Sobe Gazetesi 2024 - Bolu’daki Osmanlı Arastasını tescil etmeyen koruma kurulu kararı yargıya taşındı
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Bolu’daki Osmanlı Arastasını tescil etmeyen koruma kurulu kararı yargıya taşındı

Bolu’daki Osmanlı Arastasını tescil etmeyen koruma kurulu kararı yargıya taşındı

Mimarlar Bolu’daki Osmanlı Arastası’nın korunmasına iliÅŸkin haklarını yargıda arayacaklar.

Mimarlar Bolu’nun Merkez Ä°lçesi AktaÅŸ Mahallesinde yer alan tarihi çarşının Belediye tarafından yıkımına tepki göstermiÅŸ ve Osmanlı Arastasının devamlılığı olan dükkânların korunması için Koruma Kuruluna baÅŸvurmuÅŸtu. Koruma Kurulunun tescil edilmeyeceÄŸine iliÅŸkin red kararını Mimarlar Odası Ankara Åžubesi yargıya taşıdı. Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan “Bolu’daki arasta yapılarını yargı yoluyla korunması için dava açtık. Yapıların koruma kurulu tarafından tescil edilmemesi, yapıların tescil deÄŸeri taşımadığı anlamına gelmez. Bir çok kez koruma kurulunun reddettiÄŸi yapıların bilirkiÅŸi raporlarıyla, mahkeme kararıyla tescil edilmesini saÄŸladık. Bu durumun  Bolu arastalarında da böyle olacağına dair inancımız tam” dedi.

“Osmanlı Arastasının geleceÄŸi yargıda”

Mimarlar Odası olarak, tarihi deÄŸerlerimizin korunması sürecinde her tür baskıya karşı tavır almak bizim sorumluluÄŸumuz diyen Candan şöyle devam etti. ““Bolu Belediyesi’nin yıkmak istediÄŸi yapı Posta Caddesi üzerindeki, 77 ada, 15,16,17 ve 21  nolu parselde bulunan ve 4 yapı ÅŸeklinde bir arada duran geleneksel Osmanlı arasta mimarisinin teknik özelliklerini taşıyan, iki katlı tarihi dükkan yapılarıdır. Bilimsel olarak bu yapıların korunması gerekirken koruma kurulu korumamıştır. Böylesi bir durumda süreci yargıya taşımamak, yapıların yıkılmasına göz yummak, koruma kurulu kararını kabullenmek, tarihimize ve mimarlık ortamına ihanettir. Koruma kurullarının siyasi baskıyla bir çok kez bilim dışı kararlar verdiÄŸine tanıklık ettik.Mahkeme yoluyla yapıların tescil edilmesini saÄŸladık. Ankara’da TBMM Camisi de önce yıkılmak istendi, koruma kurulu tescil etmedi, yargıya taşıdık. Mahkeme TBMM Camisini tescil etti. Arasta’nın yıkılması tarihi ve kültürel mirasımızın yok olması anlamına gelmektedir.Tescilli olan Yıldırım Beyazıt Cami’sine, Sultan Hamamı ve Süreyya Otel’e cephe veren Osmanlı Arastası aynı dönemin kültürüdür. Belediye  yapıları koruyup tescil ettireceÄŸine yıkarak orayı ranta açmak istiyor. Ancak yargı bu sürece dur diyecektir. Bolu Belediyesi,kültürünün ve deÄŸerinin farkında olmayan bir belediye olarak tarihe not edilecektir.”   


Toplam Görüntülenme : 52541
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!