Sobe Gazetesi 2024 - Mimarlar: Hükümet, Devlet Mahallesinde Suç İşliyor
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mimarlar: Hükümet, Devlet Mahallesinde Suç İşliyor

Mimarlar: Hükümet, Devlet Mahallesinde Suç Ä°ÅŸliyor.  

Cumhuriyetin ilk toplu konut alanı olan ve kültür varlığı olarak tescillenen SaraçoÄŸlu Mahallesi'ndeki bakımsızlık mimarları kızdırdı. Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan  "SaraçoÄŸlu Mahallesi'ni zorla tahliyelerle insansızlaÅŸtırdılar.Åžimdide bakımını yapmayarak çöküntü haline getiriyorlar. Sonrada kentsel dönüşüm yaparak itibar vermeye çalışacaklar.Hükümet Devlet Mahallesi olarak bilinen SaraçoÄŸlu Mahallesi'nde suç iÅŸliyor" dedi.

"Saraçoğlu Mahallesi Ankara için hepimiz için bir şanstır."

Hükümet kentsel dönüşüm politikalarını uygularken, önce çökerterek itibarsızlaÅŸtırıyor, sonrada itibar veriyoruz diyerek, kentsel dönüşüm alanı ilan ederek ranta hizmet eden kararlarla toplumu kandırmaya çalışıyor. Åžu anda aynı süreç SaraçoÄŸlu Mahallesi için iÅŸletiliyor diyen Candan  ÅŸÃ¶yle devam etti: "SaraçoÄŸlu Mahallesi, tarihsel ve kültürel varlığı ile hepimiz için bir deÄŸer, Ankara'nın incisi.Önce riskli alan ilan ettiler, sit derecesini düşürdüler, lojman statüsünü kaldırarak ekonomiye kazandırmak için Maliye Bakanlığına devrettiler.Riskli alan kararı dava yoluyla kaldırıldı.Sit derecesinin düşürülmesi dava yoluyla iptal edildi.Lojman statüsünün kaldırılması için açtığımız dava devam ediyor.Tamda bu süreçte, hükümet, görülmemiÅŸ bir zorbalıkla, tescilli kültür varlığının kapılarının balyozlarla kırıldığı, hukuksuz zorla tahliyelerle SaraçoÄŸlu Mahallesinin boÅŸaltılmasına neden oldu. Kültür Bakanlığı tüm yazışmalarımıza ve çaÄŸrılarımıza raÄŸmen Ankara'nın yanı başındaki bu varlığın korunmasına gözlerini kapamış. Yapılar çürümeye bırakılmış durumda, merdivenler çöküyor, bahçeler çöp dolu, tavanlar akıyor, tesisat talan ediliyor. Kültür varlığını korumamak, bakımını yapmamak kanunen suçtur. Koruma Kurulunu ve Kültür Bakanlığını göreve çağırıyoruz.Birazcık vicdanları varsa gereÄŸini yaparlar.Maliye Bakanlığı ve yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacağız.Bu bir vahÅŸet.Bu vahÅŸetin sorumluları yargı önünde hesap verecek. Kamusal kullanımla kentsel bir vaha olacak SaraçoÄŸlu Mahallesi Ankara için hepimiz için bir ÅŸanstır. Kültürel Peyzaj potansiyeli ile Ankara'nın tarihi, nefesi, kültürü, iklimidir. Åžimdi bu deÄŸerlerimiz, yüz üsttü bırakılarak her zaman yapılmaya çalışılan yapılmaya çalışılıyor. Biz SaraçoÄŸlu Mahallesinde yapılmak istenen rant politikalarını biliyoruz, buna izin vermeyeceÄŸiz. Hükümet Devlet Mahallesindeki bu yok etme ve vahÅŸete son vermelidir. SaraçoÄŸlu Mahallesi Kent Düşleri ile birlikte, Ulucanlar Cezaevi gibi olabilir yeter ki  akıl ve vicdan olsun." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"Mimarların Saraçoğlu Mahallesi için ortak akıl çağrıları cevapsız kaldı."

SaraçoÄŸlu Mahallesi Alman Mimar Paul Bonatz tarafından tasarlanmıştır. Riskli alan ilan edilmesi sürecinde, Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Alanın kamusal kullanımı için Kent düşleri proje fikir yarışması açmış, yarışma sonuçları ile birlikte dönemin CumhurbaÅŸkanı  Abdullah Gül'le görüşerek, SaraçoÄŸlu Mahallesinin deÄŸeri anlatılmıştır.Bu süreçten sonra,Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,Ankara Ticaret Odası ve Çevre Åžehircilik Bakanlığı arasında yapılan iÅŸbirliÄŸi görüşmeleri, Çevre Åžehircilik Bakanlığı tarafından gerekçesiz bir ÅŸekilde durdurulmuÅŸ, Bakanlar Kurulu SaraçoÄŸlu Mahallesinin  lojman statüsünü kaldırarak, ekonomiye kazandırılması için karar almıştır. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi'nin lojman statüsü için açtığı dava devam ederken, zorla tahliyelerle gündeme gelen SaraçoÄŸlu Mahallesi için UNESCO Dünya Miras listesine alınması için,Mimarlar Odası Ankara Åžubesi tarafından Bakanlığa baÅŸvuruda bulunulmuÅŸtur.SaraçoÄŸlu Mahallesi'nin deÄŸerini anlatmak ve ortak akıl üretmek için, Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çankaya Belediye BaÅŸkanı Alper TaÅŸdelen, Alman Büyükelçisi Martin Erdmann,BaÅŸkent Dayanışması bileÅŸenleri ile birlikte CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu ile görüşmeler gerçekleÅŸtirmiÅŸti.Mimarlar Odası Ankara Åžubesi'nin  SaraçoÄŸlu Mahallesi'nin geleceÄŸi gündemli Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı ile ilgili görüşme talebine ise  bakanlıktan  hala herhangi bir dönüş olmadı.


Toplam Görüntülenme : 50323
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!