Sobe Gazetesi 2024 - İller Bankası yıkım kararı davalık
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
İller Bankası yıkım kararı davalık

İller Bankası yıkım kararı davalık

Ä°ller Bankası’nın yıkılmasının kültür yıkımı olduÄŸunu söyleyen mimarlar yargı yoluna gidiyor.

Ulus Tarihi kent Merkezi Kentsel Sit Alanı 1/5000 ölçekli korum amaçlı nazım imar planının BüyükÅŸehir belediye meclisi tarafından onaylanması mimarların tepkisini çekti. Plana göre tescilli yapı olan Ä°ller bankası’nın tescili kaldırılarak yıkılması plan kararlarında yer aldı. Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, Ä°ller bankasının tescilli ve önemli bir yapı olduÄŸunun altını çizerek tepkisini ÅŸu sözlerle dile getirdi: “ Ä°ller Bankası binasının mimarı Seyfi Arkan’dır. Ä°ller bankası binasının tescilinin kaldırılıp yıkılması böyle keyfiyetle “ben istedim oldu” ile karar altına alınamaz. Onaylanan planı yargıya taşıyoruz. Dava açacağız. Yapının tescilinin korunup korunmadığını Koruma Kurulundan sorduk. Koruma kurulu üyeleri Ä°ller Bankası gibi deÄŸerli bir yapı için tescil kaldırılması kararına imza atmamalı. Tescili yapıların tescili keyfiyetle kaldırılamaz bu yapılan  tüm tescilli yapıların da tehdit altında olduÄŸunu göstermekte.”

“Ä°ller Bankası yıkımı kültür yıkımı”

Ä°ller Bankasının özgün bir yapı olduÄŸunu söyleyen Candan, “Mimarı Seyfi Arkan olan bina 1935-1937 yılları arasında tamamlanmıştır. Cumhuriyet’in erken dönemine ait tarihi ve kültürel mirasımızdır. Ä°ller Bankası belediyelerin planlı imar iÅŸlerini finanse etmek üzere kurulmuÅŸ olan bankanın binası Türk ve yabancı on sekiz mimarın katıldığı bir yarışma sonucu birinciliÄŸi alan tasarıma göre yapılmıştır. Ankara taşıyla kaplı üst kütle hem biçimlenme, hem de malzeme kullanımı bakımından, önden yapının bir podyum ÅŸeklinde üzerine oturduÄŸu zemin katından farklıdır. Ä°ller Bankasının yıkımı kültür yıkımıdır.” Åžeklinde konuÅŸtu.

BüyükÅŸehir Belediye meclisinden Ulus Tarihi kent Merkezi Kentsel Sit Alanı 1/5000 ölçekli korum amaçlı nazım imar planı olarak onaylanan kararda; “Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesince sunulan Ulus Tarihi Kent Merkezi Kentsel Sit Alanı 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı kapsamında;6953 ada 11 ve 13 parsellerde yer alan tüm tescilsiz yapıların kaldırılması, 12 parselde yer alan tescilli yapının korunarak tescilsiz tüm yapı müştemilatın yıkılması, 10 parselde yer alan tescilli Ä°ller Bankası binasının tescil kaydının kaldırılıp, binanın yıkılmasını takiben Hergelen Meydanı Çevre Düzenlemesi ve Cami Proje alanına katılmasını içeren düzenlemenin yapılması,” ifadeleri yer aldı.  


Toplam Görüntülenme : 64076
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!