Sobe Gazetesi 2024 - “Gökçek’ e bilirkişilerden Zafer Parkı’nda Bölge Parkı dersi
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
“Gökçek’ e bilirkişilerden Zafer Parkı’nda Bölge Parkı dersi

“Gökçek’ e  bilirkiÅŸilerden  Zafer Parkı’nda Bölge Parkı dersi

Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi 29.11.2014 tarih ve 2148 sayılı kararı Zafer Parkın bulunduÄŸu alanı  “büyükÅŸehir bölge parkı” ilan etmek üzere imar uygulama plan deÄŸiÅŸikliÄŸi kararına karşılık Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin açmış olduÄŸu davanın bilirkiÅŸi raporu mahkemeye sunuldu. Konuyu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan; “BilirkiÅŸiler, bilimsel bakış açısı ile Zafer Meydanı’nda bölge parkı olamayacağını anlatmışlar, bilimsel bakış açısını bilirkiÅŸilerin raporunu ve hukuku anlayarak gereÄŸini yapacak bir belediye baÅŸkanı  maalesef yok.” dedi.

Candan Şöyle devam etti. “Cumhuriyet’in temsil aksında bulunan ve Cumhuriyet’in kuruluÅŸunun Zaferini temsil den zafer anıtının iki yanında simetrik olarak yerleÅŸen parklarla, Zafer meydanını oluÅŸturan alanın önce parklarından birisinin altına kapalı çarşı yapılarak tahrip edilmiÅŸ, ÅŸimdi de Danıştay’ın önündeki park Bölge parkı ilan edilerek Herman Jansen tarafından yapılan Ankara’nın ilk imar planında yer alan 1955 yılında Uybadin ve Yücel’in hazırladıkları imar planında aynen korunan alan 2004 yılında  Koruma Kurulu tarafından tescil edilmiÅŸtir. Alanın “Bölge Parkı” ilan edilmesine karşı açtığımız davada bilirkiÅŸi raporu lehimize geldi. BilirkiÅŸi heyeti kent merkezinde 3.654 metrekare büyüklüğündeki alanın bilimsel ve teknik kriteri ile oluÅŸan “ kentsel kullanım alan standart “ ve tanımlarındaki hali ile Bölge Parkı olamayacağı yönündeki dava gerekçemizi ve  iddiamızı doÄŸrulamıştır” dedi.

“BüyükÅŸehir yetkisini aÅŸmıştır.”

Atatürk Bulvarında ki Cumhuriyet aksının tamamlayıcısı olarak kamusal açık-yeÅŸil alan ÅŸeklinde imar planında az yoÄŸunluklu konut bölgesine hizmet edecek hali ile Cumhuriyet aksının dekoratif yüzü olan 3654 metrekare Zafer Parkı’nın Bölge Parkı ilan edilmesinde bir akıl tutulmasının yaÅŸandığını söyleyen Candan “BüyükÅŸehir Belediyesi yetki aşımı yapmıştır. Zafer park ilçe belediyesi sınırları ve yetkisinde olduÄŸu halde, ilçe belediyesinin bilgisi dışında hareket edilmesi ile 1/ 5000 ölçekli nazım plan deÄŸiÅŸikliÄŸinden itibaren 1 yıl içerisinde 1000 ölçekli uygulama imar planı deÄŸiÅŸikliÄŸinin yapılması ilçe belediye görev ve yetkisinde olduÄŸu halde, 1 yıl geçmeden yine BüyükÅŸehir Belediyesince yapılmış olması 5216 sayılı kanuna aykırı ve kanun açısından 1/1000 ölçekli uygulama imar planı deÄŸiÅŸikliÄŸi kusurludur” dedi.

 “Hem dersine çalışmıyor, hem de öğretmen bana taktı diyor”

“Bilimsel planlama ilkelerine ortak iÅŸ yapma kültürüne sahip olmayan, kamu kaynaklarını hukuka aykırı iÅŸlemlere harcayan belediye baÅŸkanı, meslek odalarını suçlayacağına dönüp aynaya baksın, “ben ne yapıyorum da yargı hep durduruyor” diye. Yaptığı hemen hemen her nazım imar ve uygulama imar plan notlarında ÅŸehircilik ilke ve esaslarına, mimari-peyzaj ve planlama mesleklerinin oluÅŸumunu saÄŸlayan bilimselliklerine aykırı uygulamalara imza atması sebebi ile hukuk düzleminde hatalarını ve yanlışlarını ortaya koymak için açılan davalar, kent nasıl yönetilmelidir öğrenmesi açısından büyük bir fırsattır. Hem kenti nasıl yöneteceÄŸini anlatan kararlara direniyor, hem dersini çalışmıyor hem de “öğretmen bana taktı” diyen öğrenci misali  Ã§alışamıyorum diyor. Hem aynaya bakmıyor hem de  halka beni “engelliyorlar” diyerek yanlış bilgi veriyor. Adil ol, bilimsel ol, katılımcı ol, kültürlere saygılı ol, ona göre ortak akılla proje üret, yargıda seni durdurmasın. Bu kez de bir mahalle parkı statüsündeki alanı “büyükÅŸehir bölge parkı” ilan ederek  tüm bilimsel ve teknik bilgileri altüst etmiÅŸtir” dedi. Candan,  Belediye baÅŸkanının bilirkiÅŸi raporunu okuyarak bölge parkı kavram ve tekniÄŸi konusunda bilgilenmesini istediklerini belirterek “nereye bölge parkı yapılabilirmiÅŸ, bölge kelimesinin coÄŸrafik anlamını da bilim insanlarımızdan öğrensin ”  ÅŸeklinde konuÅŸtu.

 

 


Toplam Görüntülenme : 51903
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!