Sobe Gazetesi 2024 - Yargı Çaldağında ihanete izin vermedi
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Yargı Çaldağında ihanete izin vermedi

Yargı Çaldağında  ihanete izin vermedi 

Yargı, BaÅŸkent’in bakı noktası olan Çaldağı’nda arazilerin Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi tarafından OHAL fırsatçılığı yapılarak satılmasına izin vermedi. Ankara 11. Ä°dare Mahkemesi, Çaldağı’nda  29209 ada 3 parselin satışına iliÅŸkin ihalenin dayanağı olan ihaleye çıkış kararının yürütmesini durdurdu. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi kararı, “Yargı BaÅŸkentin bakı noktası Çaldağı'na ihanete izin vermedi” diyerek deÄŸerlendirdi

Mimarlar Odası Ankara ÅŸubesi tarafından Çaldağının satılması ihalesini yargıya taşımıştı.Ankara 11. Ä°dare Mahkemesi, BaÅŸkent’in kent panoramasında bakı noktası olarak bilinen Çaldağı’nda  29209 ada 3 parselin satışına iliÅŸkin ihalenin dayanağı çıkış kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. 

Kararı deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “Ankara'nın en önemli alanı ve kent panoramasının bakı noktasını  2 emsal vererek yapılaÅŸmaya açıp, sonrada dava süreci devam ederken, satışa çıkartmak Ankara'ya ihanettir. Yargı yürütmeyi durdurma kararı vererek BaÅŸkent’e ihanete izin vermemiÅŸtir.” 

Ankara'nın panoramik görüntüsü, satılamaz

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Ankara BüyükÅŸehir Belediye Meclisinin 14.09.2015 tarih ve 1919 sayılı kararı ile onaylanan Çankaya Ä°lçesi Çaldağı Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve GeliÅŸim Proje Alanı'na iliÅŸkin 1/5000 ölçekli Nazım Ä°mar ve 1/1000 Ölçekli Uygulama Ä°mar Planları deÄŸiÅŸikliÄŸi iÅŸleminin iptali için dava açmıştık. Dava devam ederken Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi mülkiyetinde bulunan arsaları belirli aralıklarla satışa çıkarttı. Ankara BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanlığı tarafından yapılan 08.07.2016 tarihli 29764 sayılı resmi gazetede yayımlanan Çankaya ilçesi Çaldağı Mahallesi 29209 ada 3 parselin satışına iliÅŸkin ihalenin ve bu ihalenin dayanağı olan davalı idarenin ihaleye çıkış kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali talebi ile dava açtık. Ankara 11.Ä°dare Mahkemesi Çaldağı planlarının iptali talebiyle açılan dava dosyalarında yapılacak keÅŸif ve bilirkiÅŸi incelemesi sonucuna kadar yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Ankara'nın panoramik görüntüsü, satılamaz.”

Çaldağı herkesin tepesi olmalı

GeliÅŸmiÅŸ ülkelerde kent panoramasının görüldüğü tepelerin, turizm açısından en deÄŸerli mekanlar olarak deÄŸerlendirildiÄŸini belirten Candan, “Maalesef bizde kent planlamasından mimarlıktan ve yapılı çevreden bir nebze nasibini almamış  yöneticilerin elinde en önemli deÄŸerlerimiz ranta kurban ediliyor. Herkes Ankara'yı Çaldağı'ndan görmeli. Viyana'da Kahlenberg  Tepesi, BudapeÅŸte'de Gellert Tepesi, Floransa'da Michelangelo Tepesi, Prag'da Petrin tepesi  o kent için ne ise Ankara'da Çaldağı Tepesi'de öyledir. Çaldağı Tepesi, parası olanların konut aldığı bir tepe deÄŸil,  herkesin tepesi olmalı. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi olarak buna izin vermeyeceÄŸiz" diye konuÅŸtu.


Toplam Görüntülenme : 50019
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!