Sobe Gazetesi 2024 - AOÇ davası Yargıtay ve AİHM’de
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
AOÇ davası Yargıtay ve AİHM’de

AOÇ  davası Yargıtay ve AÄ°HM’de

Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nde Vasiyeti ihlal davasının reddi Yargıtay’a gidiyor

Mimarlar Odası Ankara Åžube Yöneticileri, Atatürk Orman ÇiftliÄŸi için vasiyeti ihlal davasında davanın reddedilmesine iliÅŸkin verilen kararı eleÅŸtirdi. Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, davanın gerekçesinin dayandığı Anayasa Mahkemesi kararının açtıkları dava ile iliÅŸkisi olmadığına dikkat çekti. Candan, “ AOÇ vasiyeti ihlal davasında, Anayasa Mahkemesi’nin kararı aynı konuda deÄŸil. Bu nedenle Yargıtay’a götüreceÄŸiz davayı. Anayasa Mahkemesi kararında plan yapma yetkisi BüyükÅŸehir Belediyesi’ne devredilirken, bedel alınmaksızın intifa hakkının tesis edilmesine itiraz ediliyor. Bunun da vasiyete uygundur, deÄŸildir kısmından karar veriliyor. AOÇ vasiyeti ihlal davası ise 1937 den bu yana olan tüm satışlar ve planları ortaya koyduÄŸumuz bir davaydı. Bunun için de elbette Ankapark ve Kaçak saray da var ve tüm planlar var” dedi.

Candan,  Vasiyeti ihlal davasının reddinin  Kaçak Saray ve Ankapark’a meÅŸruiyet kazandırmadığını belirterek, “Dava reddedilince Kaçak Saray ve Ankapark meÅŸruiyet kazanmış havasına girdi. Öyle bir ÅŸey yok. Saray her türlü Kaçak. AOÇ ve Kaçak Saray ile ilgili 61 davamız var. Ana planda iptal  kararı verildi. AOÇ alanlarında hukuk kararlarının uygulanmamasına iliÅŸkin  Anayasa Mahkemesi’nin vermiÅŸ olduÄŸu maÄŸdur olmadığımıza dair bir kararı  Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdık. Dosya incelenme aÅŸamasında.61 davamıza raÄŸmen hukuksuzluk süreci nedeniyle konuyu AÄ°HM e taşıdık” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Åžube 2. BaÅŸkanı Ali Atakan 10 Ekim katliamını kınayarak söze baÅŸladı. Atakan, “Ãœlkemizde Mahkeme  kararları tartışılır hale gelmiÅŸtir, bir güvensizlik ortamı var.  Seçimden önce verilen kararların bir çırpıda kesilip atılmamalı, dayanakları ile birlikte sonuçlandırılması doÄŸru.  Verilen yargı kararının acele verildiÄŸini düşünüyoruz.  Hukuk içerisinde davalarımız devam edecek. Kamusal alanlara ait toplumun haklarını aramaya devam edeceÄŸiz.” Åžeklinde konuÅŸtu.  

Saraçoğlu Mahallesi için UNESCO Başvurusu

Bir gazetecinin SaraçoÄŸlu Mahallesi’ne iliÅŸkin tahliye sorusuna ise Candan şöyle yanıt verdi. “ SaraçoÄŸlu Mahallesi’nde özellikle son bir ayda zorla tahliyeler arttı. SaraçoÄŸlu Mahallesi kentsel sit alanı ve Cumhuriyet’in ilk toplu konut alanı olması nedeniyle UNESCO Dünya Kültürel Miras listesine girmesi için hazırlıklar yapıyoruz. UNESCO’ya baÅŸvuracağız. SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin kültürel mirasımızdır, korunmasını önemsiyoruz.Ayrıca günlerdi, hukuk dışı ve adil yargılama hakkı ihlal edilerek gerçekleÅŸtirilen zorla tahliyelerle ilgili BirleÅŸmiÅŸ Milletler bizden rapor istedi onu hazırlıyoruz.” dedi.


Toplam Görüntülenme : 54232
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!