Sobe Gazetesi 2024 - Marmara Köşkü’nün Yıkıldığı Duyumu Mimarları Kızdırdı
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Marmara Köşkü’nün Yıkıldığı Duyumu Mimarları Kızdırdı

MARMARA KÖŞKÃœ ‘nün YIKILDIÄžI DUYUMU MÄ°MARLARI KIZDIRDI

Atatürk Orman ÇiftliÄŸinde Atatürk’ün Çiftlik Evi olarak yapılan tescilli kültür varlığının yıkılarak yeniden yapımı gündeme gelmiÅŸti. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi yıkımına izin veren Koruma Kurulu kararını yargıya taşımıştı. Mahkeme yıkım ile ilgili, yürütmeyi durdurma kararı vermiÅŸti. Marmara Köşkünün yıkıldığına iliÅŸkin duyumlar aldığını söyleyen Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan “ Atatürk’ün Marmara Köşkü yıkıldı mı? Yetkililer bu soruya cevap versin. Yıkıldıysa bu bir katliamdır. Yargı önünde hesap verirler “ dedi.

Kaçak Saray yerleÅŸkesi içerisinde kalan Marmara Köşkü ile ilgili kaygılarını dile getiren Candan “Ernst Egli’in tarafından Atatürk’ün Çiftlik Evi olarak tasarlanan Marmara Köşkü, AOÇ arazilerinin ÅŸartlı bağışına tanıklık etmiÅŸtir. Atatürk’ün yaÅŸamına tanıklık etmiÅŸtir. Anı deÄŸeri vardır, simge deÄŸeri, yaÅŸanmışlık deÄŸeri vardır, mimari deÄŸeri vardır. Nefretle öfkeyle ülke yönetilemez,  deÄŸerlerimiz altüst edilemez. Cumhuriyet’le hesaplaÅŸmanın bir aracı haline getirilen mimari deÄŸerlerimiz tahrip ediliyor. Bunu asla kabul etmeyeceÄŸiz. Yetkililer açıklama yapsınlar”  ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Candan ,  “Marmara Köşkünün yıkımı ile yeniden yapım projesine onay veren kurul kararının iptali için açılan davada, kararının yürütmesinin durdurulmasını aldıklarını, Ankara 6.Ä°dare Mahkemesi’nin yıkım olması durumunun telafisi güç zarar görebileceÄŸi kanısı ile Kültür ve Turizm Bakanlığının savunması ve cevap verme süresi geçip yeni bir karar verilinceye kadar yürütmenin durdurulmasına karar vermiÅŸti”  ÅŸeklinde yaptığı açıklamada, Bugün Köşkün yıkıldığına dair gelen bu duyumlar gerçek ise,  hukuk tanımazlığın ve hukukun üstünlüğü bir kez daha ihlal ediliyor demektir,  karara raÄŸmen yıkım gerçekleÅŸtiyse mahkeme kararlarını uygulamamak nedeniyle suç duyurusunda bulunacağımızı buradan bildirmek isterim” dedi. 


Toplam Görüntülenme : 49307
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!