Sobe Gazetesi 2024 - Mimarlardan Sur’da Acele Kamulaştırmaya Tepki
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mimarlardan Sur’da Acele Kamulaştırmaya Tepki

MÄ°MARLARDAN SUR'DA ACELE KAMULAÅžTIRMAYA TEPKÄ°

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, çok sayıda kültüre ev sahipliği yapmış ve onlarca kültürel değerin olduğu Diyarbakır Sur'da acele kamulaştırma yapılmasına tepki gösterdi.

Konuya iliÅŸkin basın toplantısı düzenleyen Mimarlar Odası Ankara Åžubesi BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, Sur'daki tarihi ve kültürel mirasın rant aracı haline getirilmesine ve insanların yerinden edilmesine karşı mimarlık ortamını mücadele etmeye ve ses çıkartmaya davet etti. 

UNESCO'YA ÇAÄžRI 

"Ezan sesleriyle çan seslerini birbirine karışıtığı, kardeşlik tohumlarının ekildiği, onlarca kültüre ev sahipliği yapmış yüzlerce değer bırakmış, uluslararası ölçekte Dünya Mirası listesine girmiş bir coğrafyadan bahsediyoruz. UNESCO'yu ve bütün dünyayı Diyarbakır Sur'daki acele kamulaştırmaya karşı tavır almaya davet ediyoruz" diyen Candan, şunları söyledi:

"AKP hükümetinden sonra acele kamulaştırma bir anda hızlanmaya başladı ve yaklaşık 2 bin kez acele kamulaştırma yapıldı. 1978'den 2002'ye kadar 14 kez acele kamulaştırma yapılmış. 2002'den 2016'ya kadar yaklaşık 2 bin kez acele kamulaştırma kararı verildi. Ağırlıklı olarak enerji alanında verilen acele kamulaştırma, 2006 yılından sonra kentsel dönüşüm alanında verilmeye başlandı. Son olarak kentsel dönüşüm alanında hepimizin içini acıtan 10 bin yıllık tarihi geçmişiyle Türkiye'nin ve Anadolu coğrafyasının çok önemli bir merkezi olan Diyarbakır Sur ilçesinde de neredeyse alanın yüzde 100'üne acele kamulaştırmayla el konulmuş durumda. Buradaki acele kamulaştırmanın nedeni aslında bir mülkiyetin el değiştirmesi ve herhangi bir şekilde direnişle karşılaşmadan insanları yerinden etmek."

600'E YAKIN TESCÄ°LLÄ° YAPI VAR

Sur içindeki acele kamulaştırmanın İstanbul Sulukule ve Ankara'daki Ulus Tarihi Kent Merkezi'nde alınan acele kamulaştırma kararıyla benzerlik gösterdiğini bildiren Candan, şöyle devam etti:

"Sur'daki tahribatın üzerinden rant devşirme yaklaşımı asla kabul edilemez. Sur içinde hem simgesel anıtlar, hem de 600'e yakın gerçekten tescilli yapılar var. Mitaniler'den başlayıp Bizans'a kadar onlarca kültüre ev sahipliği yapmış bir alandan bahsediyoruz. Bu alan ne Diyarbakır ne Türkiye sınırları içindedir. Kültürel olarak dünya sınırları içinde ele alınması gereken bir alandır. Tarihi ve kültürel mirasın rant aracı haline getirilmesi ve yerinden edilmesi süreci sadece Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi ve TMMOB Diyarbakır İKK'sına bırakılacak bir süreç değil. Buradaki Diyarbakır Surları ve Hevsel bahçeleri geçen yıl Dünya Miras Listesi'ne girdi. Bu açıdan bütün mimarlık ortamının kültürel ve tarihsel birikimleriyle birlikte burada yaşanan bu el koyma sürecine karşı ses çıkartması gerekiyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak biz ses çıkartıyoruz."

BÄ°R KÃœLTÃœR KATLEDÄ°LÄ°YOR 

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Sekreter Ãœyesi Gökhan Yıldırım ise, "Tarihi doku, kültürel ve sosyal yaÅŸam, halkın yaÅŸanmışlıkları ve bir kültür katlediliyor. Oradaki insanlar periyodik aralıklarla DSÄ° kamyonları ile bölgeden kaçırılan maloz yığınları arasında yaÅŸanmışlıklarını, evlerinden arta kalan parçaları bulmaya çalışırken böyle bir süreçte hükümetin yaptığı iÅŸlemler çok yanlış. Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından Sur'da yapılan hasar tespit çalışmaları halk ve STK'lardan lardan görüş alınmadan yapılıyor ve bu acele kamulaÅŸtırmaya zemin hazırlıyor. Ciddi bir ÅŸekilde TOKÄ°'leÅŸme ve rant amacınının bu süreci ÅŸekillendirdiÄŸini öngörüyoruz. BaÅŸbakanın dediÄŸi "Toledo ÅŸehri gibi mimari dokusuyla herkesin görmek istediÄŸi bir yer" sözünden amaçlarını anlayabiliyoruz. Yıkım ve yeniden inÅŸa süreciyle Unesco tarafından koruma altında olan bir kent katledilecek, insansızlaÅŸtırılacak." diye konuÅŸtu. 

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Sayman Ãœye Namık Kemal Kaya da hükümet yetkililerine "Acele kamulaÅŸtırmanın orada yaÅŸanan bir süreçten sonra ele alınması çok tuhaf. Kentsel dönüşüm adı altında acele kamulaÅŸtırma yaptığın zaman oradaki insanların akıbeti ne olacak?" sorusunu yöneltti. 

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Yönetim Kurulu Ãœyesi Burcu AteÅŸ ise kentin ve kentsel mekânların her türlü muktedir için ideolojilerin yansıtılması ve yaptırımların uygulanması noktasında önemli araçlar olduÄŸu ve böylece iktidarların mekan aracığıyla yaÅŸama müdahele ettiÄŸi vurgusunu yaparak "Kentsel dönüşüm kavramı özellikle son 12-13 yıldır gündelik hayatımızda sıkça karşılaÅŸtığımız ve maruz kaldığımız bir konu. Kentin mekan-politik baÄŸlamında önemini bilen ve böylece onu kontrol altına alarak hakimiyetini her alanda kurmaya çalışan iktidarın Tarlabaşı'nda, Sulukule'de ve daha nice yerde kentsel dönüşüm adı altında yaÅŸamları nasıl tektipleÅŸtirdiÄŸini biliyoruz. Åžimdi Sur'da yapılmak istenen de benzer ÅŸekilde yaÅŸamların yozlaÅŸtırılması ve kamulaÅŸtırılma adı altında özelleÅŸtirilmesidir. Sur'da ÅŸimdi de kültürel miras katlediliyor." dedi.

 





Toplam Görüntülenme : 51184
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!