Sobe Gazetesi 2024 - Müze yangınında Atatürk’ün yağlı boya resmi yandı
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Müze yangınında Atatürk’ün yağlı boya resmi yandı

Müze yangınında Atatürk’ün yaÄŸlı boya resmi yandı

Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nde Atatürk Müzesi’nde çıkan yangında Atatürk’ün traktörlü yaÄŸlı boya resminin yandığını söyleyen Mimarlar Kültür Bakanlığı’na tepkiliydi.

Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nde geçtiÄŸimiz haftalarda çıkan yangında, Atatürk’ün resminin yandığı raporlara yansıdı. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin resmi yazı ile istediÄŸi yangın raporunda Atatürk’ün çiftlikte traktörle resmedilen yaÄŸlı boya tablosunun yandığına yer verildi. Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan Kültür Bakanlığı ve AOÇ Genel Müdürlüğü’ne sert çıktı: “ Bunun sorumluları kimse bu ihmalin peÅŸine düşeceÄŸiz. Kültür Bakanlığı kendisine miras bırakılan bir deÄŸeri koruyamayacak durumda. Kültür Bakanlığı önemli bir deÄŸerimizi koruyamıyor, bu ülkeye ait diÄŸer deÄŸerleri nasıl koruyacak.  Yangınla kaybedilenler arasında 9 envanter kayıt numaralı Atatürk’ün, çiftliÄŸi simgeleyen traktörlü yaÄŸlı boya tablosu var. Dijital fotoÄŸrafların yandığı raporda yer alıyor. Hasır bir sandalyenin yandığına yer verilmiÅŸ. Bu hasır sandalye Atatürk’ün hasır sandalyesi mi? 20 adet bistro masası yanmış. Bize bırakılan bir deÄŸerin özellikle de bu deÄŸer Cumhuriyet’in kurcusunun yaÄŸlı boya tablosu ise bunu koruyamayan artık neyi koruyacak? Sorumlusu her kimse, gereken yapılmalıdır.”

Müze Müdürlüğü raporu göndermedi

Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’ndeki yangın gerçeÄŸi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin  BüyükÅŸehir Belediyesi’nin yangın dairesi biriminden istedikleri raporla ortaya çıktı. Candan, “Resmi yazı ile yangından sonra Müze Müdürlüğü’nden yangına iliÅŸkin raporu istedik. Müze Müdürlüğünün hazırladığı raporun kamu kurumlarına iletilmemesi kararı alınmış. BüyükÅŸehir Belediyesi Ä°tfaiye dairesinden yangın raporunu istedik, gönderdiler. Ayrıca raporda kamera kayıtları ve kablonun da yandığına yer verilmiÅŸ, artık yangına dair bir kayıtın da olmadığını anlıyoruz.” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Åžube 2. BaÅŸkanı Ali Atakan:Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nde müze ve sergi salonunda yangın çıkıyor orada bir gizlilik var. Müze Müdürlüğü yangın raporunu iletmiyor.  Yangının ardından soruÅŸturma baÅŸlatılmış mı bu önemli? Bugün geldiÄŸimiz nokta, bugünkü zihniyetin sanata ve kültüre bakış açısının göstergesi. Cumhuriyet döneminin birikimlerini yok etme adına bir politika var. Bugüne kadarki kazanımları yok edilmesi doÄŸru deÄŸil. Bu ülkenin kültürüne sanatına sahip çıkılması gerekiyor ama sahip çıkılmıyor.”

“Ä°nceleme yapmamıza izin verilmedi”

Yangından sonra inceleme yapmalarına izin verilmediÄŸini kaydeden Mimarlar Odası Ankara Åžube yönetim Kurulu Ãœyesi Namık Kemal Kaya: “yangının ardından Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’ne giderek inceleme yapmak istedik, bizleri içeri almadılar. Basın danışmanı olduÄŸunu söyleyen arkadaÅŸ içeri alamayacağını söyledi. Yetkili biriyle görüşmek istediÄŸimizde mühendis olduÄŸunu söyleyen bir baÅŸka arkadaÅŸ Mimarlar Odası’nı içeri alamayacağına dair emir aldığını söyledi.  Yangın güvenliÄŸi nedeniyle içeri alınmadık. Sizin bahsettiÄŸiniz yangın güvenliÄŸi ile ilgili mimari yangın projelerini biz çiziyoruz zaten dedik. Yangın güvenliÄŸine dair bir sıkıntı varsa mimarlar olarak bunun biz tespitini yapabiliriz ama biz içeriye alınmadık. Müzeler genel müdürlüğünden gelinmiÅŸti, sonuç olarak içeri görmek istediÄŸinizde müzede her ÅŸeyin kurtarıldığını sadece çatının yandığı tarafımıza söylenmiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nde hukuksal çerçeve içerisinde süreci takip etmeye devam edeceÄŸiz.” 


Toplam Görüntülenme : 50903
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!