Sobe Gazetesi 2024 - Ankara Çevre Düzeni Planı katılımcı değil
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Ankara Çevre Düzeni Planı katılımcı değil

Ankara Çevre Düzeni Planı katılımcı değil

TMMOB Åžehir Plancıları Odası Ankara Åžubesi, Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve Ankara’nın geleceÄŸine dair önemli kararlar içeren 1/100.00’lik Ankara Çevre Düzeni Planı’na iliÅŸkin basın açıklaması yaptı.

TMMOB Åžehir Plancıları Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Emre Sevim, Türkiye'nin bütün illerinin çevre planının olduÄŸunu bir tek Ankara ve Kilis’in Çevre Düzeni Planı’nın bulunmadığını belirtirken, plan hazırlanırken meslek örgütlerinin ve üniversitelerin görüşlerinin alınmadığı bildirdi.

Planının katılımcı bir yöntemler hazırlanmadığını da bildiren Sevim,  ÅŸunları söyledi:

“Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi tarafından hazırlanan 1/100.00’lik Ankara Çevre Düzeni Planı için Kasım 2013'ten beri çevre planı çalışmalarının yürütüldüğünü öğrendik. Bunun üzerine Ankara BüyükÅŸehir Belediyesine yazıyla ‘bizi de davet edecek misiniz’ diye sorduk. Bizim yazımızdan sonra belediye Aralık 2016'da bizim de görüşümüzü alma ihtiyacı duydu.  Ancak planlar netleÅŸmeye baÅŸladıktan sonra davet edildik. Planla ilgili verileri de bizimle paylaÅŸmadılar. Sadece bize bir sunum yollardılar. Yolladıkları sunumda da bizim eleÅŸtirdiÄŸimiz bölümler çıkarılmıştı”

Plan hiyerarÅŸisi yok

Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi’nin plan hiyerarÅŸisine yine riayet etmediÄŸini de vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:

“Meslek alanımız açısından yapılan hatalardan biri planlamanın hiyerarÅŸik olarak ilerleyen sisteminin göz ardı edilmesidir. HiyerarÅŸik planlama iliÅŸkisine göne bir plan üst ölçekli plan tarafından yönlendirilmeli ve ona uyum noktasında denetlenmelidir. Mevcutta geçerli planlara baktığımızda Ankara’da uygulanacak tüm alt ölçek planların dayanağı olan 1/25000 ölçekli Nazım Ä°mar Planı 2007 yılında onaylanmıştır, uygulama imar planlarının bu Nazım  Plan Programı çerçevesinde  öngörülmüştür.  Ankara Bölge Planı ise 2014 yılında onaylanmıştır. Çevre Düzeni Palın ise kuvvetle muhtemel 2017 yılında onaylanacaktır. Bu planların hedef yıllarına baktığımızda ise Nazım Ä°mar Planı 2023, Ankara Bölge Planı 2023, Ankara Çevre Düzeni Planı ise 2038 olarak karşımıza çıkmaktadır. Özetle planların yapım sürecinde hiyerarÅŸik yapıya uyulmadığı gibi planların hedef yıllarında da hiyerarÅŸik yapı göz ardı edilmiÅŸtir.”


Toplam Görüntülenme : 52406
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!