Sobe Gazetesi 2024 - İller Bankası yıkılamaz
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
İller Bankası yıkılamaz

İller Bankası yıkılamaz

Ä°ller Bankası’nın tescilinin kaldırılarak yıkılmasına yönelik BüyükÅŸehir Belediye meclisinin aldığı kararı protesto eden TMMOB Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,KORDER, DOCOMOMO_TR, Mimarlar DerneÄŸi 1927, Türk Serbest Mimarlar DerneÄŸi, Åževki Vanlı Mimarlık Vakfı ortak bir açıklama yaptı. Ä°ller Bankası önünde yapılan açıklamayı mimarlık örgütleri adına Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan okudu. Candan, “ 1933 yılında Atatürk tarafından kurulan Ä°ller Bankası , bu binadan ÅŸehirlerin alt yapısını imar etmiÅŸtir. Bina Koruma Kurulu tarafından tescil edilmiÅŸ kültür varlığıdır. Sadece Ä°ller Bankası’na sadece Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’na sadece BüyükÅŸehir Belediyesi’ne ait deÄŸildir, bina hepimizin deÄŸeridir. 2005 yılında restore edilen bina sade ve yalın bir dili vardır. Atatürk’ün mimarı olarak bilinen Seyfi Arkan tarafından tasarlanan bina Mimarlık tarihi açısından üniversitelerde ders konusu haline gelmiÅŸ, hem de Türkiye’de modern mimarlık eserleri üzerinde 20. Sırada yer alacak kadar deÄŸerli bir binadır. Böyle bir yapının yıkılması kabul edilemez” dedi.

“Ä°ller Bankası için meclis kararında oy birliÄŸi affedilemez”

Candan BüyükÅŸehir Belediye meclisinin oy birliÄŸiyle Ä°ller Bankası’nın yıkımına yönelik karar almasını ise ÅŸu sözlerle eleÅŸtirdi: “Ä°ller Bankası’nın meclis toplantısında yıkım kararının oy birliÄŸi affedilemez. Cumhuriyetin temsil deÄŸeri olan bir deÄŸerin yıkılması anlamına gelir. Koruma Kurulu’na yapının tescilinin kaldırılması ve yıkılması noktasında BüyükÅŸehir Belediye meclisi oy birliÄŸiyle görev verdi. Önceki Koruma Kurulu üyelerinin binanın tescilini kaldırmak istemediÄŸi için görevden alındığını biliyoruz. Onlar kültürel mirasa saygı duydukları için, bilimin gereÄŸini yaptıkları için görevden alındı.  Åžimdi Koruma Kurulu üzerinde baskı var, Koruma Kurulu üyelerinin bilimden, etikten sanattan yana tavır göstereceklerine inanıyoruz. OybirliÄŸi ile BüyükÅŸehir Meclisinden alınan karar affedilmez bir suçun kapısını aralamış, Ankara 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na ağır bir sorumluluk yüklemiÅŸtir. Cumhuriyetin temsil mekânı, 20.yy mimari mirasının seçkin mimarlık eserinin korunarak gelecek kuÅŸaklara taşınması sorumluluÄŸu ÅŸimdi Koruma Kurulu üyelerindedir.”

Candan, Ä°ller Bankası’nın korunması için Türkiye çapında da uluslararası mimarlık örgütleriyle, üniversitelerle birlikte kampanya yürüteceklerini belirtti.

Mimarlar Odası Ankara Åžube 2. BaÅŸkanı Ali Atakan : “Cumhuriyet’in ilk kuruluÅŸundan beri, kentlerin imar sürecinde Ä°ller Bankası’nın katkısı büyüktür. Bugüne geldiÄŸimizde Ankara’yı imar etme konusunda iddiası olan BüyükÅŸehir Belediyesi tarafından böyle bir yapının yıkılmasını anlamıyoruz. Halka mal olmuÅŸ, belleklerde yer etmiÅŸ bu yapı korunmalıdır.” 


Toplam Görüntülenme : 62516
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!