Sobe Gazetesi 2024 - Gökçek Ankara Kalesi’nden elini çeksin
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Gökçek Ankara Kalesi’nden elini çeksin

Gökçek Ankara Kalesi’nden elini çeksin

Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi’nin çalışma baÅŸlattığı Ankara Kalesi’nde incelemelerde bulunan Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, bilimden yoksun özensiz çalışmalar nedeniyle tarihi kalenin surlarının çökme tehlikesi  altında olduÄŸunu bildirerek, yetkililere  “BüyükÅŸehir bir tarihi yok ediyor. Gökçek Ankara Kalesi’nden  elini çeksin” uyarısında bulundu

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  hinterlandında bulunan Amasra’da yapılmak istenen Hema Termik Santrali’ne ve Ankara BüyükÅŸehir, Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi’nin çalışma nedeniyle tehdit altında olan Ulus Tarihi Kent Merkezi, Ankara Kalesi, surları ve Ankara ValiliÄŸi yasaklarına iliÅŸkin basın toplantısı düzenledi.

Kale surları çökme tehlikesiyle karşı karşıya

Yapılan özensiz çalışmalar nedeniyle kale surlarının çökme tehlikesiyle karşı karşıya olduÄŸunu da bildiren Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ankara BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Melih Gökçek’i istifaya davet etti.  

Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin ve Ankara Kalesi’nin önemine deÄŸinen Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, çalışmalara iliÅŸkin olarak bölgede incelemelerde bulunduklarını belirterek ÅŸunları söyledi:

“Son dönemde Ankara Kalesi ve çevresindeki tadilatlarla birlikte kalenin özgün dokusu bozuluyor. Restorasyon iÅŸlerinin de bilimsellikten uzak çalakalem yapılmış acemi iÅŸi olduÄŸu özgünlüğünü ortadan kaldıran bir noktaya dönüştüğü ortada. Bunun baÅŸ sorumlusu Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi. Bu konuda Kültür Bakanlığı’ndan ve KUDEM’den izinler alındığı söylense de kültürsüzlüğün ve bilim tanımazlığın göstergesine ortak olanlar yargı önünde hesap verecekler. Ankara Kalesi’ne giriÅŸ Erimtan Müzesi’nih yanından 50 cm’lik bir yerden saÄŸlanıyor. Ä°ÅŸte bu kadar tarihlerine ve deÄŸerlerine önem veren yöneticilerle karşı karşıyayız. Kale surlarının özgün dokusunun taÅŸları yerlerde dolaşıyor. Özgün dokusu ve sonradan yapılan duvar arasında çok ciddi farklar var. Bu restorasyon deÄŸil, çala kalem koyulmuÅŸ bir restorasyon katliamı”

Ankara’nın baÅŸka kalesi yok

Candan, kalenin özgün tarihi barbakanlarıyla Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan barbakanları karşılaştırarak, sözlerine şöyle devam etti:

“Belediyenin yaptığı barbakanların (su toplayıp dışarı atmak için tasarlanmış detaylar) bu tarihi dokunun hem görsel hem de restorasyon tekniklerin aykırı yaklaşımının ötesinde, yüksek debili bir sur geldiÄŸinde kalenin surunu koruyamayacağı çok açık, onu dışarı tahliye edecek durumda deÄŸil. Kale surlarının çökmesiyle karşı karşıya kalırız. Ä°ki tarih ve yaklaşım arasındaki fark barbakanlarda ortaya çıkıyor. BüyükÅŸehir Belediyesi mümkünse Ankara’nın hiçbir yerine dokunmasın. Parsel parsel Ankara’nın hesabını veremediÄŸi için istifa etsin. O koltukta oturmaya devam etmesin. Ankara’nın bütün potansiyel deÄŸerlerini altüst olacak. Tarihimize sahip çıkıyoruz diyerek tarihi tarumar etmesine izin vermeyeceÄŸiz. Koruma Kurulu buna nasıl izin verir? Ankara’nın baÅŸka kalesi yok. Bir tarafında gerçek tarih yatarken öbür tarafından çakma duvar yatıyor. Bir tarafta kültürün simgesi barbakanlar var diÄŸer tarafta belediyenin yaptığı barbakanlar var. Yakın takibe alıyoruz. Gökçek Ankara Kalesi’nden  elini çeksin. Kalenin surlarında çatlaklar da gözlemledik Belediye’nin ben yapmadım diyor. Siz abuk subuk bir duvar yaparsanız barbakanları da baÅŸka bir sistematikle çözmeye çalışırsanız sur duvarı da çatlar, ilk gelecek debisi yüksek sularda da bu surlarda çöker. Bunun sorumlusu Gökçek olur, bu surların altında kalır”

Koruma Kurulu harekete geçmeli

Mimarlar Odası Ankara Åžube Sekreteri Namık Kemal Kaya ise,  BüyükÅŸehir Belediyesi’nin “Tarih yeniden canlanıyor” afiÅŸine atıfta bulunarak, yanıt verdi.

Kaya, “Gökçek bu iÅŸi beceremiyor bunu bir türlü kabul etmiyor. Bu iÅŸi bıraksın tarihi yapılardaki bütün çalışmalardan elini çeksin. Kültür bakanlığı da kendi sorumluluÄŸu altındaki iÅŸlerini belediyelere devretmekten  vazgeçmeli. Koruma kurulları harekete geçmeli, aksi taktirde yakın gelecekte koruma kurullarına ihtiyaç kalmayacak çünkü Ankara BüyükÅŸehir Belediyesinin yaptığı bilim dışı, kural dışı inÅŸaat uygulamalarından sonra korunacak bir tarih olmayacak” çaÄŸrısında bulundu.

Amasra halkına nefes katıyoruz

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan,  Åžube’nin  hinterlandında bulunan Amasra’da yapılmak istenen Hema Termik Santrali’ne karşı Amasra halkına nefes olacaklarını, ÅŸube olarak dava açacaklarını bildirdi.

Candan, şunları söyledi:

“Ankaralıların günü birlik gittiÄŸi doÄŸasına hayran kaldığı Amasra, aslında bütün Ankaralıların nefes aldığı yerlerden birisi. Amasra’da termik santralle ilgili büyük bir mücadele uzun yıllardır veriliyor. GeçtiÄŸimiz günlerde Amasra Hema Termik Santrali için verilen ‘ÇED olumlu’ raporu verildi. Yani termik santralin yapılmasının mümkün olmayacağı ifade edilirken, bilimden uzak yaklaşımlarla teknik olarak ta mümkün olmayan, ÇED olumlu kararı çıkmış durumda. Bu sürece karşı Bartın Platformu çok ciddi mücadele yürütüyor ve davalar açıyor. Herkesi termik santrale karşı  dava açmaya davet ediyoruz.  Bin 460 kiÅŸiyle dava açmaya hazırlanıyoruz diye açıklama yapmış Bartın platformu.  Bin 460 kiÅŸinin içinde biz de varız. Davacılar arasına Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’ni de saysınlar.”

Müsaade etmeyeceğiz

 Ankaralıları da Amasra’da yapılacak termik santrale karşı davacı olmaya davet eden Candan, “ Sadece hafta sonu günü birlik gidip balığımı yiyeyim güzelliÄŸini yaÅŸayım demekle olmuyor. Nefes aldığımız yere nefes katmamız gerekiyor. Bugün nefes katılacak durum açılacak davada taraf olmak ve dava açmaktır. Orada Bartın halkının yanında olmaktır. 42 bin kiÅŸilik imza dilekçesiyle itiraz edildi. Ancak başımızda bulunan yöneticiler bu ülkenin her bir karesini tarumar etme konusunda söz birliÄŸi yapmış gibi davranmaktadır. Bu ülkenin halkı, duyarlı yöneticileri bu kararların karşısında olacak. Bizde Ankara’dan Amasra’ya ses veriyoruz, dava açıyoruz herkesi de davacı olmaya davet ediyoruz. Çünkü bu ülkenin her bir toprağının doÄŸasının ve tarihinin yok edilmesini hele hele nefesimiz olan Amasra’nın yok edilmesine, termik santralle birlikte ormanların kıyıların ve yüz bin kiÅŸinin su hakkının yok edilmesine, ekolojik ve ekonomik dengenin bozulmasına asla müsaade etmeyeceÄŸiz. Bu mücadelenin bir parçasıyız” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Åžube Sekreteri  Namık Kemal Kaya ise  geliÅŸmiÅŸ ülkelerin 20 yıldır termik santrallerden vazgeçip kendi ülkelerinin dışına attığına dikkat çekerek, “Ä°nsana verdiÄŸi zararlar kanıtlamışken bizim gibi ülkelere bunları satıyorlar. Biz de bu ülkelerden birisiyiz, biz bunları anlatıyoruz. Bu yaklaşım doÄŸru bir yaklaşım deÄŸil, insana ve doÄŸaya zararı veren, ekolojik dengeyi bozan enerji ürütme yönteminden vazgeçip onun yerine, doÄŸaya ve insana zarar vermeyen baÅŸka enerjiler elde etmek gerekiyor. Bu nedenle bütün olanaklarımızla Amasra’nın yanda olacağımızı da belirtmek istiyoruz” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ve Şube sekreteri Namık kemal Kaya son olarak Ankara Valiliği yasaklarına değindi.

29 Ekim ve 10 Kasım’da  sokaklarda olacağız

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şunları söyledi:

”Ankara Cumhuriyet’in BaÅŸkenti olarak kuruluÅŸ felsefesiyle özgürlüklerin ve demokrasinin kenti ,Devrimin baÅŸkenti oldu. KuruluÅŸunun harcında bunlar var. Ankara ValiliÄŸi’nin açıklaması ile birlikte30 Kasım’a kadar bütün toplantı gösteri, yürüyüşlerin iptal edilmesi ve yasaklanması Cumhuriyet’in BaÅŸkent’i Ankara’nın ruhuna aykırıdır. OHAL süreci bahane edilerek ülkenin ve Cumhuriyet’in bütün deÄŸerlerini alt üst ederek bu noktaya getirenlerin insanların neredeyse sokaÄŸa çıkmalarını yasaklayacak bir yaklaşımla, bütün bunların önünü alamayacakları çok açık. Önümüzde iki önemli tarih var 29 Ekim Cumhuriyet’in Ä°lanı ve 10 Kasım Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıldönümü bu ülkede yaÅŸayan herkesin bu ikisini hem Cumhuriyeti kutlama hem de anma etkinlikleri bir OHAL valisinin açıklamasıyla engellenemez. Ankara’yı ve ülkeyi bu hale getirenler, huzurlu kentlerden korku dehÅŸet duyduÄŸu kentlere doÄŸru evrilmesine neden olanların bizim deÄŸerlerimizi altüst etmesine izin vermeyeceÄŸiz. Hatta bu ülkeyi yönetmemeleri gerekiyor. Bu halk onlara bunu bir kez daha hatırlatacak. Mimarlık Haftası kapsamında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve  balosu da yapacağız. Programımızdan vazgeçmiyoruz. Artık gerçekten sizi 400 yıl geriye götürmeye çalışan bir anlayış var. Herkesin bu konuda Cumhuriyetin bütün deÄŸerlerini ve bu ülkenin kurucusunun ölüm yıldönümü anmasını engelleme ÅŸansı yok. Ankara Valisi yasakçı vali durumuna düştü. Yasakları dinlemiyoruz 29 Ekim ve 10 Kasım’da sokaklarda olacağız”

Ülke fabrika ayarlarına dönmeli

Mimarlar Odası Ankara Åžube Sekreteri Namık Kemal Kaya ise Türkiye’nin bağımsızlığını ve halkın özgürleÅŸtiÄŸi Cumhuriyet dönemine tanıklık eden BaÅŸkentin  AKP hükümeti ile yasaklar kentine dönüştüğünü belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu yasakları ve Türkiye’yi bu hale getiren politikaları eleÅŸtiriyoruz ve doÄŸru bulmuyoruz. GidiÅŸatın iyi olmadığını söylüyoruz, söylemeye de devam edeceÄŸiz. Toplumu baskılamaktan vazgeçmeliler. Özgürlükleri kısıtlayarak sürdürülen politikalar sonucu ülkenin bir kaosa ve bataklığa sürüklendiÄŸini görüyoruz. Bunun bedelini yine halk olarak bizlere ödetecekler. En kısa sürede ülke fabrika ayarlarına döndürülmeli. Biz halkız sokakta yürürüz hükümette bizim güvenliÄŸimizi saÄŸlamak zorundadır. GüvenliÄŸimizi saÄŸlayamıyorsa bu iÅŸi beceremiyor demektir”


Toplam Görüntülenme : 51371
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!