına kimde olduÄŸunu merak ediyoruz. At çiftliÄŸi, balık çiftliÄŸi yaklaşımlarıyla  kime parsellendi. Gökçek’in parsel parsel mevzuu ile iliÅŸkisi var mı kamuoyuna açıklansın” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Mimarlar Odası Ankara Åžube 2. BaÅŸkanı Ali Atakan: “ÇaÄŸdaÅŸ modern bir ülkenin baÅŸkenti olması gerekiyor Ankara. Melih Gökçek’in baÅŸka meÅŸguliyetleri var anlaşılan. Kentte Tarihi ve doÄŸal alanları tahrip ediliyor, birileri biçimsiz Robotlar yapmakla meÅŸgul.” Dedi

Mimarlar Odası Ankara Åžube Yönetim Kurulu Ãœyesi Namık Kemal Kaya: “Ankara Tarihsel anlamda geçmiÅŸi olan bir kent. AKP hükümetinin kentsel ranta dayalı olarak, geçmiÅŸ uygarlıklara tarihe saygı duymadan, yaptığı uygulamaları görüyoruz. Kentlerin geçmiÅŸi korunmalı.”  ifadelerini kullandı.  
.
.

Toplam Görüntülenme : 69573
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!