Sobe Gazetesi 2024 - Ankaralılar Koman heykelinin peşinde
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Ankaralılar Koman heykelinin peşinde

Ankaralılar Koman heykelinin peşinde

BaÅŸkent Dayanışması bileÅŸenleri  SeÄŸmenler Parkı’nda bulunan Ä°lhan Koman heykelinin bulunması için mücadeleyi sürdürüyor. Bu kapsamda SeÄŸmenler Parkı’nda düzenlenen söyleÅŸide,  yerel yönetimlerin sanata bakışı, Ankara’da sanata ve sanatçıya verilen deÄŸer tartışılırken, kent ve sanat üzerine öneriler ve görüşler paylaşıldı. SöyleÅŸi sırasında twitterda #Komanheykeli #heykelaranıyor hashtagleri  açılarak, tüm vatandaÅŸların bu kampanyaya destek olması istendi. 

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, BaÅŸkent Dayanışması ve duyarlı vatandaÅŸlar Türkiye’nin Da Vinci’si olarak bilinen, ünlü heykeltıraÅŸ Ä°lhan Koman’a  ait SeÄŸmenler Parkı’ndaki  ortadan kaybolan bronz heykelin bulunması için mücadeleyi sürdürüyor.

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin Sekretaryası’nı yürüttüğü BaÅŸkent Dayanışması, Kent Akademisi etkinlikleri kapsamında SeÄŸmenler Parkı’nda ortadan kaybolan Ä°lhan Koman’a ait bronz heykelin kaidesinin yanında “Ankara’nın heykelleri” söyleÅŸisi gerçekleÅŸtirdi.

Cumhuriyetin en önemli deÄŸerlerinden olan  “bilim ve sanatı” gündeme alarak “çaÄŸdaÅŸ kentleÅŸme”  iliÅŸkilerinin irdelendiÄŸi;  sanatın, toplumsal geliÅŸmenin ve aydınlanmacı kimliÄŸe olan yansımalarının tartışıldığı söyleÅŸinin moderatörlüğünü Prof. Dr. Hülagü Kaplan yaptı. Panele Galeri Nev adına Deniz Artun, Timur Erkman, yaygara güncel sanat inisiyatifinden heykeltraÅŸ Erdal Duman ve Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan konuÅŸmacı olarak katıldı.

Heykel ile ilgili önemli bilgi

Panelde, SeÄŸmenler Parkı'nda  kaybolan heykel ile yeni bir bilgi ortaya çıktı. Panelde konuÅŸmacı olan Deniz Artun heykelin kaidesinde olmadığı gördüklerinde SeÄŸmenler Parkı'nda görev yapan güvenlik görevlileri ile görüştüklerini dile getirerek, "Heykelin kaidesinde olmadığını gördüğümüzde, parkın güvenlik görevlileri ile görüştük, heykel kaidesinde yok nerde diye sorduk.Parkın güvenlik görevlisi, heykelin belediye tarafından kaldırıldığını, onarımı ve bakımı yapılarak tekrar getirilip yerine konulacağını bize söyledi"  dedi.

Heykelin SeÄŸmenler Parkı'na konulduÄŸu  1992 yılında     BüyükÅŸehir Belediyesi Genel Sekreteri  olan Timur Erkman, Ankara'da ki heykel  envanterine iliÅŸkin bilgi vererek, heykellerin  kentteki anlamlarına deÄŸindi.

Gericilik hat safhada

Heykeltraş, Erdal Duman ise, iktidarın sanata ve sanatçıyı değersizleştiren uygulamalarına işaret ederken, son yaşananların ülkedeki gericiliğin geldiği hat safhayı gösterdiğini belirtti.

Duman, Ä°lhan Koman Vakfı’nın mesajını okudu. Mesajda ÅŸu ifadelere yer verildi:

“Ä°lhan Koman’a göre ‘Ä°nsan her ÅŸeyin ölçüsü olduÄŸu zaman, kent, içinde yaÅŸamaya deÄŸer bir yer olacaktır.  Sanatçının Amacı, insanlara yaratıcı, öznel bir bakış açısı kazandırmak, içinde yaÅŸadıkları koÅŸulların tek ve mutlak olmadığını hatırlatmaktır.  Sanatçı, insana özgürlüğünü ve gücünü geri verecek, yeni bir gerçeklik düzlemi yaratmak adına çalışmalıdır.  Sanatçı, evrenin ÅŸiirsel düzeni ve matematiÄŸin gizemi arasında bir baÄŸlantı kurmuÅŸ olmalıdır. Bu düşüncede soyutlama, insanı ve mekânı hedef alır, onları tarihin içindeki geçici kimliklerinden sıyırır, sonsuzluÄŸun içine bırakır.’ Ä°lhan Koman’ın belirttiÄŸi gibi, sanata, sanatçıya ve sanat eserlerine karşı  yapılan her türlü zorbalık, iÅŸte bu nedenlerle insanlığa karşı yapılmış demektir. Ä°lhan Koman Kültür ve Sanat Vakfı olarak, insan deÄŸerleri ve uygarlığına karşı yapılan bütün zorbalıkları ÅŸiddetle kınıyoruz.”

"Heykel 3 kilo deÄŸildir ki  alınıp gidilsin" 

Panelde Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, "Kent bir üniversite gibidir heykelleriyle, mimarlığıyla, yapılarıyla  yaÅŸayanlarına bir öğrenme süresi yaÅŸatır"dedi.

Candan şöyle devam etti:

"YaÅŸam alanlarımızın yok edilmeye çalışıldığı bir süreçte, bir heykel  kaybolmuÅŸ, bir bina yıkılmış deyip geçemeyiz, sistematik bir yok etme politikasının sanata ve mimarlığa yansımasıdır bugün yaÅŸadıklarımız.Ä°lhan Koman heykeli öyle ortadan kayboldu  diye bir ÅŸey olamaz. Bu parkın sorumluluÄŸu büyükÅŸehir belediyesindedir, heykelde 3 kilo deÄŸildir ki alınıp gidilsin. Park görevlilerinin söylemiÅŸ oldukları 'heykeli belediye götürdü' söylemi heykellere tüküren anlayışı düşündüğümüzde, kuvvetle muhtemeldir. Heykelin ortadan kaybolmasına iliÅŸkin kamuoyu yaratıldığında, park görevlilerin artık burada görev yapmadığını da   duyuyoruz. Bu heykel BaÅŸkentin göbeÄŸinde, elçiliklerin olduÄŸu bir alanda, yüksek güvenlik önlemlerinin olduÄŸu yerde kaybolamaz, kaybolursa durum çok açıktır. BüyükÅŸehir Belediyesi  hakkında suç duyurusunda bulunduk. Heykelin izini süreceÄŸiz, bu basit bir olay deÄŸil."

"Heykel 7 Mayısı 8 Mayıs'a bağlayan gece götürüldü"

Düzenli olarak parkta yürüyüş yapan vatandaşlarında katıldığı park panelinde, heykel ile ilgili görgü tanıkları ortaya çıktı. 7 Mayıs sabahı parkta İlhan Koman heykelinin olduğunu, ancak 8 mayıs sabahı yürüyüş yaparken görmediklerini ifade eden parkın müdavimleri, Anneler Günü olduğu gün parkta heykeli göremedik, bir gün öncesi buradaydı dediler.

Panele BaÅŸkent Dayanışması bileÅŸenleri, SeÄŸmenler Parkı müdavimleri mimarlar, heykeltıraÅŸlar,sanat galerileri sahipleri, çok sayıda vatandaÅŸ ile birlikte   TBMM'de Meclis BaÅŸkanlığı yapmış Uluç Gürkan da katıldı.


Toplam Görüntülenme : 49549
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!