Sobe Gazetesi 2024 - Atakule’nin yıkım ruhsatı iptal edildi
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Atakule’nin yıkım ruhsatı iptal edildi

Atakule’nin yıkım ruhsatı iptal edildi

Atakule’de yenilenme projesini yürüten Atakule Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’yla, yapının mimarı Ragıp Buluç’u karşı karşıya getiren yıkım tartışması devam ederken, yargı ÅŸirketin valilikten aldığı yıkım ruhsatını iptal etti.

Buluç’a verdiÄŸi hukuk mücadelesinde destek olan Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, yıkımdaki tek amacın rant elde etmek olduÄŸunu belirterek, “Davanın takipçisiyiz, hukuk savaşımız devam edecek. Yargı kararları uygulanmalı” dedi.

BaÅŸkent’in simge yapılarından olan Atakule’nin yıkım tartışmaları devam ediyor. Kule kısmına dokunulmadan, AVM kısmının yıkımına 2014’ün nisan ayında baÅŸlanmıştı. Atakule’nin mimarı Ragıp Buluç, kendisinden izin alınmadan yapıya müdahale edildiÄŸi’ gerekçesiyle, Atakule Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na (GYO)  açtığı  dava devam ederken, Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin de müdahil olduÄŸu davada yeni bir geliÅŸme yaÅŸandı. Mahkeme ÅŸirketin valilikten aldığı yıkım ruhsatını iptal etti.

Atakule arazisi AVM deÄŸil, park olsun

Atakule’nin mimarı Ragıp Buluç, avukatı Mustafa BüyükavcıoÄŸlu  ve Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Yönetim Kurulu Ãœyesi Namık Kemal Kaya konuya iliÅŸkin olarak Atakule önünde basın açıklaması yaptı.

Atakule’nin mimarı Ragıp Buluç, kendisinden izin alınmadan yıkım yapılmasına ve yargı kurallarının dinlenmemesine şöyle tepki gösterdi:

 “Åžu anda yapılan tüm iÅŸlemler hukuksuzdur. Bu yıkım yakında durdurulacaktır. Ä°nÅŸallah eski binayı tekrar yaparlar, benim dileÄŸim buranın park haline getirilmesi ve Atakule’nin parkın içinde çıkan bir kule olarak kalmasıdır. Yeter artık her taraf AVM oldu.  Bu arazinin AVM deÄŸil park olmasını istiyorum. Belediyelerde buna katkı koyarsa çok sevinirim.Bu alınan kararlar genç mimarlar için içtihat olsun. Bunlar devlet güçlerini de yanına alarak parayla her ÅŸeyi  yaparım zannediyorlar. Köpeksiz köyde deÄŸneksiz dolaşıyorlar yeter artık.”

Amaç rant elde etmek

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Namık Kemal Kaya ise şunları söyledi:

"Hukuku tanımayan rant odaklı bir zihniyetle karşı karşıyayız.  Anayasayla birlikte yasada tanımlanan mimarın telif hakları olduÄŸunu,  bu telif hakkının mimara ait olduÄŸunu ve bunun  Fikri ve Sınai Haklar Kanununda tanımlı olduÄŸunu defalarca söyledik. Ancak açılan mahkemelere ve kazandığımız davalara raÄŸmen yine mahkemenin arkasından dolanarak, Atakulenin yıkımına devam ettiler. Açılan davalar sonucunda hukuken haklı olduÄŸumuz halde kısmen yıktıkları Atakule için bakanlık tarafından sadece Atakule için kanun çıkartılmıştır. Bu kanuna baÄŸlı olarak bir estetik kurul kurularak, kısmen yıktıkları Atakulenin estetik deÄŸerinin olup olmadığını sorgulamışlardır. Kısaca hukukun yine arkasını dolanmışlardır. Bu tamamen rantın elde edilmesi çalışmasıdır.”

Davanın takipçisiyiz

“AKP hükümetinin ranta ne kadar  odaklı olduÄŸunu geriye dönüp son on dört yıla baktığımızda çok net olarak görmekteyiz. Süreç devam ediyor hukuk savaşımız da devam edecek.  Meslektaşımızın yanında olarak haklarını korumaya devam edeceÄŸiz. Buna iliÅŸkin kazandığımız mahkemeler var. Yetkililerin hukuk kurallarına uymasını istiyoruz” diyen Kaya, sözlerine şöyle devam etti:

“Atakule yarışmayla elde edilmiÅŸ, uluslar arası birçok ödüle layık görülmüş bir projedir.  Ankara deyince Türkiye’de bütün insanların aklına Atakule gelir. Hatta BüyükÅŸehir Belediyesi’nin en son açmış olduÄŸu yarışmada Atakule’nin simgesi olduÄŸu bir logo ile Ankara temsil edilmiÅŸtir. Eser bir bütündür.  Atakule’nin  yanındaki kütlenin yıkılmasını kabul etmiyoruz. Mimarından izin almadan böyle bir yıkım yapılması yasalara aykırıdır. Türkiye çaÄŸdaÅŸlaÅŸmaya ve batıya yüzünü döndürmek istiyorsa insan haklarını, telif haklarını çiÄŸnememesi gerekiyor. Biz sonuna kadar bu davanın takipçisi olacağız. Sonuca göre yargı kararlarını tanımayan ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacağız.”

Yıkım tamamen hukuksuzdur

Atakule’nin yıkımının tamamen hukuksuz olduÄŸuna dikkat çeken  Ragıp Buluç’un avukatı Avukat Mustafa BüyükavcıoÄŸlu da yargı sürecine iliÅŸkin ÅŸu bilgileri verdi:

Atakule GYO A.Åž. Çevre ve Åžehircilik Ä°l Müdürlüğünden yıkım kararı almış ve iÅŸlemlere baÅŸlamıştı. Açılan davalar sonucunda mimari projenin özgün fikir ifade edip etmediÄŸine, davacının izninin gerekip gerekmediÄŸine dair mimari estetik komisyonundan bir karar alınmaksızın iÅŸlem yapıldığı için yürütmenin durdurulmasına karar verildi. Atakule GYO A.Åž. tarafından da Mimari Estetik Komisyonu kararına dayalı yeni bir yıkım izni verilmesi talep edildi. Görevlendirilen komisyon, ‘taşınmazın kamuoyu ve kent belleÄŸinde Ankara’nın simge yapılarından biri olarak anılması dolayısıyla özgün yapı niteliÄŸi taşıdığını ancak görev ve uzmanlık alanları dışına çıkarak mimari projede deÄŸiÅŸiklik yapılmasında sakınca bulunmadığına’ ÅŸeklinde karar verdi. Ankara ValiliÄŸi Çevre ve Åžehircilik Ä°l Müdürlüğü de Fikir Ve Sanat Eserleri Kanunu çerçevesinde eser üzerindeki haklarını hiçe sayarak yıkım iÅŸlerine izin vermiÅŸ ve yargı kararını yok saymıştır. Bunun üzerine yıkım ruhsatı iÅŸleminin alenen ve açıkça hukuka aykırı olması sebebiyle açtığımız davada Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi ‘Dava konusu yapının yıkımına karar verilebilmesi için komisyon tarafından eserin bütünlüğünün bozulup bozulmayacağı yönünde bir deÄŸerlendirme yapılması gerekeceÄŸinden taşınmazın yıkımına izin verilmesine iliÅŸkin iÅŸlem de hukuka uyarlılık bulunmamaktadır’ gerekçesiyle; iÅŸlemin hukuka uygun bulunmadığını tespit ederek yıkım iÅŸleminin iptaline karar vermiÅŸtir. Bağımsız bir yargının adil bir karar vereceÄŸine inanıyoruz.”


Toplam Görüntülenme : 52869
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!