Sobe Gazetesi 2024 - Marmara Köşkü mücadelesine halkın desteği büyüyor
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Marmara Köşkü mücadelesine halkın desteği büyüyor

Marmara Köşkü mücadelesine halkın desteği büyüyor

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Atatürk’ün tarihi Marmara Köşkü’nün yıkımının ardından özellikle halktan büyük tepki geldiÄŸini ve vatandaÅŸların bireysel olarak suç duyurusunda  bulunmak istediÄŸi ile kendilerine ulÅŸatığını ifade ederek, sorumların cezalandırılması için aocmücadalesi.org sayfasına Marmara Köşkü altında suç duyurusu metni paylaÅŸtıklarını bildirdi.

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin Atatürk’ün tarihi Marmara Köşkü’nün yıkımına neden sorumluların cezalandırılması için verdiÄŸi mücadeleye halkın desteÄŸi büyüyor. Bu kapsamda pek çok vatandaÅŸ, hem sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarda hem de Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’ni telefonla arayarak bu konuda bireysel olarak suç duyurusunda bulunmak istediÄŸini söyledi.

Halkın tepkisi büyük

Konuya iliÅŸkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Åžubesi BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “Marmara Köşkü’nün yıkımına yönelik  tepkiler ve bireysel olarak da suç duyurusunda bulunma talepleri çok yoÄŸun bir ÅŸekilde devam ediyor. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi olarak yıkım ile ilgili kurum ve kiÅŸiler hakkında suç duyurusunda bulunmuÅŸtuk. Bunun üzerine bizi arayan ve sosyal medya üzerinden bize ulaÅŸanlar ayrıca suç duyurusunda bulunmak isteyerek bu konuda bizden yardım istedi” dedi.

Umarız sorumlular cezalandırılır

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi avukatları tarafından hazırlanan suç duyurusu metnini  aocmucadelesi.org sayfasında Marmara Köşkü butonunun altında paylaÅŸtıklarını bildiren Candan, şöyle devam  etti:

“Herkes oradan alıp suç duyurusunda bulunabilir.  Ankara dışından suç duyurusunda bulunacakların bulundukları ÅŸehrin Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’na,  Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’na göndermek üzere yazmaları gerekiyor. Umarım bu konuda tepkiler çoÄŸalır ve Marmara Köşkü’nün yıkımına dair yeni bir süreç baÅŸlar ve sorumlular cezalandırılır.”

Marmara Köşkü kültürel mirastır

Suç duyurusu metninde Marmara Köşkü’nün kültürel miras olduÄŸu vurgulanarak, ÅŸu ifadelere yer verildi :

“Mustafa Kemal Atatürk tarafından bizzat yaptırılan Marmara Köşkü Türkiye Cumhuriyeti için çok büyük deÄŸere ve öneme sahiptir. Mustafa Kemal Atatürk Orman ÇiftliÄŸi arazilerini Marmara Köşkünde halka bağışlamıştır. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi arazilerinin her bir santimetrekaresi halka bağışlanmıştır, ülkenin tarihsel sürecine damgasını vuran, AOÇ Kanunu çerçevesinde korunması gerekli olan araziler üzerinde bizzat Mustafa Kemal’in yaptırdığı ve kullandığı bu yapının yıkılması için hiçbir hukuki gerekçe bulunmamaktadır. Marmara Köşkünün yıkımı koruma mevzuatına aykırıdır. Yukarıda açıklanan idare mahkemesi sürecindeki koruma kurul kararımdan köşkün rekonstrüksiyon yöntemiyle yeniden yapılacağı düşüncesinin olduÄŸu anlaşılmaktaysa da bu karar da Koruma Mevzuatı’na  aykırıdır. Yıkımına sebep olan, yıkım emri veren, yıkımı gerçekleÅŸtiren tüm yetkililer koruma mevzuatına aykırı davranmak suretiyle görevi kötüye kullanma suçunu iÅŸlemiÅŸlerdir.”

Suç duyurusu metninde şikayet edilecek kurum ve yetkililer ise şöyle sıralandı:

“T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Koruma Kurulu üyeleri, Koruma Kurulu Genel Müdürlüğü Yetkilileri,  Atatürk Orman ÇiftliÄŸi Müdürlüğü yetkilileri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri, Yenimahalle Belediyesi yetkilileri, Ankara ValiliÄŸi yetkilileri, Marmara Köşkünün yıkımına izin veren, yıkımını gerçekleÅŸtiren tespit edilecek diÄŸer tüm yetkililer.” 


Toplam Görüntülenme : 59399
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!