Sobe Gazetesi 2024 - ‘AVM’ye hayvanat bahçesi yapılması akıl dışı’
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
‘AVM’ye hayvanat bahçesi yapılması akıl dışı’

‘AVM’ye hayvanat bahçesi yapılması akıl dışı’

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Nata Vega AlışveriÅŸ Merkezi’nin eksi ikinci katına hayvanat bahçesi inÅŸa edilmesinin akıl dışı olduÄŸunu söyledi. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “BüyükÅŸehir Belediyesi AOÇ’deki Hayvanat Bahçesi’ni, Ankapark alanına yapacağı Temapark’ı bahane ederek yıkmıştı. Åžimdi de bir alışveriÅŸ merkezinde seyirlik bir hayvanat bahçesi yapımı  gündeme geliyor.  Bu hayvan haklarına aykırı olduÄŸu gibi akıl dışı bir projedir. Bunların gözlerini rant bürümüş” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Mamak’taki Nata Vega AlışveriÅŸ Merkezi’nin eksi ikinci katına hayvanat bahçesi yapılmasına tepki gösterdi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şunları söyledi:

“Önce hayvanların doÄŸal ortamlarını bozuyorlar, yapılaÅŸmaya açıyorlar, sonra AVM yaparak tüketim odaklı rant aracına dönüştürüyorlar, hayvanları da bunun bir aracı haline getiriyorlar.  AVM içerisinde, doÄŸal yaÅŸam ve hayvanat bahçesi olmaz, bunu düşünmek akla ziyan bir durumdur.  AVM, hayvanat bahçesinde maymun, kanguru, papaÄŸan gibi 'küçük' hayvanların yer alacağını belirtiyor. BüyükÅŸehir Belediyesi,  AOÇ’deki Hayvanat Bahçesi’ni Ankapark alanına yapacağı Temapark’ı bahane ederek kapatıyor,  Åžimdi de bir alışveriÅŸ merkezinde güneÅŸ görmeyen bir yerde hayvanat bahçesi yapımı ortaya çıkıyor. Bu hayvan haklarına aykırı olduÄŸu gibi akıl dışı bir  projedir. ”

 

Gözlerini rant bürümüş

Candan, öte yandan dünyada hayvanat bahçesi konseptinden uzaklaşıldığını da belirterek,  ÅŸÃ¶yle devam etti:

“Hayvanların yeri doÄŸal alandır. Hayvanat bahçelerinin kapatıldığı sadece hayvanların saÄŸlık açısından yardıma ihtiyaçları olduÄŸunda müdahalelerin yapıldığı bir süreçte, gözlerini rant bürüyenler   ‘Dünyanın en büyük hayvanat bahçesini yapıyorum’ deyip  AOÇ arazisine Temapark inÅŸa edeceÄŸim derse,  AVM’lerde  nefes dahi alınamayacak yerlerde hayvanları betona hapsetmek isterler.  Natavega AVM’de eksi ikinci kata hayvanat bahçesi inÅŸa edilmesi ide bu anlayışın ürünüdür.  Orta Amerika'da hayvanlara kafeslerde iÅŸkence ortamı olmasın diye hayvanat bahçeleri kapatılıyor, artık dünya hayvanat bahçeleri konseptini terk ediyor. Türkiye‘de ise hayvanları meta haline getirerek üstlerinden daha fazla para kazanmaya çalışan bir zihniyet karşı karşıyayız.”


Toplam Görüntülenme : 51824
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!