Sobe Gazetesi 2024 - Kaçak Sarayın Avizeleri 35 milyon lira
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Kaçak Sarayın Avizeleri 35 milyon lira

Kaçak Sarayın Avizeleri  35 milyon lira

Mimarlar  kaçak sarayın avizelerinin  maliyetini açıkladı: “kristal taÅŸlardan özel kesim üretilen avizelerin ithal olması durumunda  maliyet  35 milyon lira”

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi kaçak sarayın avizelerinin milyonları bulduÄŸunu söyledi. Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, kaçak sarayda kullanılan avizelerin maliyetinin 6 milyon yoksulun kullandığı ampul maliyetine eÅŸit olduÄŸunu söyledi. Candan: “ Kent izleme merkezimizin yaptığı çalışmaya göre, merdivenlerin üzerinde ışıldayan avizelerin özel üretim avizeler olduÄŸu ortadadır.Yapay elmas olarak bilinen kristal taÅŸlar arasında en deÄŸerli taÅŸlar swaroski taÅŸlarıdır. Swaroski taÅŸlarının özel kesimle pırıltısı pırlanta pırıltısına büründürülür. Merdiven üzerinde yaklaşık  Ã§apı 80 yüksekliÄŸi 250 cm olan 200 adet avize var her birinin üzerinde yaklaşık  10 bin adet taÅŸ bulunan avizeler bunlar. Bu avizelerin 1 tanesinin maliyeti ithal üretim olduÄŸunu düşünürsek 50 bin avro ile 100 bin avro arasında deÄŸiÅŸiyor. 1 tanesinin en düşük 50 bin avroya mal olduÄŸu üzerinden yaptığımız hesaba göre KDV ile birlikte 35 milyon 400 bin lira maliyet çıkıyor. Kaçak sarayın sadece merdivenlerini aydınlatan avize maliyeti ile 6 milyon yoksul insanın evi aydınlatılır. Özel üretim olan bu avizelerin işçiliÄŸi çok pahalı. Avizelerin arasında karkas taşıyıcılar yok, özel el örme ile takılıyor, işçiliÄŸi de oldukça maliyetli. Işıklandırmasında halojen  kullanılmış gibi görünüyor, bu nedenle elektrik maliyeti %50 artar. “ dedi.

Çakması bile 11 milyon lira

Candan avizelerin swaroski taşı yerine taklit olma durumundaki maliyetleri için ise “Karaköy'de çakmasının üretildiÄŸini düşünürsek bir adedi 20 bin Türk lirası. 200 adet avize ile en düşük yerli maliyeti 4. Milyon lira oluyor. Swaroskiye benzeterek, benzetme bir taklit yaptıklarını düşünürsek, 11 milyon 500 bin liraya mal oluyor.” Åžeklinde konuÅŸtu.

“Altın olmasa ne olur? Altın deÄŸerinde maliyetler var”

Kemal KılıçdaroÄŸlu ile CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan arasında yürüyen sarayda “altın malzeme” kullanıldı tartışması hakkında ne düşündüğünü soran bir gazetecinin sorusuna ise Candan şöyle yanıt verdi: “Altın bizim kültürümüzde çok deÄŸerli olduÄŸunu belirtmek için vurgulanır. Altın kullanılmıştır, kullanılmamıştır bunun için ayrıca tespit etmek gerekir, altındır ,gümüştür, bu tartışma doÄŸru deÄŸil. Altın kullanılmasa ne olur? DoÄŸrusu; altın kadar, pırlanta kadar, elmas kadar deÄŸerli malzemeler ve maliyetler kullanılmıştır. 35 milyon lira kaç kilo altın eder? 35 milyon lira sadece 59 bin cumhuriyet altını eder. Altın deÄŸerinde maliyetlerle karşı karşıyayız önemli olan budur. Açıklasınlar malzemeleri kalem kalem, faturaları, markaları bizde bilirkiÅŸilik yapalım halk adına açıklayalım malzemeleri görelim" dedi.   

CumhurbaÅŸkanı sizi davet etse kaçak saraya gider misiniz sorusuna ise Candan" Biz ancak kaçak saraya, mahkeme kararı sonucunda tespit için gideriz. Orası kaçaktır, Atatürk'ün vasiyeti ve hukuk ihlal edildi, lüks ve ÅŸatafata vergilerimiz harcandı, orası bizim için meÅŸru deÄŸildir. "  cevabını verdi.  

Mimarlar Odası Ankara Åžube 2. BaÅŸkanı Ali Atakan : “DoÄŸa ve çevre ciddi anlamda tahrip edilerek enerji üretiliyor. Enerji üretimi ülkemizde de oldukça sorunlu. Böyle bir dönemde halka örnek olacak yerde ÅŸatafat ve gösteriÅŸ için para harcanmasını anlaşılır bulmuyoruz. AOÇ’nin geçmiÅŸinde mütevazi pembe bir köşk var. Bugün ise ciddi paraların, kaynakların aktarıldığı bir yerle karşı karşıyayız.” Dedi.

Mimarlar Odası Ankara Åžube Yönetim Kurulu Ãœyesi Namık Kemal Kaya ise : “ ÇıraÄŸan Sarayı Sultan Abdülaziz döneminde yapılmıştır. Lale devrinde yapılan bu sarayda da çok güzel avizeler kullanılmıştır. Toplum bu pahalı avizelere tepki gösterdiÄŸinde ise Sultan Abdülaziz :” Ä°ngiltere Kraliçesi hediye etti” demiÅŸtir. Böyle bir açıklama yapmak durumunda kalmıştır. O dönemden bu döneme geldiÄŸimizde Kaçak sarayın hiçbir mali detayı henüz topluma açıklanmamıştır.”  Åžeklinde konuÅŸtu.




 


Toplam Görüntülenme : 64330
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!