Sobe Gazetesi 2024 - Kültür Bakanlığı Meclis Camisinin korunmasına itiraz etti
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Kültür Bakanlığı Meclis Camisinin korunmasına itiraz etti

Kültür Bakanlığı Meclis Camisinin korunmasına itiraz etti  

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Meclis Camisinin  korunması için dava açarken ,camii korunsun diyen yargı kararına  Kültür Bakanlığı  itiraz etti.  

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, TBMM 'de  Behruz  Ã‡inici'nin tasarımı olan Meclis Camisi'nin korunması gerektiÄŸini, camiinin kendine özgü bir yapısı olduÄŸunu söyleyerek Koruma Kurulunun Camiyi  tescil etmesini istemiÅŸti. Koruma Kurulu’nun tescil etmemesi üzerine ise Koruma Kurulu kararına dava açmıştı. Ankara 15. Ä°dare Mahkemesi Koruma Kurulu’nun camiyi tescil etmeyen kararının yürütmesini durdurmuÅŸtu.  Koruma kurulu Mahkemenin verdiÄŸi  yürütmeyi durdurma sürecinde Caminin korunması için tescil etme kararı aldı. Ancak  Caminin korunmasına iliÅŸkin mahkeme kararına itiraz Kültür Bakanlığı’ndan geldi. Kültür Bakanlığı Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin açtığı davada kararın iptalini isteyerek itiraz etti.Kültür Bakanlığı’nın itirazı Ankara  Bölge Ä°dare Mahkemesi’nce reddedildi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Åžubesi "Bakanlık neye itiraz ettiÄŸini  biliyor mu?, yoksa kurumları arasında koordinasyonsuzluk mu var.?Kültür varlıklarının korunması bu bakanlığın eline kaldıysa vay halimize.Biz camii korunsun diyoruz, camii korunsun kararına itiraz ediyor." dedi.

"Et tırnaktan ayrılarak korunamaz"

Candan  "TBMM Meclis Camisi ile  bir bütünlük içerisinde tasarlanan ,Meclis eski hakla iliÅŸkiler binasının korunmasına iliÅŸkin , aynı Bölge Ä°dare Mahkemesi  halkla iliÅŸkiler binasının korunması talebini reddetti. Her iki yapı da bütünlükçü bir anlayışla tasarlanmıştır. Bu iki yapının özgünlüğü  tasarımsal iliÅŸkisi etle tırnak gibidir. Et tırnaktan ayrılarak korunamaz.Meclis camii ile birlikte halkla iliÅŸkiler binası birlikte bir anlam ifade ediyor. Her iki yapıda korunmalıdır. " ÅŸeklinde konuÅŸtu. 


Toplam Görüntülenme : 54618
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!