Sobe Gazetesi 2024 - Nevşehir’de tarih yağmasına sıkı takip
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Nevşehir’de tarih yağmasına sıkı takip

NevÅŸehir’de tarih yaÄŸmasına sıkı takip 

NevÅŸehir’de iÅŸ makineleriyle  tarihin tahrip edilmesine tepki gösteren Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Kültür Bakanlığı’na yazdı. Kültür Bakanlığı TeftiÅŸ Kurulu mimarlara “somut delilleri gönderirseniz  gerekeni yaparız” dedi. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nde bugün yapılan basın toplantısına Mimarlar Odası Ankara Åžube  BaÅŸkanı  Tezcan KarakuÅŸ Candan, Ankara Åžube 2. BaÅŸkanı Ali Atakan, Ankara Åžube Sekreteri Gökhan Yıldırım, Ankara Åžube yönetim Kurulu Ãœyeleri  Namık Kemal Kaya, Muteber OsmanpaÅŸaoÄŸlu ve Burcu AteÅŸ katıldı. Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, NevÅŸehir kalesi ve çevresinde tarihi yapıların zarar gördüğünü dile getirerek NevÅŸehir Belediye BaÅŸkanı’na tepki gösterdi. Candan, “ NevÅŸehir kalesinin talan edildiÄŸi Belediye BaÅŸkanı’nın bu süreçte sorumluluÄŸu olduÄŸunu dile getirmiÅŸtik. Kültürel mirasın tahribi ve bir dönemin izlerinin silinmesine iliÅŸkin sıkıntılı bir durum var. Kültür Bakanlığı’na durumu ilettik, Koruma Kurulu’ndan bilgiler istedik. Kültür Bakanlığı’ndan NevÅŸehir ile ilgili yapılan tahribatı tespit etmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı TeftiÅŸ Kurulu’na yazı yazdık. Kültür Bakanlığı TeftiÅŸ Kurulu bizlere gönderdikleri yazı da “söylediÄŸiniz iddiaları somut bilgi ve belgeleri ile gönderirseniz gereÄŸini yerine getiririz” dedi. Somut belgelerin hepsi ortada, NevÅŸehir ilindeki tescilli kültür varlıklarının yerlerinde yeller esiyor. Bu tescilli kültür varlıklarını fotoÄŸraflarını da Kültür Bakanlığı’na göndereceÄŸiz. Ayrıca İçiÅŸleri Bakanlığına’da dosyanın bir örneÄŸini göndereceÄŸiz NevÅŸehir Belediye BaÅŸkanı’nın UNESCO Dünya Mirası NevÅŸehir’e yaptığı tahribattan dolayı görevden alınmasını talep edeceÄŸiz. Ä°ÅŸ makineleri ile girip burada temizlik yapıyorum diye yer altı ÅŸehirlerini darmaduman edemezsin. Oradaki kültür varlıkları sadece bizlere deÄŸil tüm dünyaya ait.Bu mücadelenin peÅŸini bırakmayacağız, Dünyaya örnek olsun diye.”

Mimarlar Odası Ankara Åžube Yönetim Kurulu Ãœyesi Namık Kemal Kaya : “ Kültür Bakanlığı somut delil istiyor, Kültür Bakanlığı ile yerel yönetimler arasında bizler aracı deÄŸiliz. Böyle bir misyonumuz yok. Bu bölge zaten Kültür Bakanlığı’nın sahip çıkması gereken bir bölge.  Elbette somut belgeleri ileteceÄŸiz ama Kültür Bakanlığı’na burada önemli bir sorumluluÄŸu olduÄŸunu hatırlatmak lazım. Bu kültür varlıkları, yapıları nerede NevÅŸehir Belediye BaÅŸkanı’na soruyoruz? Belediye BaÅŸkanı’nın temizledik dedikleri bu yapılar olabilir mi?” ÅŸeklinde tepkisini dile getirdi.

“Kurul üyeleri soruÅŸturulmalıydı”

Danıştay AOÇ’de sit derecesini düşürme kararını veren Koruma Kurulu üyelerinin mahkeme tarafından soruÅŸturulması gerektiÄŸi kararına imza attı. Koruma Kurulu üyelerine açılan dava sürecini özetleyen Candan ÅŸunları söyledi: “ AOÇ’nin sit derecesi Koruma Kurulu tarafından düşürülmüştü. Koruma Kurulu’nda görev alan ve bilim insanları olduÄŸunu söyleyen insanları YÖK’e ÅŸikayet etmiÅŸtik, unvanlarının kaldırılması için. Åžartlı bağış ile korunan, kamusal alan olan AOÇ’de sit derecesini düşürülmesine imza atarak, yapılaÅŸmanın önünü açtıklarından bilimsel davranmadıkları ortada, o zaman bilim niÅŸanı olan ünvanlarının hakkını veremiyorlar demektir. Bilim insanlarının saygınlığını zedeleyen yaklaşım içerisindeler diyerek Kültür Bakanlığı TeftiÅŸ Kurulu’na ve YÖK’e soruÅŸturma baÅŸlatın dedik. Kültür Bakanlığı TeftiÅŸ Kurulu soruÅŸturmaya yer olmadığına karar verdi. Bu konuyla ilgili dava açtık. Ä°dare Mahkemesi bizi ehliyet yok diyerek reddetti. Danıştay ise Mimarlar Odası ehliyetlidir, bunu sorabilir ve soruÅŸturulmalıydı kararını verdi. YÖK’te aynı ÅŸekilde soruÅŸturmaya gerek olmadığına karar verdi ÅŸimdi YÖK’ün kararını yargıya taşıyacağız.”

Candan ayrıca, “ Sorumluluk bürokraside üsttekilere aittir dememeli yetkililer, amirim koruyor, müdürüm koruyor aldanmasına kapılmamalılar, imzamı atarım sorumluluk bana ait deÄŸildir dememeliler.  Kültürel tarihsel varlıklarımızın yok olması kararlarına imza atan herkes yargı önünde, hukuk önünde hesap verir. Sıkı takipteyiz, herkes attığı imzanın sorumluluÄŸunu taşıyacak” dedi.

“Yargı kararlarına herkes uymalı”

AYM kararı üzerine CumhurbaÅŸkanı’nın açıklaması tartışmalarına deÄŸinen Candan, “bir hukuk kararını ilk tanımama deÄŸil, ilk olarak Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nde yürütmeyi durdurma sürecinde, “Binayı yapacağım içine girip oturacağım gücünüz yetiyorsa gelin yıkın” demiÅŸti. O gün bu süreç kent mücadelesi olmaktan çıktı bir hukuk mücadelesine dönüştü. Anayasa bir kere delinince hep deliniyor.  Atatürk Orman ÇiftliÄŸi bizim için önemli ama kent için de Türkiye Cumhuriyeti için de önemli. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yargı kararlarına uyuyorsa CumhurbaÅŸkanı da uyacak.  EÄŸer uyulmazsa herkes her istediÄŸini yapar. Herkes hukuka uyacak,ben uymuyorum denilirse toplumsal bütünlük ve sözleÅŸme bozulur.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Mimarlar Odası Ankara Åžube 2. BaÅŸkanı Ali Atakan ise  Anayasa yapım sürecine deÄŸinerek, “Devletin en üst düzey yöneticilerinin Anayasa Mahkemesi kararlarını tanımaması kabul edilir deÄŸil. EÄŸer bir Anayasa’ya uymayacaksanız o zaman neden yeni bir Anayasa yapıyorsunuz? NevÅŸehir’de Dünya kültürel mirası yok edilirken Kültür Bakanlığı’nın böyle bir ÅŸeyden haberimiz yok demesi inandırıcı deÄŸil. Her ÅŸey gözler önünde gerçekleÅŸiyor. Bilim adamlarının, Koruma Kurulu üyelerinin bilime aykırı davranması mimar meslektaÅŸları olarak içimizi acıtıyor. Mimarlar Odası olarak izliyoruz.” Dedi.

Mimarlar Odası Ankara Åžube Sekreteri Gökhan Yıldırım: “Devlet kurumlarında çok büyük bir oranda kadrolaÅŸma söz konusu. Teknoloji ile sorumlu iÅŸlerin başına ilahiyat profesörlerinin geçmesine kadar süren bir süreçte biz de bilim insanları olarak aslında bilimin deÄŸerinin mevcut hükümet tarafından yok sayıldığını düşünüyoruz. Hukuk mücadelemizi sürdürmeye devam edeceÄŸiz çünkü hukuk kararlarına saygı duyuyoruz. Oda olarak mücadeleyi hukuki çerçevede sürdürmeye devam edeceÄŸiz.” 


Toplam Görüntülenme : 51694
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!