Sobe Gazetesi 2024 - Marmara Köşkü Yıkımına Durdurma
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Marmara Köşkü Yıkımına Durdurma

MARMARA KÖŞKÃœ YIKIMINA  DURDURMA

Mimarlar  Odası Ankara Åžubesi ,Atatürk Orman ÇiftliÄŸi arazisi içerisinde bulunan Marmara Köşkünün yıkımı ile rekonstrüksiyon olarak yeniden yapım projesine onay veren kurul kararının iptali için açtığı davada kurul kararının yürütmesi durduruldu.

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Marmara Köşkünün yıkılacağına dair haberler üzerine yargıya baÅŸvurmuÅŸtu. Ankara 6.Ä°dare Mahkemesi, dava konusu iÅŸlemin yıkıma iliÅŸkin olması ve telafisi güç zarar görebilecek nitelikte bulunması nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığının savunması ve ara karar cevabı alınıp ya da savunma ve ara karara cevap verme süresi geçip yeni bir karar verilinceye kadar yürütmenin durdurulmasına karar verdi.Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan "  Atatürk'ün Çiftlik Evi  Marmara Köşkü kararı umut vericidir" dedi.

 Köşk yıkılmadan, statik sorunu varsa güçlendirilmelidir. 

Candan şöyle devam etti.  “Marmara Köşkü, Gazi Orman ÇiftliÄŸi’nin baÅŸlıca dinlenme ve eÄŸlence mekanı olan Marmara Havuzu’nun bulunduÄŸu halka açık parkın bir parçası olarak Atatürk’ün isteÄŸi üzerine yapılmıştır. Mustafa Kemal, Atatürk Orman ÇiftliÄŸini ve diÄŸer mülkiyetindeki çiftlikleri Marmara Köşkünde halka bağışlanmıştır. Koruma mevzuatı gereÄŸi rekonstrüksiyon müdahale biçimi ancak tescil edilen ve tescil edilmesi gereÄŸine raÄŸmen elde olmayan sebeplerle tescili yapılmamış ve/veya herhangi bir nedenle yitirilmiÅŸ olan yapılar için uygulanabilecekken Koruma Kurulu 1928’den beri saÄŸlam bir ÅŸekilde ayakta duran 2 katlı Marmara Köşkünün rekonstrüksiyon (yeniden yapım) projesini uygun bulmuÅŸtur. Bu karar koruma mevzuatına ve hukuka aykırı olduÄŸu için yargıya taşıdık. Yürütmenin durdurulması kararı oldukça sevindiricidir. Köşkün yıkılmadan var ise statik bir sorun güçlendirilerek korunması en doÄŸru çözüm olacaktır.” dedi.


Toplam Görüntülenme : 51322
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!